začeti kupovati delnice kot Warren Buffett, da se upokoji v stilu

Zreli ljudje med potovanjem radi preživljajo čas skupaj

Zreli ljudje med potovanjem radi preživljajo čas skupaj

Milijarder vlagatelj Warren Buffett je znan po tem, da išče ugodne cene. In s korekcijo delniškega trga leta 2022, zaradi katere so številne delnice padle, je nešteto visokokakovostnih podjetij videti umazano poceni.

Toda v zadnjih nekaj tednih makroekonomski trendi kažejo, da inflacija počasi prihaja pod nadzor. In z novo odkritim upanjem, da je gospodarsko okrevanje v teku, delnice pridobivajo zagon. Tako zelo, da je FTSE 250 indeks je v samo enem mesecu poskočil za 15%!

Ni mogoče z gotovostjo vedeti, ali je to le kratkoročna spodbuda ali začetek dolgo pričakovanega okrevanja borznega trga. Če pa gre za slednje, potem se čas za koriščenje popusta izteka. Zdi se, da je bil celo ‘Oracle of Omaha’ v zadnjem času v nakupovalnem pohodu, saj je med julijem in septembrom vložil več kot 9 milijard dolarjev.

Čeprav se morda zdi noro, glede na vso nestanovitnost, bi današnji nakup delnic lahko odklenil veliko dolgoročno bogastvo. Pravzaprav lahko celo 40-letni investitor, ki začne iz nič, danes začne graditi precej veliko gnezdo.

Udobno se umaknite z uporabo Buffettove taktike

V zadnjem desetletju je FTSE 250 dosegel impresivnih 11-odstotni letni donos, vključno z dividendami. To se morda ne zdi veliko, a sestavljeno skozi desetletja je precej pomembno.

Ker se povprečna upokojitvena starost v Združenem kraljestvu dviguje s 65 let, ima 40-letni vlagatelj še približno 25 let, da ustvari znaten pokojninski sklad. Na srečo je to dovolj časa.

Ob predpostavki, da lahko vlagatelj doseže 11-odstotno donosnost indeksa in vloži 500 GBP na mesec v naložbeni portfelj, bi po 25 letih znašal le 800.000 GBP. Pri uporabi klasičnega 4-odstotnega pravila dviga se to prevede v pasivni pokojninski dohodek v višini približno 32.000 GBP na leto – kar je več kot trikrat več od trenutne državne pokojnine.

Toda s toliko visokokakovostnimi podjetji, ki danes trgujejo z ogromnimi popusti, bi lahko vlagatelji, ki bi sprejeli Buffettovo nakupovalno strategijo, presegli trg. Tudi če gre le za dodaten 1 %, je to dovolj, da se 32.000 GBP spremeni v 37.600 GBP. In kar je najboljše, z uporabo ISA za delnice in delnice so vsi ti dobički neobdavčeni.

Stopite korak nazaj

Ne glede na to, kako razburljivo se sliši ta dolgoročni obet, je treba upoštevati nekaj opozoril. Prvič, tudi če se vlagatelj lahko primerja z uspešnostjo FTSE 250 (kar ni nikoli zajamčeno), indeks morda ne bo še naprej prinašal dvomestnih donosov.

Poleg tega, kot je leto 2022 vse prijazno opomnilo, se zlomi in popravki borz lahko zgodijo in se zgodijo. Posledično lahko pri nekoč uspešnih portfeljih leta rasti hitro izginejo v samo nekaj mesecih. In čeprav ima delniški trg popolne rezultate okrevanja, lahko postopek traja dolgo – v nekaterih primerih celo leta.

V naslednjih dveh desetletjih in pol se zdi verjetnost več obdobij volatilnosti zelo verjetna. In glede na čas teh dogodkov bi lahko bila vrednost vlagateljevega pokojninskega sklada vredna bistveno manj od pričakovane, tudi če bi Buffett sledil temu.

Kljub temu je dosledno dolgoročno kupovanje delnic visokokakovostnih podjetij po ugodnih cenah dokazana strategija za ustvarjanje bogastva. In tako, čeprav obstajajo tveganja, je današnje vlaganje lahko modra poteza za potrpežljive vlagatelje.

Pošta Borzni popravek: Začnite kupovati delnice kot Warren Buffett, da se upokojite v stilu pojavil prvič na The Motley Fool UK.

Več branja

Mnenja, izražena o podjetjih, omenjenih v tem članku, so stališča pisca in se zato lahko razlikujejo od uradnih priporočil, ki jih podajamo v naših naročniških storitvah, kot so Share Advisor, Hidden Winners in Pro. Tukaj pri The Motley Fool verjamemo, da je glede na raznoliko paleto vpogledov res smo boljši vlagatelji.

Motley Fool UK 2022

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *