Zakaj verjamem, da je propad bitcoina neizogiben (BTC-USD)

Grafikoni in grafikoni trendov kriptovalut zrušitve bitcoina

Vrtoglavica3d

Leto 2022 se doslej ni izkazalo za posebej dobro za Bitcoin (BTC-USD). Čeprav, po pravici povedano, ne izgleda dobro za večino katere koli kriptovalute ali katere koli naložbe na splošno. Vendar pa je Bitcoin za razliko od večine naložbenih priložnosti prepoznaven z dejstvom, da na koncu dneva mislim, da bo doživel padec cene. Že leta je bila kriptovaluta na splošno razburjena. Poleg splošnega navdušenja, ki je značilno za hitro rastoče nove tehnologije, je Bitcoin izkoristil okolje nizkih obrestnih mer in skoraj neobstoječega regulativnega nadzora. Toda z naraščajočimi obrestnimi merami, slabšimi gospodarskimi razmerami in precejšnjimi težavami zaradi ohlapnega zakonodajnega okolja, ki so zdaj na naslovnicah, resnično verjamem, da so najboljši dnevi za Bitcoin in kriptovalute na splošno mimo.

Ni povsem brez vrednosti… ni pa daleč

Čeprav bi ta članek lahko uporabili za kriptovalute na splošno, se zavedam, da obstaja velika količina razlik med kriptovalutami, zaradi česar niso povsem primerljive med seboj. Torej, namesto da bi bila ta vsebina namenjena vsem kriptovalutam, kar na koncu ne bi upoštevalo velike raznolikosti, ki obstaja na trgu, se bom osredotočil predvsem na Bitcoin.

Dolgo časa sem menil, da je Bitcoin bolj ali manj ničvreden. To ne pomeni, da nima vrednosti. Jasna je finančna korist, če lahko denar prenesete z enega dela sveta na drugega v trenutku in z omejenimi stroški. Kolikšen naj bo ta konkretni znesek, odloča trg. Vendar verjamem, da je zamisel, da bi za bitcoinom na splošno obstajala znatna vrednost, ki bi upravičila cene v desettisočeh dolarjev, absurdna. Čeprav ne verjamem, da je Bitcoin popolnoma ničvreden, verjamem, da je njegova splošna vrednost močno omejena v primerjavi s tem, kako ga trg trenutno vrednoti. Navsezadnje dragocena tehnologija veriženja blokov, ne kriptovaluta sama, prenaša denar z ene točke na drugo.

Ne dvomim, da se tisti, ki so navdušeni nad kriptovalutami, ne bodo strinjali z mojim mnenjem. Obstajajo številni argumenti, ki se lahko navedejo v prid Bitcoinu ali zlasti kriptovaluti. En pogost refren je, da deluje kot hranilec vrednosti. Toda kakšna je vrednost na koncu dneva? Ko gre za delnice, zadevna vrednost ni oznaka, ki ste jo kupili. Namesto tega gre za lastniški delež v sredstvih podjetja s končno vrednostjo, ki je teoretično določena z vsemi prihodnjimi denarnimi tokovi tega podjetja, diskontiranimi do danes.

Namesto primerjave Bitcoina z delnicami je pogostejši način za utemeljitev njegove vrednosti primerjava kriptovalute s plemenitimi kovinami, kot sta zlato ali srebro. Navsezadnje imata veliko skupnega. Tako kot zlato in srebro je tudi Bitcoin mogoče zamenjati za gotovino. Ima aktiven trg, ki omogoča določanje cen od trenutka do trenutka. Poleg tega ima Bitcoin tako kot zlato in srebro končno mejo. Ko pa se zares poglobite, te točke bodisi res niso pomembne ali pa je primerjava popolnoma napačna.

Vzemimo za primer idejo o aktivnem trgu s trenutnimi cenami. Vsako blago ima isto. Toda na koncu dneva ne vidite, da bi cene svinjine ali pšenice izhajale iz dejstva, da so enotne do te mere, da bi jih bilo enostavno določiti. Namesto tega je pomembna njihova končna uporabnost, pa tudi ravnovesje med ponudbo in povpraševanjem. In ko gre za zadnji argument, medtem ko je bitcoin sam morda omejen, skupno število kriptovalut hitro narašča. Danes je dobro Končano 20.000 kriptovalut po vsem svetu, od tega več kot 12.000 niso v rednem prometu.

Nekateri bi morda trdili, da zlato in srebro delujeta kot hranilca vrednosti preprosto zato, ker smo ju tako izbrali. Po tej logiki je vse, tudi digitalno valuto, mogoče narediti na enak način, če jo sprejme dovolj ljudi. Temu bi nasprotoval s trditvijo, da je dejstvo, da se zlato in srebro dojemata kot hranilca vrednosti, drugotnega pomena. Uporaba podatke od leta 2019 za ZDA je bilo za proizvodnjo uradnih kovancev porabljenih le približno 8 % celotnega zlata. Kar 50 % je šlo za nakit, 37 % pa za elektroniko. Drugih 5% ostane za druge različne namene. Ko gre za srebro, največkrat uporabiti vključuje elektroniko. Na to območje gre impresivnih 35 % srebra. 25 % gre za kombinacijo kovancev in medalj. 24 % odpade na druge različne kategorije, 10 % se nanaša na fotografijo, 6 % pa na nakit in srebrnino. Tako da, obe plemeniti kovini se lahko uporabljata kot hranilnika vrednosti. Toda na koncu dneva njihova vrednost izhaja predvsem iz njihove uporabnosti. Ko boste lahko okoli vratu nosili bitcoine, ki so jih kupili ali rudarili vaši pradedki, ali jih uporabljali za napajanje fotoaparata ali računalnika, bi se morda ta slika lahko spremenila.

grafikon
Podatki po YCharts

Ko poskušajo promovirati Bitcoin in druge kriptovalute, bodo nekateri posamezniki pokazali na ameriški dolar in druge fiksne valute. Toda tudi tam je več težav, ko gre za primerjavo. Bitcoin se promovira kot hranilec vrednosti, kar dolar ni. Sčasoma dolar zaradi svoje narave postopoma izgublja vrednost. In drugič, vsako vrednost, vloženo v dolar, poganjajo številne sile, ki jih kriptovaluta ne more ponoviti. Seveda vedno obstajajo tržne sile, ki določajo menjalni tečaj ene valute za drugo. Toda na koncu dneva vrednost dolarja podpira zmožnost ameriške vlade, da obdavči posameznike in organizacije, pa tudi ogromen vojaški kompleks. Vsekakor pomaga, da velik del svetovne trgovine, vključno z veliko večino mednarodnih naftnih transakcij, uporablja dolar.

grafikon
Podatki po YCharts

Bitcoinu manjka tudi stabilnost, ki bi jo pričakovali od pravega hranilnika vrednosti. Vsako sredstvo lahko doživi nekaj volatilnosti. Toda pomislite, kakšno je bilo zlato skozi leta. Med najhujšim padcem plemenite kovine v zadnjem času so cene padle za 40,3 %. To je bilo med začetkom septembra 2012 in 1. januarjem 2016. Toda večinoma je cena zlata skozi leta vztrajno rasla. Če pogledate grafikon, ki vključuje 10.000 $, vloženih v Bitcoin, v primerjavi z 10.000 $, vloženimi v S&P 500, bi videli, da se Bitcoin obnaša veliko bolj kot špekulativni balon. Ne samo špekulativni balon, ampak tisti, ki je v procesu poka. Samo letos, medtem ko je S&P 500 padel za 16,8 %, je Bitcoin padel za 64,1 %. Od svojega vrha je kriptovaluta padla za 72,3 %.

grafikon
Podatki po YCharts

V preteklosti so bili tudi drugi špekulativni baloni. Včasih so opredeljeni kot časovna obdobja, v katerih sredstvo ali lastnina zraste precej nad svojo notranjo vrednostjo, nato pa na koncu propade. Običajno se imenuje najstarejši zabeležen primer Tulipanomanija. V 16. stoletju so se tulipani prvič začeli pojavljati po Evropi in prispeli po trgovskih poteh začimb, ki so bile vzpostavljene nedolgo prej. Začenši z bogatimi so tulipani veljali za blago visokega razreda in povpraševanje po njih je raslo, ko je srednji razred poskušal posnemati premožnejše člane družbe.

Tabela Tulipmanije

Klub Wall Streeta

Od leta 1634 je Nizozemsko zajela manija tulipanov. Določena poročila o tem, kako slab je bil mehurček, so bila upravičeno postavljena pod vprašaj. Nekateri ekonomski zgodovinarji menijo, da so nekatere zgodbe olepšane ali popolnoma izmišljene. Toda po nekaterih poročilih je vrednost najredkejše čebulice tulipanov poskočila do te mere, da je dosegla več kot milijon dolarjev v današnjem denarju. To ni bil mehurček, ki bi hitro izginil. Šele leta 1637 je mehurček počil, cela tri leta po začetku. Nekateri posamezniki so morda nagnjeni k posmehu tistim, ki so postali žrtev manije. Toda v nekaterih pogledih je bila ta kriza bolj razumljiva, kot je trenutni balon kriptovalut danes. Navsezadnje so vsaj kupci tulipanov dobili nekaj oprijemljivega, kar je imelo neko notranjo vrednost v nasprotju z nekaj vrsticami kode.

Mehurčasti zemljevid južnih morij

Wikimedia Commons

Drug primer, na katerega bi rad opozoril, je mehurček v Južnem morju. Nekateri najbistrejši umi tistega časa so postali žrtve krize, vključno z zelo cenjenim sirom Isaacom Newtonom. Družba South Sea, ki je bila prvotno ustanovljena leta 1711, je bila strukturirana kot način, da britanska krona pokrije dolgove, ki si jih je nabrala med bojevanjem dveh ločenih vojn, od katerih je bila pomembnejša vojna za špansko nasledstvo. Imetniki približno 9 milijonov funtov so bili prisiljeni predati svoj dolg novemu podjetju v zameno za delnice, ki so jim dajale pravico do odstotka lastništva. Nato je bila dogovorjena nižja obrestna mera za ta dolg, ki je bila plačana podjetju, ti zneski pa so bili plačani delničarjem. Da bi ustvarili nekaj vrednosti znotraj podjetja, je podjetje South Sea Company dobilo tudi monopol nad trgovino s sužnji z Južno Ameriko, kar bi na koncu prineslo nekaj finančnih koristi. Zaradi jedrnatosti ne bom obravnaval vseh podrobnosti te krize. Toda skratka, množične špekulacije so vodile do tega, da je implicitna vrednost družbe South Sea Company večja od celotnega premoženja Velike Britanije, preden je balon končno počil. Kot prikazuje spodnji grafikon, je Dot-Com Bubble (merjen z NASDAQ) videl podoben vzorec.

grafikon
Podatki po YCharts

V mnogih primerih je potreben pomemben dogodek, da se špekulativni balon končno zruši. Ta velik dogodek za Bitcoin bi lahko bil kolaps FTX. Obstajajo že pomisleki glede finančne stabilnosti drugih platform za kriptovalute, kot je npr crypto.com in BlockFi. Po stanovanjskem zlomu v zgodnjih 2000-ih smo videli, kaj se zgodi, če je prostor slabo urejen. In kar je očitno v tem primeru, je, da je trg kriptovalut z regulativnega vidika veliko slabši kot takratni trg nepremičnin. V igri so tudi drugi dejavniki. Višje obrestne mere bodo na primer privedle do manjšega apetita za bolj tvegana sredstva. In morda trenutno ni nič bolj tveganega od kriptovalut. Čeprav je res, da lahko ta posebna vprašanja morda reši industrija, skupaj z dejstvom, da Bitcoin nima pomembne vrednosti, je bolj verjetno kot ne, da je vse to del popolne nevihte, ki bo Bitcoin za vedno potopila.

Odnesi ga

Po resnici povedano, ne pričakujem, da bo ta članek spremenil mnenje kogar koli, ki je naklonjen kriptovaluti. Upam pa, da bo morda v opozorilo tistim, ki se odločajo za vstop na trg ali tistim, ki o tem razmišljajo. Na koncu dneva obstaja nekaj mejne vrednosti v Bitcoinu. Toda ta vrednost se nanaša samo na osnovno sposobnost blockchaina, da takoj omogoči finančne transakcije po vsem svetu. V bistvu verjamem, da trg za Bitcoin in na splošno kriptovalute nikoli ne bi smel zrasti do tega, kar je danes. Njegov padec je že povzročil precejšnje bolečine. Bolj verjetno kot ne, se bo ta bolečina nadaljevala. Seveda je možno, da si bodo Bitcoin in druge kriptovalute sčasoma opomogle in se povzpele nad prejšnje najvišje vrednosti. Vendar menim, da bi se vsaka taka zamuda izkazala le za začasno, ker se ne more izogniti resnici svoje narave.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *