Zgornja meja cene plina v EU bi trg prizadela za 33 milijard dolarjev, pravi ICE

Trgovci z energijo bi morali prihraniti dodatnih 33 milijard dolarjev pri maržah, če se načrt Bruslja za omejitev cene ključne evropske referenčne vrednosti plina nadaljuje, je opozoril vodilni borzni operater.

Proizvajalci in trgovci, ki se zanašajo na nizozemski terminski trg TTF, se soočajo z 80-odstotnim povečanjem plačil kot zavarovanja za svoja delovna mesta, je Intercontinental Exchange sporočila Evropski komisiji, v skladu z dopisom, v katerega je videl Financial Times.

Tako veliko povečanje zahtev po kritju bi lahko “destabiliziralo trg,” je v sporočilu zapisal ICE, skupina s sedežem v Atlanti, ki vodi trg TTF. ICE ni želel komentirati.

Zahteve po kritju za zamenjave in terminske pogodbe, ki jih uporabljajo proizvajalci energije, so se po podatkih Evropske centralne banke letos že podvojile, zaradi česar so morala mnoga podjetja umakniti kreditne linije pri svojih bankah in več poslovati zasebno, kjer so zahteve po kritju nižje.

Opozorilo ICE prihaja, ko se oblasti EU trudijo dokončati načrtovano zgornjo mejo cen plina v regiji, ki se je poleti zvišala zaradi ruske invazije na Ukrajino in visokih temperatur, ki so prizadele dobavo, omejile gospodarsko proizvodnjo v celotnem bloku in prisilile energija EU podjetja iščejo milijarde evrov v nujnih skladih.

27 držav članic EU poskuša doseči dogovor, ki bi ga lahko uveljavili do konca leta. Komisija je v torek predlagala omejitev cene prihajajoče pogodbe na trgu TTF. TTF predstavlja približno štiri petine prometa s plinom v bloku.

Bruselj je predlagal omejitev cene plina, če ta dva zaporedna tedna doseže 275 evrov za megavatno uro in če je razlika med njo in evropsko referenčno vrednostjo utekočinjenega zemeljskega plina 58 evrov za MWh ali več za 10 dni v teh tednih. Na teh ravneh se zgornja meja ne bi sprožila, čeprav so cene plina to poletje poskočile na raven brez primere, kar je kritike spodbudilo k dvomi o uporabnosti robnik.

Diplomati iz 15 držav EU, ki so se zavzemali za zgornjo mejo – v strahu, da bi nov skok cen plina to zimo lahko sprožil socialne nemire in dodatno obremenil javne finance – so nakazali, da bodo njihove vlade temu nasprotovale na tako visoki ravni.

Toda ICE je opozoril, da bi kakršna koli omejitev pomenila, da bo prihajajoči posel vključeval več tveganja in vključeval več zasebnih poslov, zaradi česar mora borza od kupcev zahtevati več denarja vnaprej. Tveganje je bilo “takojšnje”, so zapisali.

Vrednotenje delnice v vrednosti 33 milijard dolarjev je zajemalo začetno maržo, ki ščiti nasprotne stranke pred tveganjem neplačila, in variacijsko maržo, ki pokriva nihanje dnevnih tržnih cen.

Morebiten skok povpraševanja po maržah bi prizadel že tako obremenjen trg, saj se podjetja za trgovanje z energijo trudijo najti denar za podporo svojih terminskih poslov, ki jih proizvajalci in potrošniki energije pogosto uporabljajo za zagotavljanje oskrbe in ceno, ki jo bodo prejeli.

Septembra so bile Nemčija in druge države članice prisiljen ponuditi likvidnostno podporo energetska podjetja, ki so se spopadala z zahtevami po zavarovanju.

AFM, nizozemski regulator, ki nadzoruje terminski trg TTF, je prav tako opozoril, da bi omejitev lahko začasno ustavila trgovanje in prisilila, da se o več poslih pogaja zasebno, na prostem trgu.

Po mnenju strokovnjakov Komisije bi bil ta mehanizem začasno ukinjen v enem dnevu, če bi tvegal pošiljanje kritičnih zalog plina drugam, ogrozil finančno stabilnost ali spodbudil povečanje porabe.

“Zavedamo se, da ko posežete na trg izvedenih finančnih instrumentov, obstajajo posledice [and] o teh posledicah smo razpravljali s strokovnjaki,” je dejal visoki uradnik EU.

Oseba je dodala, da je mehanizem “umerjen za odziv na ta tveganja”, vendar ima tudi “potrebne zaščitne ukrepe”. . . da zagotovimo, da imamo, če se zgodi kaj resnega, vse, kar je potrebno, da se odzovemo in se hitro odzovemo.

Komisija se ni nemudoma odzvala na prošnjo za pripombe o memorandumu ICE.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *