Zakaj je Katar kontroverzni gostitelj svetovnega prvenstva : NPR

Angleška reprezentanca ta teden trenira na stadionu Al-Janoub v Katarju.

Lars Baron/Getty Images


skrij napis

preklopi podnapis

Lars Baron/Getty Images

Angleška reprezentanca ta teden trenira na stadionu Al-Janoub v Katarju.

Lars Baron/Getty Images

Izbor Katarja za gostitelja letošnjega svetovnega prvenstva v nogometu je prinesel veselje na ulice Dohe ob praznovanju prve izvedbe turnirja, ki bo potekal v arabskem svetu.

Toda izbira, sprejeta leta 2010, je sprožila tudi takojšnje kritike – zaradi logistike izvedbe športnega dogodka v državi, kjer poletne temperature redno presegajo 100 stopinj; zaradi obtožb o podkupovanju in korupciji med uradniki FIFA, ki so glasovali za Katar; in zaradi zaskrbljenosti glede zlorab človekovih pravic, ki je trajala leta pozneje.

Zdaj, ko je do svetovnega prvenstva še nekaj dni, ta zalivska država pričakuje prihod več kot milijona navijačev. Milijarde drugih pa si bodo ogledale 64 iger turnirja. Vendar se polemike niso polegle.

Nedavno je celo nekdanji šef Fife izbiro Katarja označil za napako.

“To je bila slaba izbira. In za to sem bil takrat odgovoren kot predsednik,” je dejal Sepp Blatter, čigar mandat upravitelja Fife se je končal leta 2015. sredi podkupovalnega škandala.

Pomanjkanje infrastrukture in smrt delavcev migrantov

Katar je najmanjša država, ki je kdaj gostila svetovno prvenstvo, kompleksen mednarodni športni dogodek, ki pritegne ogromno obiskovalcev in zahteva infrastrukturo, da jih sprejme.

S samo 4471 kvadratnimi miljami je Katar približno 20 % manjši od države Connecticut. Večji del države je nerodovitna peščena ravnica, večina njenih 2,8 milijona prebivalcev pa živi na območju okoli glavnega mesta Dohe.

Ko je leta 2010 zmagal na izboru, Katar ni imel veliko stadionov, hotelov in avtocest, potrebnih za organizacijo turnirja. Da bi jih zgradila, se je država obrnila na svojo ogromno populacijo delavcev migrantov, ki predstavljajo 90 % ali več njene delovne sile. (Samo približno 300.000 prebivalcev Katarja je katarskih državljanov. Veliko več kot njih je delavcev migrantov, katerih vizume so vezane na delo, sistem, ki je pogost na Bližnjem vzhodu.)

Delovni in življenjski pogoji za te delavce migrante so bili pogosto izkoriščevalski in nevarni. Preiskava Guardiana 2021 Ugotovili so, da je od leta 2010 v Katarju umrlo več kot 6500 delavcev migrantov iz petih južnoazijskih držav zaradi vseh vzrokov – nesreč na delovnem mestu, prometnih nesreč, samomorov in smrti zaradi drugih vzrokov, vključno z vročino.

“Nekateri med njimi so delavci, ki so se zgrudili na gradbišču stadiona in umrli, ko so jih odstranili z njega. Drugi so umrli v prometnih nesrečah na poti v službo v službenem avtobusu. Mnogi drugi pa so nenadoma na nepojasnjen način umrli med porodom. taborišča,” je dejal Pete Pattison, eden od preiskovalnih novinarjev, v lanskem intervjuju za NPR.

FIFA in Katar oporekata tej številki. Katar pravi, da so samo trije ljudje umrli kot neposredna posledica dela na gradbiščih svetovnega pokala, in priznava smrt 37 delavcev, ki niso bili “povezani s službo”.

Katar svetovno prvenstvo predstavlja tudi kot “neverjetna priložnost za izboljšanje standardov blaginje« in uradniki pravijo, da so se pogoji za delavce od izbora izboljšali: leta 2014 je država uvedla niz Standardi blaginje socialnih delavcev, ki so ustvarili novo zaščito (čeprav zagovorniki pravijo, da se novi predpisi ne izvajajo vedno).

Maja je koalicija skupin za človekove pravice pozval FIFA in Katar, naj ustanovita sklad za zdravila – denarni sklad, ki se lahko uporabi za odškodnino delavcem migrantom, skupaj z družinami mrtvih, za zlorabe med gradnjo stadiona in druge infrastrukture, potrebne za svetovno prvenstvo.

Sklad naj ne bi bil manjši od 440 milijonov dolarjev, kolikor znaša nagradni sklad svetovnega prvenstva.

“Verjamemo, da igralci ne želijo igrati na stadionih, za gradnjo katerih so umrli delavci. Verjamemo, da navijači ne želijo ostati v hotelih ali uporabljati podzemne železnice, za gradnjo katerih so umrli delavci,” je dejal Minky Worden, direktor globalnih pobud pri Human Rights Pazi, ena od organizacij, ki zahteva sklad.

Katarski stadion Khalifa in Torch Tower na sliki pred svetovnim prvenstvom ta mesec.

Catherine Ivill/Getty Images


skrij napis

preklopi podnapis

Catherine Ivill/Getty Images

Katarski stadion Khalifa in Torch Tower na sliki pred svetovnim prvenstvom ta mesec.

Catherine Ivill/Getty Images

Druge kršitve človekovih pravic

Zaskrbljenost zaradi kršitev človekovih pravic presega ravnanje z delavci migranti. “Z eno besedo, stanje človekovih pravic v Katarju je slabo,” Worden je povedal NPR.

Ta teden je Human Rights Watch novinarje pozval, naj pogledajo dlje od nogometa z objavo poročila na 42 straneh povzema, kar je opisal kot “številne pomisleke glede človekovih pravic v zvezi s pripravami Katarja na svetovno prvenstvo 2022.”

Katarski kazenski zakonik kriminalizira spolne odnose zunaj zakonske zveze, kar je vodilo v pregon žrtev posilstva. In homoseksualnost je dejansko kriminalizirana: Za spolne odnose med moškimi je zagrožena zaporna kazen do sedem let, moškim, ki “napeljejo” ali “napeljejo” drugega moškega k “dejanju sodomije ali nemoralnosti”, pa grozi od enega do treh let zapora.

V nedavnem intervjuju za nemško televizijo je katarski veleposlanik svetovnega prvenstva opisal homoseksualnost kot “poškodbo uma”.

“Najpomembneje je, da bodo vsi sprejeli prihod sem. Vendar bodo morali sprejeti naša pravila,” je dejal veleposlanik Khalid Salman, nekdanji katarski reprezentant. Komentarje so na široko obsodili zahodni uradniki, vključno z ameriškim zunanjim ministrstvom.

Zagovorniki pravijo, da so LGBTQ osebe v Katarju podvržene konverzijski terapiji, slabemu ravnanju s strani oblasti in zaporu.

“Strah je tako, tako resničen,” je dejal dr. Nasser Mohamedki je odraščal v ultrakonservativni katarski skupnosti in zaprosil za azil v ZDA zaradi strahu pred povračilnimi ukrepi za svojo spolnost.

V izjavi za NPR je katarsko veleposlaništvo dejalo, da je “varnost vseh obiskovalcev izjemnega pomena” za državo gostiteljico in da je Katar “razmeroma konservativna družba”.

“Vsi bodo dobrodošli v Katarju na svetovnem prvenstvu,” je zapisano v izjavi. »Vse obiskovalce enostavno prosimo, da cenijo in spoštujejo našo kulturo, tako kot bi jo, če bi potovali drugam v regiji in drugod po svetu.

Obtožbe o podkupovanju in korupciji

Izbira Katarja za gostitelja svetovnega prvenstva v nogometu je bila dolgo prežeta z obtožbami o podkupovanju in korupciji.

Izbor je bil objavljen leta 2010 po nizu glasovanj uradnikov FIFA. Katar je zmagal nad ponudbami ZDA, Južne Koreje, Japonske in Avstralije.

V preteklih letih so bili različni uradniki, tako iz FIFA kot drugih organizacij, obtoženi sprejemanja ali zahtevanja podkupnin za vodenje svetovnega prvenstva v Katarju.

“Bilo je toliko obtožb o korupciji proti kandidaturi Katarja – o političnih mahinacijah, ki se dogajajo, v smislu vladnih dogovorov, plinskih dogovorov med državami, ki bi glasovale o tem, kdo bo gostil finale svetovnega prvenstva,” je dejal James Montague, novinar ki je pisal o Katarju in svetovnem prvenstvu, v intervjuju za NPR Skozi črto.

Ducat uradnikov FIFA, vključenih v izbor, je bilo od takrat prepovedanih iz organizacije – vključno z njenim nekdanjim predsednikom Blatterjem – ali obtoženih zaradi obtožb korupcije. Leta 2019 velikan francoskega nogometa in nekdanji šef evropskega nogometa Michel Platini je bil aretiran med preiskavo plačila v višini 2 milijona dolarjev, povezanih z njegovimi prizadevanji, da bi svetovno prvenstvo pripeljal v Katar. Blatter in Platini sta zanikala, da sta delala.

Preiskava FIFA leta 2014 je katarske uradnike oprala kakršnih koli nepravilnosti, kar je omogočilo izvedbo turnirja.

Novembrski razpored je obremenil številne igralce

Svetovno prvenstvo tradicionalno poteka poleti. Toda poletna vročina in vlaga v Katarju sta to naredila nevzdržno, zato je bil dogodek načrtovan za november. (Igre bodo potekale tudi na klimatiziranih stadionih.)

Čas je povzročil velike motnje v profesionalnem nogometu, zlasti v Evropi, kjer večina ligaških urnikov običajno poteka od konca poletja do naslednje pomladi. Vrhunske profesionalne lige, kot so angleška Premier League, nemška Bundesliga in španska La Liga, so napovedale dvomesečne prekinitve za organizacijo svetovnega prvenstva.

Ta tesen urnik je pred igralce postavil “zahteve brez primere”, glede na novo poročilo FIFPROzveza, ki zastopa 65.000 igralcev po vsem svetu.

Za tipično poletno svetovno prvenstvo so imeli igralci Premier lige v zgodovini v povprečju 31 dni za priprave in 37 dni za okrevanje, navaja poročilo. Letos se je čas za pripravo in okrevanje skrajšal na sedem in osem dni, pravijo v sindikatu.

“Prekrivajoča se tekmovanja, zaporedne igre, ekstremne vremenske razmere, zgoščene priprave in premalo časa za okrevanje skupaj predstavljajo zloveščo grožnjo zdravju in uspešnosti igralcev,” piše v poročilu.

Igralci, ki bodo sodelovali v pokalu, se bodo soočili z “res velikim tveganjem” poškodb, je dejal svetovalec in znanstvenik FIFPRO Darren Burgess.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *