Zakaj so znaki za ameriške avtoceste zeleni?

Komplet zelenih znakov za cilj poti čez kalifornijsko avtocesto

Fotografija: Gabriel Bouys/AFP (Getty Images)

Znaki za avtoceste so vseprisotni del ameriške infrastrukturne ikonografije. Ameriški avtocestni ščitniki so verjetno najbolj znan množično proizveden kos aluminija v državi. vendar nešteto zelenih znakov te točke na vsaki avtocesti so subtilna sestavina milijonov potovanj, od dnevnih prevozov do počitniških potovanj. Te zagotavljajo vse potrebne informacije za navigacijo po sistemu, kot so prihajajoči izvozi in kilometrina do nadaljnjih ciljev. Tudi zasnova teh znakov je bila večinoma enaka od ustanovitve meddržavnega avtocestnega sistema. Vendar, zakaj je bila zelena izbrana za uradno barvo?

Po navedbah Ministrstvo za promet Arizone, uporablja se zelena, ker je “kul” barva. Zeleno ozadje znaka se ponavadi zlije z zelenimi, modrimi in rjavimi barvami naravne pokrajine, hkrati pa zagotavlja odlično kontrastno površino za belo besedilo. John LaBarbera, uradnik za obveščanje javnosti ADOT, je izjavil, “Dovolj se zlije, da ga štejemo za del pokrajine, a izstopa dovolj, da ga opazimo, ko ga potrebujemo.” Ta razlaga podjetja ADOT pokriva intuitivno razmišljanje za izbiro barve.

Standard zelene barve za vodilne znake izhaja iz Priročnik o enotnih prometnih napravah (MUTCD). Prvo izdajo MUTCD je leta 1935 izdalo Ameriško združenje državnih uradnikov za avtoceste (zdaj AASHTO), organ za standardizacijo, ki ga sestavljajo predstavniki vseh državnih oddelkov za promet. Prvotni priročnik se je osredotočal predvsem na cestne oznake, črno-rumene opozorilne znake in črno-bele predpisne znake po vsej državi. Ni bilo standarda za vodilne znake, ker potovanja na dolge razdalje še niso bila tako pogosta, kot jih najdemo danes. Od potnikov se pričakuje, da bodo uporabljali oznake poti in lastne zemljevide.

Vodilni znaki so uradno standardizirani kot znaki z belim in zelenim ozadjem 1954 dve leti pred sprejetjem zakona o meddržavnih avtocestah. Ta pomembna sprememba je bila vključena v 15-stranski dodatek k izdaji MUTCD iz leta 1948. Ta dodatek tudi določa, da so znaki stop belo besedilo na rdečem ozadju. Pred to spremembo so lahko bili znaki stop črno ali rdeče besedilo na rumenem ozadju, v skladu z drugimi opozorilnimi znaki.

Vodniki so bili uradno standardizirani kot znaki z belim in zelenim ozadjem leta 1954, dve leti pred sprejetjem zakona o meddržavnih avtocestah. Ta pomembna sprememba je bila vključena v 15-stranski dodatek k izdaji MUTCD iz leta 1948. Ta dodatek tudi določa, da so znaki stop belo besedilo na rdečem ozadju. Pred to spremembo so lahko bili znaki stop črno ali rdeče besedilo na rumenem ozadju, v skladu z drugimi opozorilnimi znaki. AASHO se je izogibal rdečim znakom v tridesetih letih prejšnjega stoletja, ker še ni bilo rdečega premaza, odpornega proti bledenju.

Ustvarjanje starinskega črnega besedila na rumenem ozadju znak stop.

Fotografija: artistmac / flickr

Aktualna izdaja iz leta 2009 Priročnik o enotnih prometnih napravah navaja standard za barvo vodniškega znaka v oddelku 2D.03.02:

»Razen če v tem priročniku ni drugače določeno za posamezne znake ali skupine znakov, morajo imeti usmerjevalni znaki na ulicah in avtocestah belo sporočilo in obrobo na zeleni podlagi. Vsa sporočila, obrobe in legende morajo biti odsevni in vsa ozadja so odsevna ali osvetljena od zadaj.”

Brez tega standarda bi lahko Združene države dobile kalejdoskop barv znakov. Arizona je nekoč celo eksperimentirala z barvno kodiranimi znaki glede na smer. Modra za znake za zahod, rjava za znake za vzhod, oranžna za znake za sever in zelena za znake za jug.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *