Zgornji del za milijon dolarjev

Po selitvi v predmestje New Jerseyja, ki jo je navdihnila pandemija, se je Rebecca Goldberg Brodsky želela vrniti v Brooklyn. Notranja oblikovalka je pogrešala živahnost New Yorka in vezi, ki jih je vzpostavila, ko je tam živela.

Goldberg Brodsky in njen mož sta šest mesecev brskala po soseskah Brooklyna, vendar s svojim proračunom približno 400.000 dolarjev nista bila uspešna. Zato so se odločili, da bodo “vstopili v celoti”, pravi, in selili svoje premoženje, da bi lahko porabili bistveno več. Sčasoma so našli trinadstropno stanovanje – v nekdanji cerkvi – za 1,1 milijona dolarjev v Park Slopeu in se vanj preselili septembra 2021.

Navdušen, da živi nekje z dobrimi javnimi šolami in živahno skupnostjo, je bil Goldberg Brodsky pripravljen spregledati stara tla, svinčeno barvo in v nebo visoko ceno. To je, dokler njen “novi” hladilnik ni deloval – in iztrebljevalec je odkril, da je stanovanje okuženo z mišmi.

“Bilo je veliko dražje, kot smo pričakovali,” pravi Goldberg Brodski in ocenjuje, da so za prenovo kuhinje porabili približno 30.000 dolarjev. “V mnogih pogledih smo zelo srečni, ker smo med COVID-om zaslužili več denarja in nam je uspelo stopiti skupaj, da bi to delovalo.”

Goldberg Brodksy dnevna soba

Z dovoljenjem Rebecce Goldberg Brodsky

Sanje o porabi proračuna za prenovo za novo barvo in tla so se kmalu razblinile; Goldberg Brodsky in njen mož sta namesto tega morala porabiti več deset tisoč dolarjev za zaščito svojega novega doma pred škodljivci z namestitvijo kovinske mreže v stene in zamenjavo starih oken.

Še zdaleč niso sami. Na današnjem nepremičninskem trgu na nekaterih območjih tudi cena nad milijon dolarjev kupcem ne zagotavlja luksuznega doma. Pravzaprav mnogi ugotavljajo, da morajo po nakupu odšteti več – morda na desettisoče dolarjev – da bi bili novi domovi primerni za življenje.

Seveda želi veliko novih lastnikov stanovanj posodobiti svoje kuhinjske omare ali spremeniti barvo spalnice iz estetskih razlogov, kot sta se odločila Goldberg Brodsky in njen mož. Toda med vročim stanovanjskim trgom v preteklem letu, ko so številni kupci kupili dom, ki bi ga lahko dobili, cena pa je eksponentno naraščala, je bila poraba sedemmestne številke pogosto šele začetek finančne poti.

“Psihično sem v redu, dokler to gospodarstvo zdrži in se ne izkaže za katastrofalen dogodek,” pravi Goldberg Brodsky. “Upam, da bom čez pet, deset let lahko rekel, da je bilo vredno.”

Hiše postajajo vse manjše in starejše

Na trgih, kot so Dallas, Phoenix, San Francisco (in okolica), Seattlein drugih cena kvadratnega metra raste, kažejo podatki iz Zillow in tako postajajo hiše za milijone dolarjev vedno manjše. Tipičen dom v vrednosti 1,5 milijona dolarjev, ki je bil prodan v tretjem četrtletju leta 2022, je imel 2959 kvadratnih čevljev v primerjavi s 3342 kvadratnimi čevlji v tretjem četrtletju 2020.

Prav tako je manj verjetno, da bodo nedotaknjene konstrukcije na ključ, pravi Jeff Tucker, višji ekonomist pri Zillowu. Tudi povprečna starost 1,5 milijona dolarjev vredne hiše za prodajo je bistveno višja: od 28 let v tretjem četrtletju 2020 do 35 let v tretjem četrtletju 2022.

“Kaliber ali velikost in kakovost stanovanj, ki se bodo prodajala za 1,5 milijona dolarjev, se je res zmanjšala, ker so se skupne ravni cen v zadnjih nekaj letih tako zelo dvignile,” pravi Tucker. “Hiše, ki so videti presenetljivo normalne, namesto razkošnih dvorcev, se zdaj prodajajo po tej precej izredni ceni.”

Starejša hiša ne pomeni nujno, da je v slabem stanju. Vendar povečuje možnosti, da boste potrebovali nekaj posodobitev, da ga prilagodite sodobni kodi. Še posebej v drage trge Zahodne obale1,5 milijona dolarjev “je lahko dovolj za nakup majhnega zgornjega dela za pritrjevanje,” pravi Tucker.

“Ljudje morda toliko plačujejo za dom in najdejo ogrevalne ali električne sisteme, ki so stari desetletja,” pravi Tucker. “Ne samo, da so porabili 1,5 milijona dolarjev za hišo, ampak se morajo obrniti in vložiti več deset tisoč dolarjev v večja popravila sistema.”

Pred nekaj leti bi hiša v najdražjih soseskah v kraju, kot je Seattle, šla samo za 1,5 milijona dolarjev ali več, če bi bilo na njej nekaj res edinstvenega ali običajnega, pravi Tucker. Zdaj so celotne soseske ocenjene na tej ravni.

Amanda McAvena in njen mož sta lani porabila več kot dvakrat toliko – 3,5 milijona dolarjev – za mestno hišo v Brooklynu, ki jo je bilo treba precej prenoviti. Tako kot Goldberg Brodsky je tudi McAvena morala preurediti kuhinjo, ko se je vselila.

“Fotografije seznama so opravile precej dobro delo, toda … ni bilo niti osnov za bivanje, peč je komaj delovala,” pravi McAvena. Po vselitvi sta morala z možem kmalu zamenjati omare, prekrite s svinčeno barvo, glavno vodovodno cev in okna po vsej hiši.

To je razočaranje, pravi 36-letnica, še posebej, ker sta z možem že od svojih zgodnjih 20 let varčevala za nakup svojega novega doma.

“Ni bilo mreže podpore družini, ni dajanja,” pravi. “Vse te prihranke smo vložili v to in imamo rožnate kopalnice. Naš rezervoar za toplo vodo je takoj počil. To zagotovo ni glamurozna hiša.”

Vendar pa je McAvena prepričan, da bo nekoč povrnil naložbo. V hiši nameravata živeti 20 do 30 let, tam vzgajati otroke in uživati ​​v vsem, kar soseska ponuja.

Tudi Goldberg Brodsky ne obžaluje. Čuti globoko povezanost s svojo sosesko in si ne more predstavljati, da bi živela kjer koli drugje kot v New Yorku; pravi, da njen posel cveti.

“Pomirili smo se s tem, kar smo lahko naredili. Ne glede na to smo ustvarili spomine,” pravi. “Če kaj, gre lahko samo od tu.”

Prijavite se za Funkcije Fortune e-poštni seznam, da ne boste zamudili naših največjih funkcij, ekskluzivnih intervjujev in preiskav.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *