Zakaj ravnanje z odpadki in delnice McDonald’sa sesujejo trg

Leto je moralo biti frustrirajoče za mnoge vlagatelje. Številne tehnološke delnice so strmoglavile, od megacaps kot npr Meta platforme (CILJ -1,57 %) in Amazon.com delati od doma rast zalog dragi kot Zoom Video Communications in Peloton Interactive. Zelo malo panog se je izognilo tržnemu šoku maloprodaja, letos so na udaru tudi nepremičnine in finance. Zbiranje zalog zadnje čase, milo rečeno, ni enostavno.

Toda nekaj se lahko naučimo iz dveh delnic, ki sta letos premagali trg z znatnimi maržami – in obe delnici sta v zelo različnih panogah. Ti dve delnici nista nič drugega kot dolgočasni in stari desetletja Ravnanje z odpadki (Wm 0,64 %) in McDonald’s (MCD 0,31 %). Medtem ko je S&P 500 Indeks je od leta do danes upadel za približno 17 %, delnice družbe Waste Management so padle le za 5 %, delnice McDonald’sa pa so se od tega pisanja povečale za 2 %. Obe delnici sta bili boljši v petletnem in desetletnem časovnem obdobju. Čeprav obstaja veliko razlogov, zakaj trg daje prednost delnicam teh dveh podjetij, imata obe eno skupno stvar: ni verjetno, da bi njuno poslovanje iztirilo ali motilo šibko makroekonomsko okolje ali nova konkurenca.

Predvidljiva delovna mesta si zaslužijo visoke ocene

Če nas je leto 2022 česa naučilo, je to, da lahko apetit trga po delnicah hitro upade, če prihodnost podjetja postane manj gotova. Razmislite o strmem padcu Meta Platforms, matičnega podjetja Facebooka, Instagrama in WhatsAppa, letos. Delnice bodo verjetno padle, ker se je medletni dobiček na delnico zmanjšal za skoraj 33 % v primerjavi z letom prej. Meta se spopada s kombinacijo vse manjših proračunov oglaševalcev sredi makroekonomske negotovosti in vpliva sprememb v sledenju in merjenju oglasov v Applemobilni operacijski sistem. Tako močan padec dobička je povzročil, da so vlagatelji dvomili o dolgoročnem potencialu rasti dobička podjetja in verjetnosti, da se bodo uresničili različni scenariji.

Na tej točki predvidljivosti izstopata McDonald’s in Waste Management. Ne samo, da je logično, da bosta največja svetovna veriga hamburgerjev s hitro prehrano in največja državna služba za ravnanje z odpadki verjetno služila strankam čez 10, 20 ali celo 30 let, obe podjetji imata tudi dolgo zgodovino stalne rasti. da dokažejo svojo vzdržljivost.. McDonald’s je bil ustanovljen leta 1955, Waste Management pa leta 1968. Primerjajte to s kratko zgodovino platforme Meta, ki traja manj kot 20 let. Še več, Meta do leta 2012 sploh ni prišla v javnost; to pomeni, da podjetju ni bilo treba preživeti dot-com mehurčka in med veliko recesijo z njim sploh ni bilo javno trgovano.

Vse to pomeni, da je nenadna motnja v prihodkih in zaslužkih za nekatere ljubitelje tehnologije v letu 2022 oster opomin, da je najpomembnejše za podjetja, da vlagateljem dokažejo, da lahko v prihodnjih letih vztrajno rastejo, če želijo, da imajo njihove delnice visoka rast. vrednotenja na trgu. Waste Management in McDonald’s to počneta že desetletja in to počneta tudi med zaprtjem zaradi COVID-19 v letih 2020 in 2021 ter v današnjem inflacijskem okolju. Tudi v tretjem četrtletju 2022 so prihodki McDonald’sa in ravnanja z odpadki presegli pričakovanja analitikov.

Rastoče dividende

Moč obeh družb se tudi v težkih časih kaže tudi v njuni dolgi zgodovini vztrajno naraščajočih dividend. McDonald’s je svoje dividende povečeval že 45 zaporednih let, zadnje 10-odstotno povečanje pa je bilo objavljeno prejšnji mesec. Waste Management je nazadnje zvišal dividendo lani decembra, ko je dividendo dvignil za 13 %. To pomeni že 19. zaporedno leto povečanja dividend.

Medtem ko naraščajoče dividende niso zadosten razlog za premijsko vrednotenje delnice, tudi v težkih časih kažejo, da podjetje verjetno dela nekaj prav. V primerih McDonald’sa in Waste Managementa njihova dolgoročna rast dividend odraža prožna podjetja, ki dosledno rastejo v vseh okoljih. Dosledna rast teh dveh podjetij in spoštovanje trga za njuna podjetja, ki jih je težko prekiniti, sta verjetno ena od ključnih dejavnikov, zaradi katerih sta delnici v letu 2022 bistveno bolje poslovali.

John Mackey, izvršni direktor Whole Foods Market, hčerinske družbe Amazon, je član upravnega odbora The Motley Fool. Randi Zuckerberg, nekdanja direktorica tržnega razvoja in tiskovna predstavnica Facebooka ter sestra izvršnega direktorja Meta Platforms Marka Zuckerberga, je v upravnem odboru The Motley Fool. Daniel Sparks nima nobene pozicije v nobeni od kotiranih delnic. Njegove stranke imajo lahko delnice družb, ki kotirajo na borzi. Motley Fool ima položaje in priporoča Amazon, Apple, Meta Platforms, Inc., Peloton Interactive in Zoom Video Communications. Motley Fool priporoča ravnanje z odpadki in priporoča naslednje možnosti: dolge marčevske klice za 120 $ pri Appleu in kratke klice za 130 $ pri Appleu marec 2023. Motley Fool ima politiko razkritja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *