Zlom borznega trga prihaja leta 2023, tudi če se ameriško gospodarstvo izogne ​​recesiji

Ni pomembno, ali gre ameriško gospodarstvo v recesijo ali ne: borza je – v bližnji prihodnosti – kraljevsko zajebana.

Na prvi pogled se lahko zdijo težave, s katerimi se soočata trg in gospodarstvo, enake. Oba se skušata spopadati s presežki, a ti ekscesi so povsem različni.

Kar zadeva gospodarstvo, ZDA doživljajo divjo inflacijo, ki jo je povzročila pandemija; Zaustavljeno povpraševanje je trčilo ob pomanjkanje vsega, od delavcev do pripomočkov. Kot roj kobilic inflacija najeda gospodarsko rast, zvišuje cene in izničuje zvišanje plač. Toda nekateri pogoji, povezani s pandemijo, zaradi katerih smo prišli sem – na primer zamašene dobavne verige – se normalizirajo. In obstaja možnost, da lahko razrešimo motnje zadnjih dveh let, ne da bi padli v popolno recesijo.

Turbulenca, ki jo doživlja borza, je drugačna. To je močan popravek v desetletju v nastajanju – upad po supervisoki vrednosti. Vedeli smo, da je delniški trg oblikoval balon in da bo počil, ko se bodo obrestne mere dvignile. Nismo vedeli, kako silovit bo padec – inflacija, ki je ohromila gospodarstvo, je prisilila Federal Reserve, da je zvišala obrestne mere hitreje, kot si je Wall Street predstavljal. To pa je borzo potisnilo s tako strme pečine, da še vedno ne vidimo dna.

“Ni pomembno, ali gre tehnično za recesijo,” mi je dejal eden od legendarnih upraviteljev skladov. “To je medvedji trg. Sedimo sredi menjave.”

Gospodarstvo morda ne bo zajebano …

Maček, s katerim trpi svetovno gospodarstvo, je že dobro znana zgodba. Spraviti gospodarstvo nazaj v pogon je bilo kot zagnati star avto, ki je bil več let v snegu v Saskatchewanu. Zapletene dobavne verige, kaotično povpraševanje po stanovanjih, pomanjkanje delovne sile in vojna so spodbudili inflacijo po vsem svetu. ameriške potrošniške cene oktobra v primerjavi z lanskim letom povečala za 7,7 %, nižja od pričakovane stopnje 7,9 % – kar kaže, da je inflacija morda dosegla vrh in se bo še naprej ohlajala. To je dobrodošel znak, vendar še vedno precej nad 2-odstotnim ciljem Feda.

Višja kot je inflacija, težje se je je znebiti. Zato Fed sprejema drastične ukrepe, da bi ga spravil iz sistema – v nekaj mesecih je zvišal ključno obrestno mero na 4% z 0%. Z zvišanjem obrestnih mer Fed upa, da bo ljudem in podjetjem podražil dostop do posojil, kar bo pomagalo upočasniti pretok denarja in ohladilo povpraševanje po stvareh, kot so hiše, avtomobili in delavci. Če se bo gospodarstvo upočasnilo, bo povpraševanje (teoretično) ustrezalo ponudbi in zmanjšalo inflacijo. In jasno je, da sta Fed in njen predsednik Jerome Powell zavezana narediti vse, kar je potrebno, da inflacijo znižata nazaj na 2 %.

Kako naj to vem? Ker mi Powell ob vsaki priložnosti pove. Pravzaprav je izrecno rekel, da bi raje previsoko zvišal obrestne mere in tvegal recesijo, kot pa jih prehitro znižal in opazoval inflacijo.

“Če bi preveč zaostrili, bi lahko močno uporabili naša orodja za podporo gospodarstvu – če pa inflacije ne obdržimo pod nadzorom, ker je ne zaostrujemo dovolj, smo zdaj v situaciji, ko bo inflacija ukoreniniti,« je pojasnil. “Želimo se prepričati, da ne bomo naredili napake, če politike ne bomo dovolj zaostrili ali prehitro omilili.”

Kljub temu ostremu govorjenju obstajajo znaki, da bi gospodarstvo lahko preživelo ta napad inflacije in težkih zdravil Fed. Rast delovnih mest ostaja solidna: dodane ZDA Oktobra 261.000 delovnih mest, kar je preseglo ocene analitikov o 200.000. Povprečne urne plače so se povečale za 4,7 %, kar je manj od avgustovskega 5-odstotnega dviga, vendar še vedno močno. Potrošniška poraba je omejenain veliko podjetij pričakuje a močna praznična nakupovalna sezona. Kar zadeva inflacijo, se zdi, da se ozka grla v dobavni verigi, zaradi katerih cene rastejo, popuščajo, visoke najemnine za stanovanja in hiše pa se začenjajo zniževati. V sporočilu za stranke so analitiki Goldman Sachsa dejali, da so finance zasebnega sektorja bolj zdrave “kot so bile pred katero koli recesijo v ZDA od petdesetih let prejšnjega stoletja,” in dodali, da ta moč pomaga “povečati možnosti za mehak pristanek”.

… ampak borza vsekakor je

Medtem ko lahko nekako mežikate in vidite, kako bi gospodarstvo lahko izšlo nepoškodovano, tega ne moremo reči za borzo. To je zato, ker se borza ne poskuša otresti nekaj let pretiranega uživanja; dejansko morda razvila a posledični primer protina.

Vse to sega v potezo Feda, da po finančni krizi leta 2008 ohrani obrestne mere pri 0 %. Z zlomom smo ostali brez povpraševanja, brez apetita za tveganje, inflacija pa je bila prenizka namesto previsoka. Zato se je Fed odločil narediti vse, kar je v njegovi moči, da spodbudi vlagatelje in podjetja, da postanejo bolj tvegani, da porabijo več, da poskušajo povečati gospodarstvo. In uspelo je – morda predobro. Borza se je tako razgrela, da je Wall Street skoval izraz TINA: “Ni alternative.” Moral si biti v delnicah – zlasti v tehnoloških delnicah, ker so te najhitreje rasle. S tako nizkimi obrestnimi merami so si lahko podjetja, ki niso služila denarja, le zadolževala, da so svetila. Ker so delnice le rasle, so bili vlagatelji pripravljeni čakati, da podjetja ustvarijo dobiček, dokler so lahko kazala rast. Nikjer ni bil ta poslovni model bolj de rigueur kot v Silicijevi dolini. Od Uberja do DoorDasha do Carvane, podjetja, ki niso služila denarja, so lahko ne samo preživela, ampak tudi uspevala. Tako dobite trg, kjer lahko strasten, nasmejan mladenič po imenu Adam Neumann popelje 47 milijard dolarjev vredno podjetje v gore. Tako dobite trg, kjer Tesla postane najvrednejši proizvajalec avtomobilov na svetu kljub prodaji manj kot milijona avtomobilov na leto.

Leta 2018 je Wall Street dobil predogled, kako grd bo videti ta balon, ko resno poči. Poskus postopnega zviševanja obrestnih mer je povzročil sistematično implozijo teh napolnjenih zalog. The gospodarstvo je bil dovolj močan, da je vzdržal povečanja – brezposelnost je bila zgodovinsko nizka in inflacija umirjena – vendar je borza imela svoje najslabše leto po finančnem zlomu leta 2008. Tako je Fed obupal. Po 10 letih politike ničelnih obrestnih mer je bilo jasno, da je borza zgrajena na pesku.

V letu 2020 naj bi se borza naučila živeti z nekoliko višjimi obrestnimi merami v sicer zdravem gospodarstvu. A pandemija je vse to poteptala. Da bi podprl gospodarstvo z zaprtjem, se je Fed vrnil k svojemu načrtu iz leta 2008. To je pomenilo, da je delniški trg spet užival v razmerah, ki so ga poganjale več kot desetletje – vendar še bolj norega. Tokrat so se zabavi množično pridružili mali vlagatelji, odpiranje računa Robinhood in odkup vseh vrst neumna podjetja, ki je napihnil balon še večji in neumnejši kot prej. Od najtemnejše točke pandemije na trgu marca 2020 do vrhunca decembra 2021 je S&P 500 dosegel 107-odstotni donos. Tehnološki težki Nasdaq je donosnost znašala 130 %.

To nas pripelje do tega leta. Tako kot leta 2018, ko je Fed začel zviševati obrestne mere, je borza padla – a tokrat še močneje.

Indeks S&P 500 je padel za 17 %, odkar so tečaji začeli naraščati. Nasdaq je padel za 29 %. Tudi nekatere nedavne izboljšave, to je tisto, kar Wall Street klasično velja za medvedji trg, in je komaj zmanjšalo dobičke, ki jih je dosegel trg, saj so vsi trgovali kot skupina pijanih mornarjev na poti ven. Pred nekaj tedni je Justin Simon, ustanovitelj investicijskega podjetja Jasper Capital, mi je pojasnil da bi se trg vrnil na ravni pred covidom (še vedno mehurčki), bi moral še naprej upadati za 30% do 40%. Lahko bi padli nižje od tega in lahko traja leta. Čas ni jasen, ker je to medvedji trg in ne deluje po našem urniku, vendar lahko rečemo, da bodo stvari grde naslednje leto, če ne dlje.

Spust bo grozen proces za trgovce. Medvedji trgi se gibljejo v napadih in začetkih – smrtni zlomi in rip-your-face-off dvigi. Bodite skeptični. Stroj za oglaševanje z Wall Streeta jih bo pripravil nešteto neumni razlogi zakaj olajšanje je za vogalom, vendar ni. Če medvedjega trga ne prepoznate takšnega, kot je, boste napačno razumeli vsako novo tržno dno. To je trenutno lahko težko narediti. Pogled nazaj je vedno 20/20. Kar se bo čez dve leti zdelo očitno, bo zdaj morda težko sprejeti.

“Na te dvige bomo gledali kot na priložnosti za osvetlitev,” mi je povedal legendarni upravitelj sklada. “V resnici pa posrkajo ljudi.”

Zablode in pravljice

Vsakih nekaj tednov in brez pravih dokazov vas bo Wall Street skušal prepričati (in sebe), da Powell izgublja živce – da se medvedji trg končuje. Ignoriraj vse to. Tudi če bo upočasnil tempo dvigovanja obrestnih mer Feda, Powell ne bo nehal rasti, saj je ogroženo zdravje gospodarstva. Delnice lahko (in bodo) šle k vragu.

Leta 2018 so majhne rasti povzročile tresenje delniškega trga, ker je bil v balonu. Edina razlika je zdaj ta, da je balon večji in da so – zahvaljujoč inflaciji – rasti strmejše, kar pomeni, da je padec še bolj brutalen, kot bi bil prej.

Ampak to so le cene delnic. Ne povedo celotne zgodbe o tem, kaj se dogaja v ameriškem gospodarstvu ali celo v ameriških podjetjih. FactSet predviden da bo S&P 500 v tem četrtletju doživel padec dobička na letni ravni. To je slabo za delnice, saj podjetja za ustvarjanje dobička potrebujejo gospodarsko dejavnost. Toda ta upočasnitev pride kasneje najboljše leto za dobiček podjetij od leta 1950, ko sta bila na TV “Howdy Doody” in “The Lone Ranger”. Korporacije imajo blažilnik, čeprav jim ne bo šlo tako dobro kot lani, ko smo zapravljali kot skupina 14-letnikov, ki so pravkar odložili ves svoj denar za varstvo pri Claire’s v lokalnem nakupovalnem središču. Možno je, da bo prišlo do odpuščanj omejenosamo najuspešnejša podjetja.

Ali bo gospodarstvo zmoglo prenesti več dvigov obrestnih mer, ne da bi se upočasnilo v recesijo, je odprto vprašanje, na katerega borza ne zna odgovoriti. Vse, kar delnica lahko stori, je padec na spektakularen način, ki se ne krepi četrtletja, ne leta, ampak več kot desetletje. Vse kar lahko storimo je, da se umaknemo s poti.


linette lopez je višji dopisnik za Insider.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *