Žirija ugotavlja, da NCAA ni odgovorna za smrt nekdanjega USC LB Matthewa Geeja

LOS ANGELES — Losangeleška porota je v torek zavrnila sodbo, ki bi lahko vplivala na številne tožbe športnikov, ki tožijo športne organizacije zaradi poškodb glave. tožbo, v kateri vdova zahteva 55 milijonov dolarjev npr USC nogometaš, ki je dejal, da ga NCAA ni zaščitila pred ponavljajočo se poškodbo glave, ki je privedla do njegove smrti.

Matthew Gee, linijski branilec v ekipi Rose Bowl leta 1990, je kot univerzitetni športnik utrpel okoli 6000 udarcev, so povedali odvetniki njegove vdove. Trdili so, da so ti udarci povzročili trajne poškodbe možganov in pripeljali do uživanja kokaina in alkohola, kar ga je na koncu ubilo pri 49 letih.

NCAA, vodilni organ ameriškega študentskega športa, je dejal, da nima nobene zveze z Geejevo smrtjo, ki je bila po njenem mnenju nenaden srčni zastoj zaradi nezdravljene hipertenzije in akutne toksičnosti kokaina. Odvetnik NCAA je dejal, da je imel Gee številne druge zdravstvene težave, ki niso povezane z nogometom, kot je ciroza jeter, ki bi ga sčasoma ubila.

V zadnjem desetletju so univerzitetni nogometni igralci proti NCAA vložili na stotine neupravičenih tožb zaradi smrti in telesnih poškodb, vendar je bil Gee’s prvi, ki je šel pred poroto. V tožbi je navedeno, da so udarci v glavo povzročili kronično travmatsko encefalopatijo, degenerativno možgansko bolezen, znano pod akronimom CTE.

Sodnik Terry Green je porotnikom na višjem sodišču v Los Angelesu dejal, da so se v prvem tovrstnem primeru “vpisali v zgodovino”.

“Veseli nas, da se je porota po preučitvi štirih tednov dokazov in pričevanj v veliki večini strinjala z našim stališčem v tem primeru,” je v izjavi dejal Scott Bearby, podpredsednik pravnih zadev in generalni svetovalec NCAA. “NCAA ni nosil nobene odgovornosti za tragično smrt g. Geeja, poleg tega pa primera ne podpira medicinska znanost, ki povezuje smrt g. Geeja z njegovo kariero na fakulteti. Družini g. Geeja izrekamo globoko sožalje.”

V izjavi je tudi navedeno, da se bo organizacija “še naprej agresivno branila pred primeri, kot je ta, ki neupravičeno poskušajo uporabiti pravni sistem za nepošteno tarčo NCAA.”

Sodba verjetno daje NCAA več moči v prihodnjih primerih, je dejal Dan Lust, odvetnik za športno pravo in profesor na pravni fakulteti v New Yorku.

“Vsak odvetnik tožnika bo dvakrat premislil, preden bo dal vse žetone na mizo in jih potisnil na sredino ter rekel: ‘Naš primer bomo dali na sojenje in videli bomo, kaj se bo zgodilo,'” je dejal Lust.

Alana Gee se je med branjem sodbe zadušila in zatem imela solze v očeh. Enemu od svojih odvetnikov je povedala, da ne razume, kako je porota sprejela svojo odločitev, vendar se je osebno zahvalila sedmim ženskam in petim moškim v komisiji, ko so zapustili sodno dvorano. Pozneje ni želela komentirati.

Gabe Feldman, profesor športnega prava na Univerzi Tulane, je dejal, da bo dokazovanje, da je Gee umrl prav zaradi nevidnih poškodb, ki jih je utrpel na USC – in ne zaradi nečesa, kar se je zgodilo pred ali po njegovi univerzitetni karieri – vedno izziv, še posebej, ko je imel tako številne druge zdravstvene težave.

To je bilo še dodatno zapleteno zaradi argumenta NCAA, da so naredili vse, kar so lahko za varnost z informacijami, ki so jih takrat imeli, in da so igralci prevzeli tveganja samega po sebi nevarnega športa.

“Glede na nepriljubljenost NCAA in naklonjenega tožilca ter porote, ki je še vedno nasprotovala tožilcu, je to precej zgovorno,” je dejal Feldman. “To je bilo izračunano tveganje s strani NCAA, ko je to sodilo, saj je vedelo, da bi lahko bil vodilni primer, ki bi lahko dal smernice za stotine ali tisoče drugih tožnikov.”

Žirija je morala glasovati z vsaj 9 proti 3, da je sprejela sodbo o vprašanjih, ali je NCAA naredila ali ni naredila nekaj, kar bi povečalo tveganje za Gee, in ali ni sprejelo korakov, ki bi zmanjšali tveganje za Gee, ne da bi se spremenili. nogometni šport. Komisija je z glasovanjem 11-1 in 10-2 odgovorila na ta vprašanja v korist NCAA.

“Trenutno čutimo globoko sočustvovanje z družino Gee,” je dejal odvetnik NCAA Will Stute. “Vendar menimo, da ta razsodba potrjuje stališče, ki smo ga zavzeli v vseh teh primerih, to je, da znanost in medicina v okoliščinah Matthewa Geeja nista podpirali vzročne zveze.”

Stute je trdil, da medicinski dokazi niso jasni o tem, kaj povzroča CTE in kakšni so učinki bolezni.

Geejevi odvetniki so povedali, da je CTE, ki ga najdemo pri športnikih in vojaških veteranih, ki so utrpeli ponavljajoče se možganske poškodbe, posredni vzrok smrti, ker se je izkazalo, da poškodba glave spodbuja zlorabo snovi.

Alana Gee je pričala, da sta imela študentska zaljubljenca dobrih 20 let zakona, preden se je moževo duševno zdravje začelo slabšati in je postal jezen, depresiven in impulziven ter začel prenajedati in zlorabljati droge in alkohol.

NCAA je dejala, da je primer odvisen od tega, kar je vedela v času, ko je Gee igral, od leta 1988 do ’92, in ne od CTE, ki je bil prvič odkrit v možganih pokojnega igralca lige NFL leta 2005.

Gee ni nikoli poročal o pretresu možganov in je v svoji prijavi za igranje pri Raidersih po diplomi dejal, da ni bil nikoli nokavtiran, je dejal Stute.

“NCAA ne morete klicati na odgovornost za nekaj, kar je 40 let kasneje nihče nikoli prijavil,” je dejal Stute v svojih zaključnih besedah. “Tožilci vas želijo v časovnem stroju. V NCAA ga nimamo. To ni pošteno.”

Odvetniki Geejeve družine so dejali, da ni nobenega dvoma, da je Matt Gee utrpel pretres možganov in nešteto pretresov.

Mike Salmon, soigralec, ki je nato igral v ligi NFL, je pričal, da je bil Gee, ki je bil v zadnji sezoni kapetan ekipe, nekoč tako omamljen zaradi udarca, da ni mogel napovedati naslednje igre.

Gee je bil eden od petih branilcev v ekipi Trojans iz leta 1989, ki so umrli, preden so dopolnili 50 let. Vsi so kazali znake duševnega poslabšanja, povezanega s poškodbo glave.

Tako kot pri soigralcu in zvezdniku lige NFL Juniorju Seauju, ki se je leta 2012 ubil, so Geejeve možgane posmrtno pregledali v Centru za kronično travmatično encefalopatijo Bostonske univerze in ugotovili, da imajo CTE.

Porotnikom ni bilo dovoljeno poslušati pričevanja o Geejevih umrlih soigralcih.

Odvetniki Alana Geeja so trdili, da NCAA, ki je bila ustanovljena leta 1906 za zaščito športnikov, pozna posledice poškodb glave že od tridesetih let prejšnjega stoletja, vendar ni uspela poučiti igralcev, prepovedati prvega stika z glavo ali izvesti osnovnega testiranja simptomov pretresa možganov.

Associated Press je prispeval k temu poročilu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *