Zakaj ima ročni menjalnik še vedno prihodnost v dobi električnih vozil – The Robb Report

Sredi prejšnjega desetletja je Alan Macey ugotovil, kako slabe so stvari postale za ročni menjalnik. Pedal sklopke je začel izginjati iz ameriških vozil, preden se je rodil, a nenadoma ročni menjalnik sploh ni bil na voljo kot opcija pri mišičnjaku, kot je Dodge Charger. Tako se je začelo leto 2015 Društvo za ohranitev ročnih menjalnikov.

Skupino sestavljajo vozniki, ki verjamejo, da je fizično menjavanje prestav enako pomembno za vožnjo kot dajanje noge na plin ali vrtenje volana. Macey ni tako dogmatičen – v svoji garaži ima tako ročne kot avtomatske – toda dolgoletnega avtomobilskega navdušenca in veterana v industriji skrbi, kako avtomatizirana je postala vožnja.

»Odraščal sem v podeželskem predmestju Detroita. Veliko časa sem preživel med vožnjo z džipi in manjšimi avtomobili po tistih stranskih cestah in se samo zabaval,« je dejal Macey. Robbovo poročilo. “Če bi rad opazil, kako so se avtomobili razvijali v mojem življenju, je to, da postajajo vse manj zanimivi.”

2018 Dodge Charger SRT Hellcat

Alan Macey je vedel, da je to slab znak, ko je Dodge prenehal prodajati Chargerja z ročnim menjalnikom

Fotografija: z dovoljenjem FCA US LLC

Macey si ne dela nobenih iluzij. Ve, da ročni menjalnik ne bo doživel nenadnega porasta popularnosti. V zgodnjih osemdesetih letih prejšnjega stoletja je bil odstotek avtomobilov, ki so zapeljali z ameriških proizvodnih linij z ročnim menjalnikom, le 35 odstotkov, po navedbah The New York Times. Leta 2020 je bilo to število nekaj več kot en odstotek (ali približno 188.000 avtomobilov) – kar bi lahko pojasnilo, zakaj le 18 odstotkov voznikov v državi sploh zna upravljati enega. Toda Macey tudi ne izbere pogrebne obleke z ročnim menjalnikom. Pravzaprav mu je naraščajoča priljubljenost električnih vozil – od katerih se mnoga prodajajo z obljubo nadaljnje avtomatizacije vozne izkušnje – vlila nov optimizem za ročni menjalnik.

»Mislim, da so se v 70. letih pojavile kvarčne ure,« je dejal. »In verjetno je bilo veliko ljudi, ki so mislili, da bodo švicarske avtomatske ure stvar preteklosti. Pred kratkim se je pojavil celo z Apple Watch. Ampak mislim, da se tega razkošja vsi dobro zavedamo [mechanical] urarska industrija je zelo živa in zdrava.«

2022 Porsche Taycan GTS

Porsche Taycan GTS limuzina

Porsche

Če veste kaj o delovanju električnih vozil, boste verjetno mislili, da so Maceyjevi upi zgrešeni, predvsem zato, ker je ena od glavnih prodajnih prednosti popolnoma električnega pogona ta, da za delovanje ne potrebuje menjalnika z več prestavami. Za razliko od motorja z notranjim zgorevanjem, ki ima ozko območje vrtljajev, pri katerem lahko deluje učinkovito – razlog, da morate prestavljati, da preprečite zastoj – ima električni motor veliko širši optimalni razpon, ki zahteva samo eno prestavo. Zato je skoraj vsako električno vozilo opremljeno z enostopenjskim menjalnikom z neposrednim pogonom.

So pa tudi izjeme. Vzemimo za primer Porsche Taycan. Prvenec EV nemške znamke, ki je bil predstavljen jeseni 2019, je resnično visokozmogljivo vozilo, ki lahko pospeši od nič do 100 km/h v 2,6 sekunde in doseže največjo hitrost 261 mph. Kar pa je nekaterim navdušencem res padlo v oči, je bil dvostopenjski menjalnik na zadnji premi.

Taycanov menjalnik je domača pogruntavščina, zato ne poznamo vseh njegovih zapletov, a to Žično Članek dobro razčleni stvari. V bistvu prva prestava daje Taycanu večji dostop do navora, kar mu omogoča še hitrejše pospeševanje; drugi omogoča, da se motor vrti z nižjo hitrostjo, medtem ko ohranja hitrost, s čimer se izboljša učinkovitost.

Porsche Taycan Turbo S

Porsche Taycan Turbo S

Porsche

Taycan samodejno prestavlja med dvema prestavama – pri približno 62 mph, glede na Engineering Explained—vendar prisotnost večstopenjskega menjalnika voznikom odpira možnost, da sami menjajo prestave. In medtem ko Porsche še ne daje tega privilegija svojim voznikom električnih vozil, so druge znamke že odprte za to možnost.

V zadnjem letu so tri različna podjetja izrazila pripravljenost za uvedbo predelave vozil v električna vozila. Med lanskim tednom avtomobilov v Montereyu je Gateway Bronco predstavil popolnoma električno različico svojega priljubljenega restomoda na voljo z opcijskim petstopenjskim ročnim menjalnikom. Nato je letos februarja a Toyotin patent je prišel v javnost ki je orisal sistem za električna vozila, ki je vključeval menjalnik in sklopko (čeprav lažno). Končno, aprila, Jeep predstavil svoj drugi koncept Wrangler Magnetoki je opremljen s šeststopenjskim ročnim menjalnikom za “popoln nadzor nad pogonskim sklopom”.

Gateway Bronco Luxe GT EV

Gateway Bronco Luxe GT EV

Gateway Bronco

Danes lahko z ročnim menjalnikom kupite samo eno električno vozilo: Gateway Luxe-GT Ford Bronco. Najnovejši dodatek v liniji restomod trgovine v Illinoisu se začne pri 265.000 $ in se ne razlikuje od njegovih modelov na plin, dokler ne odprete pokrova motorja. Tam boste našli a Starejši električni zabojni motor ki proizvede 400 KM in 800 ft lbs navora. Tako kot pri večini električnih vozil je navor 4×4 na voljo takoj, če pa želite še več nadzora nad to močjo, bo trgovina povezala pogonsko enoto s petstopenjskim ročnim menjalnikom, ki prenaša moč na vsa štiri kolesa.

Če se odločite za ročni menjalnik – ki stane dodatnih 11.229 USD – boste po besedah ​​ustanovitelja Gatewaya Setha Burgetta videli dve veliki prednosti. Prvi je samoumeven: občutek, da sami prestavljate prestave. Prvi dve prestavi vam ne bosta veliko koristili (pa ne, da bi vas morali skrbeti, da bi se ustavili), a kdor je vajen samega veslanja, se bo v prestavah od tri do pet počutil kot doma. Druga prednost je dodaten nadzor, zlasti pri vožnji po brezpotjih, kar je pri motorju z notranjim zgorevanjem lahko težavno, saj zahteva resnično potrpljenje in nadzor, pri čemer uporabite sklopko, da dosežete pravo moč in navor. To ne velja za Gatewayjev EV, kjer sta zavijanje in vožnja na voljo takoj z dotikom noge, ko ste v pravi prestavi.

»Če imate elektriko, je izjemno natančna,« je dejal Burgett. »Pritiskate plin, dokler ne dosežete navora in hitrosti, ki ju potrebujete, nato pa se umaknete. Z električnim terenskim vozilom imate veliko večji nadzor kot z vozilom na plin.”

Znotraj Gateway Bronco Luxe GT EV

Luxe GT EV je na voljo s petstopenjskim ročnim menjalnikom

Gateway Bronco

Burgett ni edini, ki ugotavlja, da je tako. Pripeljal je džip Wrangler Magneto baterijsko napajanje do zadnjih dveh etap svojega letnega Moab velikonočnega safarija. Vozilo je nadgradnja, ki se je začela kot pogon na plin 4×4, vendar je bil njegov stari motor zamenjan z električnim pogonom. Vendar pa je en vidik, ki ni bil spremenjen, šeststopenjski ročni menjalnik. Čeprav nikakor ni nujno, je proizvajalec avtomobilov opazil resnične prednosti te funkcije, zlasti ko gre za vožnjo po brezpotjih.

“Resnično dobra stvar sta nadzor in prefinjenost na terenu, še posebej v zelo zahtevnih situacijah,” je dejal Mark Allen, vodja oblikovanja pri Jeepu. Robbovo poročilo. »Vozilo se odziva kot ročni menjalnik, kjer gre za direktni pogon. Nimam pretvornika navora, da bi šel čez ali pod. Toda dobra stvar je, da ga ne morete vleči – in to je vedno strah, ko vozite z ročnim menjalnikom v kamnitih terenskih razmerah. Ampak ne more nehati, ker ne deluje.”

Na žalost to ne pomeni, da se bo ročni menjalnik prebil v enega od Jeepovih serijskih električnih vozil, med katerimi je prvi predvidoma prihodnje leto. Proizvajalec avtomobilov vidi Wrangler Magneto in nadgrajeno različico 2.0 kot »odprta vrata laboratorija«. . .testno stezo«, ki ponuja Allenu in njegovi ekipi priložnost, da se spoprimejo s primernim vozilom s pomočjo nekaterih najbolj zavzetih podpornikov znamke. Baterijski pogon 4×4 pravi tudi navdušenim navdušencem, da niso pozabljeni.

3/4 pogled od spredaj na povsem električni koncept Jeep Wrangler Magneto 2.0

Koncept Jeep Wrangler Magneto 2.0 EV

Jeep

Ti navdušenci – med katerimi so nekateri morda člani Manual Transmission Preservation Society – se niso pripravljeni odpovedati ročnemu prestavljanju. So kot ljubitelji glasbe, ki so vztrajali pri vinilu skozi dobo kaset, CD-jev, MP3-jev in pretakanja, ker so prepričani, da preprosto zveni bolje. Ni razloga, da bi Gateway vključil ročni menjalnik kot možnost za Luxe-GT, razen da obstajajo vozniki, ki si ga resnično želijo. Dokler obstaja ta interes, ne glede na to, kako nišni so, bo nekdo še naprej vgrajeval ročne menjalnike v avtomobile, SUV in tovornjake – pa če jih tehnično potrebuje ali ne.

“Obstajajo nekatere tehnologije, ki preprosto izginejo v zgodovino, ker na njih nikoli ni bilo nič tako dragocenega,” pravi Macey, ko opisuje užitek ob posebej lepem prestavljanju. “Medtem ko so druge vrste tehnologij ali dejavnosti, je na njih nekaj, kar presega njihovo funkcionalnost.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *