Zakaj Blockchain ne bo spremenil glasbe – Billboard

Pred skoraj petimi leti, Napisal sem kolumno o tem, kako lahko Bitcoin in Blockchain spremenita glasbeni posel. Takrat se je zdelo, da je vprašanje bolj o tem kako precej če: Spletna trgovina z blagom je pravkar začela sprejemati kriptovalute, več podjetnikov je ustanovilo startupe za uporabo tehnologije veriženja blokov za plačilo imetnikom pravic, podjetnik in takratni izvršni direktor podjetja Dot Blockchain Benji Rogers napoveduje, da “tehnologija veriženja blokov prihaja kot cunami”.

Bil sem skeptičen. Blockchain sem poimenoval “rešitev pri iskanju težave” in poudaril, da je edina oseba, ki jo poznam in je nekaj kupila z Bitcoinom, nekdanji sosed v Berlinu, ki je kupil LSD prek spleta. Takrat je bil Bitcoin vreden 11.631 $, povprečje Dow Jones pa je bilo 25.803.

Ko je bitcoin narasel – na najvišjo vrednost iz novembra 2021, ki je znašala več kot 68.000 USD – je več umetnikov in glasbenih direktorjev postalo prepričanih, da bosta kriptovaluta in tehnologija veriženja blokov spremenili vse. Umetniki so prodajali NFT-je — tudi Billboardfebruarja pa je Coachella prodala NFT-je za 1,4 milijona dolarjevvključno z 10 doživljenjskimi vstopnicami za letni festival.

Zdaj je kriptovalutna borza FTX v stečaju, Bitcoin je padel na 16.099 dolarjev, ZDA pa bodo skoraj zagotovo uredile kriptovalutne »banke« in borze. Z ekonomskega vidika to pomeni, da bodo podjetja za kriptovalute morda morala tekmovati pod enakimi konkurenčnimi pogoji s tradicionalnimi finančnimi subjekti, kar bi zmanjšalo tveganje za potrošnike, a odpravilo nekatere prednosti, ki jih imajo startupi z ustvarjanjem lastnih pravil. V negospodarskem smislu sta mama in oče doma, sta jezna in ti ne pustita voditi svojega podjetja, če ne moreš obleči svojih velikih hlač!

Kaj pa tisti cunami? Za glasbeno industrijo je bilo napornih pet let: posneta glasba je doživela razcvet, veliki finančni akterji so vlagali v objavo katalogov, dve od treh velikih založb sta šli na borzo, latino glasba je pridobila večje svetovno občinstvo in TikTok je postal kot transformativni vir promocije. Blockchain in Bitcoin sta komaj kaj spremenila industrijo. Več umetnikov je z NFT-ji zaslužilo noro veliko denarja in kup podjetij je objavilo načrte za temeljito prekinitev same motnje. Toda Bitcoin je še vedno neučinkovito menjalno sredstvo in slab hranilec vrednosti – v najboljšem primeru je naložba z visokim donosom in visokim tveganjem – in Blockchain je še vedno rešitev pri iskanju težave.

Malo več kot leto dni po moji kolumni je Benji Rogers, on iz Napovedovanja cunamija, zapustil Dot Blockchain, ki je septembra 2019. preimenovan v Verifi Media. Podjetje še vedno pomaga imetnikom pravic spremljati lastništvo in uporabo podatkov, vendar ne poudarja same tehnologije veriženja blokov. Spletna stran. (E-poštna sporočila stiku za javnost Verifi so se vrnila kot nedosegljiva.) To je logično: velika težava pri informacijah o pravicah je bila vedno v tem, da so netočne ali nepopolne. Blockchain je porazdeljena zbirka podatkov, ki uporabnikom omogoča sledenje spremembam, vendar ne more popraviti napačnih ali manjkajočih informacij.

Pred petimi leti je zagonsko podjetje Choon načrtovalo sledenje uporabi glasbe z uporabo Blockchaina in takojšnje plačilo imetnikom pravic z digitalno valuto, imenovano Notes. Leta 2019 je prenehal poslovati, saj je Notes padel v vrednosti skupaj z Bitcoinom. Naslednje leto je Choon soustanovil Bjorn Niclas je lansiral Rocki sredi pandemije in zamenjal neporavnane bankovce za žetone Rocki v razmerju 50:1. (Podjetje dovoljuje tudi neodvisnim glasbenikom, da prodajajo NFT-je.) Od takrat so žetoni »Rocks« upadli z vrednosti okoli 5 centov za kos, do najvišje vrednosti aprila 2021 pri 5,45 USD – dosegli so najvišjo vrednost, ko so storili Bitcoin – in se znižali na približno peni. To zveni razburljivo in potencialno dobičkonosno, vendar sumim, da večina umetnikov raje prejema plačilo v valuti, ki ohranja svojo vrednost.

Bitcoin in NFT ne gredo nikamor – nekateri vlagatelji vidijo “kripto zimo” kot priložnost za nakup, medtem ko drugi želijo samo HODL. (Art NFT prekašajo večino.) Toda propad FTX bo navdihnil vlagatelje in upajmo, da bodo vladne agencije postavile več vprašanj o tem, ali so zvezdniki, ki kupujejo in prodajajo NFT, dovolj pregledni glede svojih transakcij – še posebej, ker lahko oboževalci, na katere vplivajo, kupujejo naložbe na način, ki pomaga tistim, jih že posedujejo.

Kot mnoge internetne tehnologije sta tudi Blockchain in Bitcoin ponujala utopične sanje o decentralizaciji, brez vladne regulacije in nadzora. Vendar ko gre za finance, vladna ureditev ni napaka, če uporabimo tehnično besedno zvezo – je funkcija. Samo vprašajte vsakogar, ki je imel pri FTX denar, ki ni bil zavarovan s strani Zvezne korporacije za zavarovanje vlog (FDIC), kot so ameriške banke. Med sredstvi, ki so obtičala v menjavi, so tudi ključi Coachelle ki lastnikom ponujajo dostop do festivala.

je rekel Coachella Billboard da je prepričan, da bo ta problem rešil. Težko pa se je ne vprašati, ali ne obstaja lažji način za to — recimo vstopnice s kodami QR ali morda celo samo sedeži v bazi podatkov, ki bi jih lahko prodali s sodelovanjem organizatorjev dogodkov. Blockchain je v bistvu porazdeljena baza podatkov, ki lahko deluje na internetu, in zlahka je videti, kako vznemirljiva je. Še vedno je težko razumeti, kako bi glasbeni posel lahko imel od tega koristi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *