‘Zelo nepošteno’: Gianni Infantino sproži eksplozivno tirado proti zahodnim kritikom pred svetovnim prvenstvom


Doha, Katar
CNN

prej Svetovno prvenstvo 2022 v Katarju je predsednik FIFA Gianni Infantino sprožil tirado proti zahodnim kritikom kontroverznega turnirja v eksplozivnem enournem monologu.

Infantino, vodja vodilnega sveta svetovnega nogometa, je bil videti namrščen, ko je v soboto nagovoril stotine novinarjev v Dohi v Katarju.

“Evropejci, zahodni svet so nas naučili veliko lekcij,” je dejal, pri čemer se je skliceval na kritike glede človekovih pravic v Katarju.

“Kar smo Evropejci počeli zadnjih 3000 let, bi se morali opravičiti za naslednjih 3000 let, preden začnemo dajati moralne lekcije.”

Kljub temu, da se je uvodna tekma začela 20. novembra, Infantino skorajda ni govoril o nogometu in se osredotočil na to, kar je imenoval “hinavščina” zahodne kritike.

Na izredni novinarski konferenci je bil Infantino videti izčrpan. Veliko časa je porabil za obrambo odločitve FIFA iz leta 2010, da svetovno prvenstvo dodeli Katarju. Kontroverzna odločitev, sprejeta v času, ko ni bil predsednik upravnega organa.

Ta turnir bo zgodovinski dogodek, prvo svetovno prvenstvo, ki bo potekalo na Bližnjem vzhodu, a je tudi polemično polemično, saj se veliko osredotoča na človekove pravice zaradi smrti delavcev migrantov in razmer, ki so jih mnogi prestali. v Katarju LGBTQ in pravice žensk.

Infantino je sicer priznal, da stvari niso popolne, vendar je dejal, da so bile nekatere kritike “globoko nepravične” in Zahod obtožil dvojnih meril.

Infantino je odgovoril na vprašanja o prepovedi prodaje alkohola na stadionih v zadnjem trenutku.

Italijan je tiskovno konferenco začel z enournim govorom in povedal novinarjem, da ve, kako se počutiš, ko si diskriminiran, saj je bil kot otrok ustrahovan, ker je imel rdeče lase in pege.

»Danes se počutim kot Katar. Danes se počutim Arabca. Danes se počutim Afričanko. Danes se počutim geja. Danes se počutim invalidno. Danes se počutim kot delavec migrant,« je povedal pred osuplim občinstvom.

»To čutim, vse to, ker to, kar sem videl in kar so mi povedali, ker ne berem, drugače bi bil depresiven, mislim.

»Kar sem videl, me vrne k moji osebni zgodbi. Sem sin delavcev migrantov. Moji starši so v težkih razmerah zelo trdo delali.«

Infantino je dejal, da je bil v Katarju dosežen napredek pri številnih vprašanjih, vendar je vztrajal, da bo za prave spremembe potreben čas, in dodal, da FIFA države ne bo zapustila po turnirju. Nakazal je, da misli, da bodo nekateri zahodni novinarji pozabili na ta vprašanja.

»Moramo vlagati v izobraževanje, da jim damo boljšo prihodnost, da jim damo upanje. Vsi se moramo izobraževati,« je dejal.

»Reforme in spremembe zahtevajo čas. To je v naših državah v Evropi trajalo več sto let. Vse zahteva čas, edina pot do rezultatov je angažiranost […] ne s kričanjem.”

Infantino je naslovil tudi vprašanja o odločitvi v zadnjem trenutku prepovedati alkohol od prodaje na osmih stadionih, ki bodo gostili 64 tekem turnirja. V izjavi FIFA, objavljeni v petek, je vodilni organ dejal, da se bo alkohol prodajal v navijaških conah in na dovoljenih prizoriščih.

Muslimanska država velja za zelo konzervativno in strogo regulira prodajo in uporabo alkohola.

Septembra je Katar dejal, da bo navijačem z vstopnicami dovolil nakup alkoholnega piva na stadionih svetovnega prvenstva tri ure pred začetkom in eno uro po zadnjem žvižgu, vendar ne med tekmo.

Naj vam najprej zagotovim, da je vsaka odločitev na tem svetovnem prvenstvu skupna odločitev Katarja in FIFA, je dejal. “O vsaki odločitvi se razpravlja, debatira in sprejme kolektivno.”

“Tam bo […] več kot 200 mest, kjer lahko kupite alkohol v Katarju in več kot 10 navijaških con, kjer lahko alkohol pije več kot 100.000 ljudi hkrati.

“Mislim osebno, če ne moreš piti piva tri ure na dan, boš preživel.”

Še posebej zato, ker pravzaprav enaka pravila veljajo v Franciji ali Španiji ali na Portugalskem ali Škotskem, kjer pivo zdaj ni dovoljeno na stadionih,« je dodal.

“Zdi se, da je to postalo velika stvar, ker je muslimanska država ali pa ne vem zakaj.”

Infantino je tiskovno konferenco končal z vztrajanjem, da bodo v Katarju zaradi skrbi vsi varni Skupnost LGBTQ.

Homoseksualnost je v Katarju nezakonita in se kaznuje z do tremi leti zapora, a predsednik FIFA je obljubil, da je to turnir za vsakogar.

»Naj omenim še položaj LGBT. O tej temi sem se z najvišjim vodstvom države pogovarjal večkrat, ne samo enkrat. Potrdili so in lahko potrdim, da so vsi dobrodošli,” je dejal Infantino.

“To je jasna zahteva FIFA. Vsi morajo biti dobrodošli, vsi, ki pridejo v Katar, so dobrodošli ne glede na njihovo vero, raso, spolno usmerjenost, prepričanje. Vabljeni vsi. To je bila naša zahteva in katarska država to zahtevo izpolnjuje,” je dejal Infantino.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *