Zakaj ugleden poraz proti Angliji ne bi pomagal USMNT v skupini B svetovnega prvenstva

DOHA, Katar – Vse od 1. aprila, ko je Skupina B svetovnega prvenstva 2022 se je izoblikovala z odličnim žrebom tukaj v Dohi je obstajala pogojna domneva, ki je izhajala iz zgodovine in obrisov te skupine, da bi lahko bile štiri točke dovolj.

ZDA bi lahko, kot se je mislilo, remizirale z Walesom, ugledno izgubile z Anglijo, premagale Iran in napredovale.

Navsezadnje so podobni rezultati USMNT v preteklosti popeljali v izločilne boje svetovnega pokala. Zmaga-poraza-remi je bila formula v letih 2002 in 2010. Ker je bila Anglija tako očitno naklonjena vrhu skupine leta 2022, se je zdelo, da se morajo Američani preprosto izogniti težka poraz na črni petek (14:00 ET, Fox/Telemundo) in bi bili v redu.

A k obračunu zagotovo ne pristopijo tako posledice, ki bi lahko presegle to svetovno prvenstvo. In to je bila vedno napačna predpostavka.

Prva tekma je potekala po pričakovanjih. Anglija je razbila Iran. The USMNT in Wales sta končala raven. In pričakovanja od 2. kroga ostajajo nedotaknjena. Anglija je -175 favorit za zmago nad ZDA.

Teorija štirih točk pa razpade, ko razpakirate različne scenarije in spodbude, ki vas čakajo.

AL RAYAN, KATAR – 21. NOVEMBER: Christian Pulisic iz ZDA med tekmo svetovnega pokala med ZDA in Walesom na stadionu Ahmad Bin Ali 21. novembra 2022 v Al Rayyan Qatar (fotografija David S. Bustamante/Soccrates/Getty Images)

Christian Pulisic iz Združenih držav med tekmo svetovnega prvenstva med Združenimi državami in Walesom na stadionu Ahmad Bin Ali 21. novembra 2022 v Al Rayyan Katarju (fotografija David S. Bustamante/Soccrates/Getty Images)

Kako je lahko šlo vse narobe

Posebej relevanten scenarij — in po mnenju stavnic najverjetnejši — je Anglija premagala ZDA in Wales Iran. To bi po eni strani pustilo Irance izločene in ne bi imele ničesar igrati, ko bi se naslednji torek srečali z ZDA. In to bi v teoriji omogočilo ZDA, da premagajo Iran in zasedejo drugo mesto po gol razliki, ob predpostavki, da bo Anglija poskrbela za Wales.

Še pomembneje pa je, da bi ta predpostavka postala nevarna, saj bi Angliji in Walesu ostala usklajena spodbuda.

Anglija bi z remijem vodila v skupini. Wales bi napredoval z remijem. Seveda se nobeden ne bi zarotil, da bi izenačil, vendar bi bil vsak k temu spodbujen ne izgubi ampak zmagati. Samo konkurenčna integriteta in rivalstvo znotraj Britanije bi jih prisilila v napad. Oba dejavnika bi izginila in pragmatizem bi ju zamenjal, ko bi igra napredovala.

USMNT bi se torej z porazom proti Angliji, ne glede na rezultat, pustil ranljiv za norost in, bolj na splošno, zaporedje skupine. V finale bi vstopili nekje iskali pomoč, saj jim usoda svetovnega prvenstva ni bila v rokah.

USMNT ima interese v Walesu in Iranu

Wales in Iran se bosta v petek začela devet ur pred ZDA in Anglijo, tam pa je za ameriške interese idealen rezultat remi.

To bi pustilo Wales na dveh točkah in Iran na eni, kar bi dejansko odprlo možnost za to dva točk – prek tesnega poraza z Anglijo in remija z Iranom – bi bilo dovolj.

Po scenariju remija med Walesom in Iranom bi Anglija vodila skupino B z zmago nad ZDA, in medtem ko bi lahko nato na odločilni dan spočili svoje zvezde proti Walesu, bi lahko njihove še vedno zelo nadarjene rezerve igrale svobodno in nimajo česa izgubiti.

In seveda bi v tem scenariju zmaga ZDA nad Iranom zelo verjetno zadostovala.

Toda igranje zunaj teh scenarijev podcenjuje naključnost tega športa in še posebej tega turnirja. Prav tako podcenjuje Iran, ki je, da, prejel šest golov proti Angliji, a ni igral niti približno tako slabo, kot kaže rezultat.

Obstajajo vse možnosti, da lahko Iran v petek premaga Wales, v tem primeru bi bila zelo majhna razlika med remijem USMNT in porazom proti Angliji. Kakor koli že, zadnji dan bi morali premagati Iran. In to bi lahko bilo za ameriško ekipo, ki se trudi ustvariti kakovostne priložnosti proti tesni obrambi, veliko težje, kot si mnogi mislijo.

Morala te zgodbe je torej dvojna, a večplastna.

Prvič, rezultat med Walesom in Iranom bo določil relativne vrednosti različnih možnih rezultatov za ZDA proti Angliji.

In drugič, ZDA se ne bi smele preveč ujeti v razliko v golih. Da, morda pride v poštev; ampak ne, ni vredno več kot točke. ZDA bi morale loviti remi (če Wales premaga ali izenači Iran) ali zmago (če Iran premaga Wales), namesto da bi se vrnile k omejitvi škode.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *