Zakaj kupci z nizkimi dohodki plačujejo višje cene na maloprodajnih trgih? – Blog Inštituta za energetiko

Pet udarnih dejstev iz novega delovnega dokumenta Inštituta za energetiko.

Potrošniška izbira je na splošno dobra stvar. Za večino porabe, ki se dogaja v moji hiši – kava, lego kocke, deli za kolesa – razumemo svoje želje in naše izbire niso zelo zapletene. Tako lažje sprejemamo dobre odločitve. Druge kategorije porabe niso tako preproste. Zapleteno je na primer spremljati, koliko električne energije porabimo in kakšno ceno zanjo plačamo.

Mnogi od nas nimajo izbire, ko gre za naše dobavitelje električne energije. Toda več jurisdikcij (vključno s 13 ameriškimi zveznimi državami in DC) podpira “maloprodajno izbiro”. Na teh trgih uveljavljeno podjetje vsem zagotavlja storitve prenosa in distribucije. Toda gospodinjstva se lahko odločijo za nakup električne energije od javnega podjetja po privzeti (regulirani) tarifi za komunalne storitve ali se prijavijo pri enem od številnih maloprodajnih dobaviteljev, ki ponujajo nabavo električne energije in maloprodajne storitve.

Vir zemljevida: RESA

Prvi zagovorniki maloprodajne izbire so upali da bi omogočanje dobičkonosnim trgovcem na drobno, da tekmujejo s prvotnim komunalnim podjetjem, prineslo inovacije v storitvah za stranke in znižalo potrošniške stroške. Videli smo nekaj potrošnikom prijaznih inovacij. In precejšnje število fizičnih uporabnikov na teh trgih zdaj uveljavlja svojo pravico do izbire.

Toda vedno večja je skrb glede zmedenih strank, visoke maloprodajne cene, in zavajajoče tržne prakse. Nekatere države so te trge začele strožje regulirati. Massachusetts je razmišljal popolna ukinitev maloprodajne izbire.

Medtem ko regulatorji premlevajo svojo pot skozi reforme maloprodajnega trga, bi nam lahko resnično koristila objektivna in skrbna analiza o tem, kako gredo odjemalci električne energije na teh trgih. Povej to nov delovni dokument od diplomanta Inštituta za energetiko (in izjemnega kandidata za trg dela) Jenya Kahn-Lang. Jenya združuje množico podatkov na ravni potrošnikov, raziskavo maloprodajnih kupcev in nekaj intuitivnega ekonomskega modeliranja, da pojasni, kaj vidimo na trgih maloprodajne izbire (in zakaj bi nas moralo skrbeti).

Kratka objava v blogu ne more opravičiti Jenyinega impresivnega dela na trgu dela. Moj cilj tukaj je pritegniti vašo pozornost na pet osupljivih dejstev iz časopisa, povzeti nekaj vpogledov na visoki ravni iz njegovega ekonomskega modeliranja in spodbuditi ljudi k pogovoru o tem pomembnem vprašanju.

Dejstvo 1: Sveto odstopanje maloprodajnih cen Batmana

Za razliko od kavnih zrn in delov kolesa je elektrika dokaj homogena. Moj prenosnik zaračunava enako, ne glede na to, kdo mi prodaja kilovatne ure. Tako lahko pričakujete, da bodo cene električne energije, ki jih ponujajo konkurenčni trgovci, zelo podobne…

Ti grafikoni prikazujejo distribucijo maloprodajnih cen električne energije, zaračunanih na območju storitve Baltimore Gas and Electric Company (podatki iz septembra 2019) in na območju storitve Connecticut Eversource (podatki iz septembra 2018).

Pravzaprav Jenya ugotavlja, da potrošniki na istem maloprodajnem trgu plačujejo popolnoma različne cene. Te številke prikazujejo porazdelitev maloprodajnih cen električne energije (merjenih v dolarjih na kWh električne energije), ki jih plačujejo maloprodajni odjemalci na dveh trgih, ki ju proučuje Jenya. Če se sprašujete, je le majhen del te razlike mogoče razložiti z različnimi atributi (kot so razlike v vsebnosti obnovljive energije).

Dejstvo 2: Gospodinjstva z nizkimi dohodki v povprečju plačujejo višje maloprodajne cene

Te podatke o maloprodajnih cenah električne energije lahko razčlenimo po dohodkovnih skupinah. Spodnja tabela prikazuje povprečne cene, ki jih plačujejo stanovanjski odjemalci električne energije v Baltimoru.

Vidite lahko, da gospodinjstva z nižjimi dohodki (svetlo modra) v povprečju plačujejo višje cene električne energije. Podobni cenovni vzorci se pojavljajo na drugih maloprodajnih trgih, ki jih preučuje Jenya.

kaj se tukaj dogaja? Jenya izključuje več možnosti. Nekateri maloprodajni ponudniki prodajajo »zeleno energijo« na podlagi nabave iz obnovljivih virov. To je dražje, vendar meni, da imajo premožnejša gospodinjstva večje povpraševanje po zeleni energiji, zato bi to moralo pomeniti razliko v ceni.

Druga možnost je, da višje stopnje odražajo dodatne stroške storitev strankam, ki bi lahko zamudile svoje račune. Toda v Baltimoru maloprodajni ponudniki prejmejo plačilo, tudi če kupci zamujajo s plačili, komunalno podjetje pa poravna vse ponudnike, ki ne plačajo, tako da to ne more pojasniti vrzeli.

Jenya ponuja tri dodatna dejstva, ki dajejo nekaj namigov.

Dejstvo 3: Cene rastejo (če niste pozorni)

Ko gospodinjstva sklenejo pogodbo z novim maloprodajnim dobaviteljem električne energije, običajno sklenejo pogodbo s fiksno maloprodajno ceno za 2-3 mesece. Po tem je običajno, da se te dobavne pogodbe samodejno obnavljajo iz meseca v mesec po posodobljeni maloprodajni ceni.

Predpostavimo, da večina potrošnikov ni pozorna na svoje račune za elektriko. Če dobičkonosni trgovci to spoznajo, lahko sčasoma zvišajo svoje cene. Nekateri pozorni kupci bodo opazili. Toda za večino strank, ki niso pozorne, lahko traja mesece ali leta, da jih sprejmejo.

Jenya dokumentira vzorce v podatkih, ki so skladni s to zgodbo. Z uporabo podrobnih podatkov o zaračunavanju s trga v Baltimoru lahko vidi, kako dolgo je stranka pri določenem prodajalcu, in spremlja cene obnove skozi čas. Spodnja slika prikazuje, kako rastejo maloprodajne cene za stranke, ki ne ujamejo (ali jim je vseeno).

Opombe: ta diagram je sestavljen z uporabo ocen iz regresije cene dobave električne energije na časovne fiksne učinke, števila edinstvenih cen, s katerimi se je soočil odjemalec od zadnje zamenjave dobavitelja, in dohodkovne skupine. Odjemalci v povprečju plačujejo višje cene električne energije, dlje časa ne zamenjajo dobavitelja.

Dejstvo 4: Poiščite (na spletu) in našli boste … nižjo maloprodajno ceno električne energije

Da bi potrošnikom pomagali krmariti po tem kompleksnem okolju, so regulatorji vzpostavili primerjalna spletna mesta. Če ste aktivni iskalec, ste morda uporabili katero od teh spletnih mest, da bi vam pomagali najti prodajalca, ki najbolj ustreza vašim potrebam.

Opombe: To je primer spletne strani z Massachusetts.

Kdo si želi sobotni večer preživeti z brskanjem po seznamih pogodbenih pogojev? Jaz ne. Med sodelujočimi v Jenyini raziskavi je najpogostejša metoda stika z dobaviteljem električne energije osebna marketinška interakcija. Z drugimi besedami, tržniki so aktivno vključeni v neposredno trženje potencialnim strankam.

Tukaj je še ena potencialna priložnost za trgovce na drobno, da cenovno razlikujejo med aktivnimi iskalci in nami ostalimi. Jenya primerja cene na primerjalnih spletnih mestih s cenami, ponujenimi prek drugih aplikacijskih metod (npr. neposredno trženje). Spodnja slika prikazuje, da kupci, ki se prijavijo prek primerjalnega spletnega mesta, plačajo bistveno nižje cene.

Dejstvo št. 5: Trgovci so bolj aktivni v soseskah z nizkimi dohodki

Glede na dejstva, ki smo jih pregledali do sedaj, je jasno, da ima neposredno trženje pomembno vlogo pri pridobivanju nekaterih vrst strank. Jenya zbira podatke o teh tržnih dejavnostih po poštni številki, da bi bolje razumela, kako se prizadevanja razporejajo. Tako v trženjskih podatkih kot v njeni potrošniški anketi ugotavlja bistveno več dejavnosti neposrednega trženja v soseskah z nižjimi dohodki.

Zakaj gospodinjstva z nizkimi dohodki plačujejo višje cene električne energije?

Da bi razumel tržne sile, ki vodijo do teh dejstev, Jenya zgradi ekonomski model tržne ponudbe in povpraševanja. Na strani povpraševanja po modelu potrošniki ne posvečajo veliko pozornosti svojim računom. Nekateri potrošniki menijo, da je iskanje najboljše cene drago. Na strani ponudbe pametni trgovci na drobno to razumejo. Neposredno trženje jim omogoča, da pridobijo stranke z visokimi stroški iskanja in tem strankam zaračunajo višje cene. Trženje je drago, zato se trgovci na drobno osredotočajo na področja neposrednega trženja na področja z relativno nizkimi stroški trženja.

Jenya prenese ta ekonomski model v podatke iz resničnega sveta za raziskovanje zakaj soseske z nizkimi dohodki na koncu plačajo več. Prepričana je, da imajo nižji stroški trženja na območjih z nižjimi dohodki (npr. te soseske so bolj gosto poseljene) pomembno vlogo. Na splošno je cenovno vrzel mogoče pripisati predvsem razlikam v stroških trženja na strani ponudbe, čeprav imajo pomembno vlogo tudi razlike v vedenju izbire na strani povpraševanja.

Ali odjemalci električne energije koristijo, če imajo možnost izbire?

Na splošno se zaradi te raziskave sprašujem, ali lahko koristi odpiranja maloprodajnih trgov električne energije konkurenci upravičijo stroške. Kar zadeva prednosti, obstajajo dokazi, da so nekateri maloprodajni kupci pripravljeni plačati več za vrhunske lastnosti izdelka (npr. »zelene« možnosti napajanja), ki morda ne bi bile zagotovljene brez maloprodajne izbire. Toda ko gre za stroške, se zdi, da veliko gospodinjstev, ki se prijavijo pri trgovcih na drobno, na koncu plača več od regulirane cene. Če so gospodinjstva z nižjimi dohodki še posebej ranljiva, to vzbuja pomisleke glede učinkovitosti in pravičnosti. Zanima me, kaj si bralci našega spletnega dnevnika mislijo o koncesijah za varstvo potrošnikov/inovacije na maloprodajnem trgu, ki jih poudarja tole odličen papir.

Spremljajte objave v spletnem dnevniku, raziskave in dogodke Energy Institute na Twitterju @energyathaas.

Predlagani citat: Meredith Fowlie, “Zakaj kupci z nizkimi dohodki plačujejo višje cene na izbranih maloprodajnih trgih?”, Blog Inštituta za energetiko, UC Berkeley, 21. november 2022. https://energyathaas.wordpress.com/2022/11/21/why-are-low-income-customers-paying-higher-prices-in-retail-choice-markets/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *