Znotraj kampanje SEC Garyja Genslerja za zajezitev kripto industrije

Marca, osem mesecev preden je njegov imperij kriptovalut propadel, Sam Bankman-Fried se je pridružil videoklicu z Gary Genslerdolgoletni finančni regulator, ki zdaj vodi Komisijo za vrednostne papirje in borzo.

Srečanje se ni dobro izšlo. G. Bankman-Fried, izvršni direktor kripto borze FTX s sedežem na Bahamih, je želel odobritev SEC za ponudbo kriptovalut v Združenih državah brez grožnje glob za kršenje pravil o vrednostnih papirjih.

G. Bankman-Friedu se je na klicu pridružilo osebje FTX, pa tudi poslovni partnerji IEX, ki so gospoda Genslerja začeli sprehajati skozi PowerPoint predstavitev. Pri približno drugem diapozitivu jih je g. Gensler prekinil in začel s približno 45-minutnim predavanjem o svoji viziji kriptoregulacije, s čimer je preprečil kakršno koli nadaljnjo razpravo, so povedali trije ljudje, seznanjeni s pogovorom.

Zdaj se gospod Gensler, 65, spet sooča z gospodom Bankman-Friedom. FTX ni uspel na epski način ta mesec, potem ko je zaradi niza depozitov zadolžil 8 milijard dolarjev. SEC in Ministrstvo za pravosodje sta začela preiskavo, ki se osredotoča na to, ali je g. Bankman-Fried je nezakonito posodil milijarde dolarjev sredstev svojih strank hedge skladu, ki ga je imel v lasti, Alameda Researchs katerim se je veliko trgovalo na platformi FTX.

To je znan položaj za gospoda Genslerja, ki je številna kripto podjetja in promotorje kaznoval zaradi kršitev v zvezi z vrednostnimi papirji, odkar je aprila 2021 postal predsednik SEC, z globami v višini 100 milijonov dolarjev. G. Gensler, osebnost, ki jo poznavalci kriptovalut zelo radi sovražijo, želi ustanoviti SEC kot primarnega nadzornika ohlapno regulirane in svobodne industrije ter ustvariti trdne zaščitne ograje, ki bi jo spravile pod strožji vladni nadzor.

“Ljudje imajo radi sovražnika,” je dejala Sheila Warren, ki vodi Crypto Council for Innovation, lobistično skupino v industriji. “Nekaj ​​od tega je gotovo narisal, skoraj na videz namerno.”

Toda propad FTX se je povečal vprašanja o učinkovitosti g. Genslerja. G. Bankman-Fried je dobil dostop do dvoran oblasti v Washingtonu, čeprav je vodil offshore podjetje, ki je spodbujalo tvegano trgovanje in potopil v račune svojih strank za financiranje drugih naložb. Po marčevskem srečanju z g. Bankman-Friedom je osebje g. Genslerja ostalo v stiku s skupino, ki se je pridružila razpisu, in razpravljalo o možnih strukturah za popolnoma regulirano izmenjavo, so povedali štirje ljudje, ki so seznanjeni z razpravami.

“Poročila v moji pisarni kažejo, da je pomagal SBF in FTX pri delu skozi pravne vrzeli,” je zastopnik Tom Emmer, republikanec iz Minnesote, ki je član odbora za finančne storitve predstavniškega doma, tvitnil 10. novembra je g. Gensler. “To preučujemo.”

G. Gensler ni želel odgovarjati na vprašanja o svojem poslovanju s FTX.

Vendar pa je pod njegovim vodstvom SEC kriptovalute postavila za prednostno nalogo in skoraj podvojila svojo ekipo za uveljavljanje 50 članov. Februarja je agencija zaračunala 100 milijonov dolarjev kazni o podjetju za kriptovalute BlockFi prek napake pri registraciji; BlockFi je ta mesec prenehal poslovati zaradi svojih povezav s FTX. Glede na javne vloge agencija preiskuje tudi postopek, s katerim Coinbase, največja kripto borza v ZDA, izbira, katere kriptovalute bo ponudila.

“Bilo je veliko podjetnikov, ki so odraščali na tem območju in se odločili, da ne bodo upoštevali,” je dejal gospod Gensler v intervjuju prejšnji mesec na sedežu SEC v Washingtonu. “Policisti bomo na udaru.”

Glavna poanta gospoda Genslerja je preprosta: kljub vsem svojim novim lastnostim je večina kriptovalut vrednostnih papirjev, kot so delnice ali drugi naložbeni produkti. To pomeni, da se morajo razvijalci, ki izdajajo kriptovalute, registrirati pri ameriški vladi in razkriti informacije o svojih načrtih. Po mnenju gospoda Genslerja bi morale borze, kot sta Coinbase in FTX, kjer stranke kupujejo in prodajajo digitalne kovance, pridobiti tudi licence SEC, ki vključujejo povečan pravni nadzor in obveznosti razkritja.

Kriptoindustrija se bori proti prizadevanjem vlade, da bi digitalna sredstva razvrstila kot vrednostne papirje, in trdi, da so pravne zahteve preveč obremenjujoče. Še pred propadom FTX je razprava dosegla prelomnico: pričakuje se, da bo zvezni sodnik v prihodnjih mesecih razsodil o tožbi, ki jo je sprožil SEC, ki založnika kriptovalut Ripple obtožuje ponujanja neregistriranih vrednostnih papirjev. Zmaga vlade bi okrepila roke gospoda Genslerja in postavila precedens, ki bi lahko utrl pot za več tožb proti kriptopodjetjem.

Nekdanji partner Goldman Sachsa, gospod Gensler, je po recesiji leta 2008 postal eden najbolj agresivnih finančnih regulatorjev v Washingtonu. Kot predsednik Commodity Futures Trading Commission, agencije, ki ureja finančne trge, je pomagal izvajati Dodd-Frankov zakon iz leta 2010, katerega namen je bil zaščititi potrošnike in obvladati Wall Street.

Po odhodu iz CFTC leta 2014 je g. Gensler postal očaran s kripto, ki je eksplodirala v mainstream. Na Massachusetts Institute of Technology je imel predavanje z naslovom “Blockchain in denar” in nastopil optimističen o potencialu kriptovalut za preoblikovanje finančnih trgov. Satoshi Nakamoto, skrivnostno osebnost, ki je izumil Bitcoin, še vedno imenuje “Nakamoto-San”, gesta spoštovanja.

Ko je torej g. Gensler prevzela SEC, ga je kripto industrija pozdravila kot navdušenca, ki je razumel potencial tehnologije. Bitcoin je »v dobrih rokah«, en vlagatelj tvitnil.

Toda kmalu je postalo jasno, da bo gospod Gensler ubral odločen pristop. Julija 2021 je met s skupino predstavnikov industrije, vključno z vodjo združenja Blockchain Association, ugledne skupine za trgovanje s kriptovalutami. Odkrito jo je obvestil, da večina članov organizacije verjetno krši zvezna pravila, sta povedali dve osebi, seznanjeni s srečanjem.

Nekaj ​​dni kasneje je gospod Gensler poklical crypto “Divji zahod” med govorom na konferenci o nacionalni varnosti v Washingtonu.

Namesto da bi ustvaril nova pravila za kriptovalute, se je g. Gensler osredotočil na čim širšo uveljavitev obstoječih. Julija je SEC vložil tožbo zaradi trgovanja z notranjimi informacijami proti nekdanjemu uslužbencu Coinbase, pravi sedem digitalnih valut, ki kotirajo na borzi, je bilo neregistriranih vrednostnih papirjev. Naslednji mesec, Coinbase razkriti v javnih evidencah da je agencija poslala podjetju preiskovalne klice prosite za informacije o vašem postopku uvrstitve na seznam.

Za zaprtimi vrati je bil gospod Gensler prav tako agresiven. “Slišala sem za druge skupine, ki prihajajo in imajo razprave,” je dejala Perianne Boring, ustanoviteljica Digital Chamber of Commerce, skupine zagovornikov kriptovalut. “Če se želite boriti, se lahko borite.”

V kriptokrogih omemba imena gospoda Genslerja sproži srh ogorčenja. Twitter račun za kripto podjetje LBRY enkrat klical ampak “demon, oblečen v človeško meso”.

“Upal sem, da bo imel profesor MIT, ki je študiral kriptovalute, malo poštenosti do sebe in ne bo popoln sociopat,” je dejal Jeremy Kauffman, izvršni direktor LBRY, ki ga je SEC lani tožil.

Osnova za trditev g. Genslerja, da so kriptovalute vrednostni papirji, je pravna analiza, znana kot Howeyjev test, ki ga je določilo vrhovno sodišče leta 1946. V tem okviru se finančni produkt šteje za vrednostni papir, če ponuja priložnost za vlaganje v “joint venture” s pričakovanjem dobička iz prizadevanj drugih.

V preteklih desetletjih so sodišča odločila, da se zakon o vrednostnih papirjih uporablja za širok nabor finančnih produktov, vključno s pogodbami o prodaji činčil. G. Gensler je javno izjavil, da Bitcoin ni vrednostni papir, ker ga ne nadzoruje nobena centralna skupina ali posameznik. Ampak je namignil da bi lahko bil eter, druga najbolj priljubljena digitalna valuta, vrednostni papir, in je večkrat trdil, da bi moralo na stotine manjših žetonov soditi v pristojnosti SEC.

“Preprosto je,” je dejal v intervjuju prejšnji mesec. “Pravila so že v knjigah.”

Kriptoindustrija je nasprotovala SEC, ki je poskušala digitalne valute postaviti v zastarelo škatlo. Julija je Coinbase predložil 32 strani peticijo SEC, ki navaja, da obstoječa pravila registracije ne veljajo strogo za kripto borze.

Znotraj agencije je pristop gospoda Genslerja včasih povzročil frustracije, sta povedali dve osebi, ki sta seznanjeni s SEC. Na sestankih so člani osebja poudarili težave pri razširitvi zvezne zakonodaje o vrednostnih papirjih na kripto borze, je dejal eden od ljudi. Drugi uslužbenci SEC so se pritožili, da se gospod Gensler ni premaknil dovolj agresivno, je dejala druga oseba, borze, kot sta Coinbase in FTX, pa so se izognile znatnim kaznim.

Propad FTX je sprožil novo raven nadzora. Posnetki zaslona urnika javnih srečanj g. Gensler, ki kažejo večkraten sej z g. Bankman-Friedom, krožijo po Twitterju, kjer ljubitelji kriptovalut, ki so nekoč rekli, da je g. Gensler je bil preveč agresiven, zdaj ga obtožujejo, da se je zavzel za zločinca. (G. Bankman-Fried ni bil obtožen nobenega kaznivega dejanja.)

Trdijo, da bi sporazum SEC s FTX borzi dal “regulativni monopol”, kar bi gospodu Bankman-Friedu omogočilo prevlado na trgu kriptovalut, medtem ko so druga podjetja zaprta. (O nekaterih podrobnostih srečanj g. Genslerja s FTX smo že poročali Fox Business.)

Toda večina kritik je bila oportunistična, je dejal Lee Reiners, strokovnjak za kripto, ki poučuje na pravni fakulteti univerze Duke.

“Če vam ni všeč, vam ni všeč trenutni SEC, potem ga boste seveda samo krivili, ne glede na dejstva,” je dejal gospod Reiners. “Če bi Sam Bankman-Fried poskušal dobiti sestanek s SEC in bi Gary Gensler rekel absolutno ne, nikoli ne bom govoril s tabo, bi republikanci postali balistični pred propadom.”

V javnih komentarjih kmalu po propadu FTX je g. Gensler trdil, da preveč kripto podjetij opravlja več finančnih vlog hkrati – na primer vodenje borze in trgovanje, kar je očitno sklicevanje na tesno povezavo med FTX in Alamedo.

“Te stvari pogosto izpostavljamo zato, da je javnost bolje zaščitena pred inherentnimi konflikti,” je dejal. “Zelo pomembno je zagotoviti, da se to področje pojavi, da se registrira in uredi.”

Velik del načrta g. Genslera bi lahko bila na koncu odvisna od odločitve v Ripplovi tožbi, ki jo je SEC predloženo decembra 2020. Pred vložitvijo je bil podpisni žeton družbe Ripple, XRP, tretja najvrednejša kriptovaluta; je padel na lestvici, odkar ga je SEC označil za vrednostni papir.

Izid bo pritegnil pozornost tudi v kongresu, kjer so letos predstavili številne zakone, povezane s kriptovalutami. Ko je g. Gensler pričal septembra pred senatnim odborom za bančništvo so ga republikanski senatorji obsodili, češ da je SEC ponudil nezadostne pravne smernice kriptopodjetjem, ki želijo spoštovati zvezno zakonodajo.

“Samo zato, ker mi ni všeč odgovor SEC,” je odvrnil, “še ne pomeni, da ni smernic.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *