Žirija ugotavlja, da NCAA ni odgovorna za smrt nekdanjega USC LB Matthewa Geeja

LOS ANGELES — Losangeleška porota je v torek zavrnila tožbo, ki jo je vložila vdova bivšega USC nogometaš, ki je dejal, da ga NCAA ni zaščitila pred ponavljajočo se poškodbo glave, ki je privedla do njegove smrti.

Matthew Gee, linijski branilec v zmagovalni ekipi Rose Bowl leta 1990, je po besedah ​​odvetnikov njegove vdove utrpel okoli 6000 udarcev, ki so povzročili trajne poškodbe možganov in privedli do zlorabe kokaina in alkohola, kar ga je na koncu ubilo pri 49 letih.

NCAA je dejala, da nima nobene zveze z Geejevo smrtjo, ki jo je povzročil nenaden srčni zastoj zaradi nezdravljene hipertenzije in akutne toksičnosti kokaina. Odvetnik vodstvenega organa ameriškega univerzitetnega športa je dejal, da je Gee trpel za številnimi drugimi zdravstvenimi težavami, ki niso povezane z nogometom, kot je ciroza jeter, ki bi ga sčasoma ubile.

Sodba bi lahko imela daljnosežne posledice za univerzitetne športnike, ki za poškodbe glave krivijo NCAA.

V zadnjem desetletju so univerzitetni nogometni igralci proti NCAA vložili na stotine neupravičenih tožb zaradi smrti in telesnih poškodb, vendar je Gee’s prvi, ki je dosegel poroto, ki trdi, da so udarci v glavo povzročili kronično travmatsko encefalopatijo, degenerativno možgansko bolezen, znano po njegova kratica, CTE.

“Veseli nas, da se je porota po preučitvi štirih tednov dokazov in pričevanj v veliki večini strinjala z našim stališčem v tem primeru,” je v izjavi dejal Scott Bearby, podpredsednik pravnih zadev in generalni svetovalec NCAA. “NCAA ni nosil nobene odgovornosti za tragično smrt g. Geeja, poleg tega pa primera ne podpira medicinska znanost, ki povezuje smrt g. Geeja z njegovo kariero na fakulteti. Družini g. Geeja izrekamo globoko sožalje.”

V izjavi je tudi navedeno, da se bo organizacija “še naprej agresivno branila pred primeri, kot je ta, ki neupravičeno poskušajo uporabiti pravni sistem za nepošteno tarčo NCAA.”

Alana Gee je pričala, da sta imela študentska zaljubljenca dobrih 20 let zakona, preden se je moževo duševno zdravje začelo slabšati in je postal jezen, depresiven in impulziven ter začel prenajedati in zlorabljati droge in alkohol.

Geejevi odvetniki so povedali, da je CTE, ki ga najdemo pri športnikih in vojaških veteranih, ki so utrpeli ponavljajoče se možganske poškodbe, posredni vzrok smrti, ker se je izkazalo, da poškodba glave spodbuja zlorabo snovi.

NCAA je dejala, da je primer odvisen od tega, kar je vedel v času, ko je Gee igral, od leta 1988 do ’92, in ne od CTE, ki je bil prvič odkrit v možganih pokojnega igralca lige NFL leta 2005.

Gee ni nikoli poročal o pretresu možganov in je v svoji prijavi za igranje pri Raidersih po diplomi dejal, da ni bil nikoli nokavtiran, je povedal odvetnik NCAA Will Stute.

“NCAA ne morete klicati na odgovornost za nekaj, kar je 40 let kasneje nihče nikoli prijavil,” je dejal Stute v svojih zaključnih besedah. “Tožilci vas želijo v časovnem stroju. V NCAA ga nimamo. To ni pošteno.”

Odvetniki Geejeve družine so dejali, da ni nobenega dvoma, da je Matt Gee utrpel pretres možganov in nešteto pretresov.

Mike Salmon, soigralec, ki je nato igral v ligi NFL, je pričal, da je bil Gee, ki je bil v zadnji sezoni kapetan ekipe, nekoč tako omamljen zaradi udarca, da ni mogel napovedati naslednje igre.

Gee je bil eden od petih branilcev v ekipi Trojans iz leta 1989, ki so umrli, preden so dopolnili 50 let. Vsi so kazali znake duševnega poslabšanja, povezanega s poškodbo glave.

Tako kot pri soigralcu in zvezdniku lige NFL Juniorju Seauju, ki se je leta 2012 ubil, so Geejeve možgane posmrtno pregledali v Centru za kronično travmatično encefalopatijo Bostonske univerze in ugotovili, da imajo CTE.

Porotnikom ni bilo dovoljeno poslušati pričevanja o Geejevih umrlih soigralcih.

Odvetniki Alana Geeja so trdili, da NCAA, ki je bila ustanovljena leta 1906 za zaščito športnikov, pozna posledice poškodb glave že od tridesetih let prejšnjega stoletja, vendar ni uspela poučiti igralcev, prepovedati prvega stika z glavo ali izvesti osnovnega testiranja simptomov pretresa možganov.

Njeni odvetniki so imeli je pozvala porotnike, naj dodelijo 55 milijonov dolarjev kot nadomestilo za njeno izgubo.

Alana Gee je med branjem sodbe imela solze v očeh in smrkala. Enemu od svojih odvetnikov je povedala, da ne razume, kako je porota sprejela to odločitev, in je pozneje zavrnila komentar.

“Trenutno čutimo globoko sočustvovanje z družino Gee,” je zatem dejal Stute, odvetnik NCAA. “Vendar menimo, da ta sodba potrjuje stališče, ki smo ga zavzeli v vseh teh primerih.”

Associated Press je prispeval k temu poročilu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *