Xiaohongshu izgublja do polovice svoje implicirane vrednosti na zasebnih trgih

Xiaohongshu, izjemno priljubljena platforma družbenih medijev, ki velja za kitajski odgovor na Instagram, je zadnje leto v porastu.

Z zvestimi sledilci tisočletje ženske in občinstvo 200 milijonov aktivnih uporabnikov je podjetje prejelo vrednost 20 milijard dolarjev v krogu zbiranja sredstev in se usmerja k uspešni prvi javni ponudbi.

Potem pa se je tok za kitajski internet obrnil zagonska podjetja.

Skupina, ki jo podpirata Alibaba in Tencent, je bila prisiljena opustiti svoje načrte za javno objavo v ZDA, potem ko je Peking nekaj dni po IPO v New Yorku sprožil regulativno preiskavo skupine za posredovanje prevozov Didi.

Po podatkih ponudnika podatkov o zasebnem kapitalu Altiva je prodaja zasebnih tržnih deležev od začetka leta dala Xiaohongshu implicitno vrednost med 10 in 16 milijardami dolarjev. Glavni vlagatelj v Xiaohongshu je prejšnji mesec zbiral ponudbe za prodajo delnic v vrednosti 14 milijard dolarjev, je povedala oseba, ki je seznanjena s to zadevo.

Xiaohongshu je del globalne skupine tehnoloških skupin, ki so se soočile brutalno spraševanje s strani vlagateljev, ko je financiranje tveganega kapitala usahnilo in so možnosti za izstop prek IPO in odkupov zbledele.

Trend se je na Kitajskem še poslabšal zaradi vladnega zatiranja tehnologije, pri čemer so internetna zagonska podjetja posredno vzrok za pekinško protimonopolno zatiranje, ki je lokalne velikane, kot sta Alibaba in Tencent, prisililo v odprodajo deležev v kitajskih tehnoloških podjetjih.

Ta kampanja je pomenila, da vlagatelji niso imeli takojšnje možnosti, da bi zapustili svojo naložbo Xiaohongshu z odkupom kitajskega tehnološkega konglomerata.

“Xiaohongshu ne more podpreti svojega visokega vrednotenja brez IPO,” je dejal Li Chengdong, ustanovitelj Dolphin, tehnološko osredotočenega think tanka v Pekingu. »Niso našli dobrega komercialnega modela in se preveč zanašajo na prihodke od oglaševanja. Težava je, ko podjetja zmanjšajo marketinške proračune,« je dodal.

Xiaohongshu je dejal, da “trenutno nima načrtov za IPO,” in dodal: “Opažamo zdravo rast naše baze uporabnikov in prihodkov ter se bomo še naprej osredotočali na rast naše skupnosti in krepitev naših prizadevanj za monetizacijo v prihodnosti.”

Xiaohongshu sta leta 2013 ustanovila Miranda Qu in Charlwin Mao Wenchao kot spletni turistični vodnik za kitajske milenijce. Soustanovitelja sta delala za medijsko skupino Bertelsmann in svetovalno podjetje Bain.

Platforma je zakladnica informacij za mlade kupce, ki iščejo priporočila za izdelke od prijateljev in vplivnežev, in združuje družbeno omrežje Instagram s funkcionalnostjo iskalnika Pinterest. Pred kratkim so uporabniki uporabljali platformo za prejemanje posodobitev o Covid-19 in izmenjavo nasvetov med zaustavitvijo skupnosti.

Jake Chan, poslovodni partner pri Altive, je dejal, da je širok razpon cen Xiaohongshu deloma posledica neučinkovite narave zasebnih trgov, pa tudi njegove raznolike baze vlagateljev, ki vključuje družinske pisarne, ki jih podpirajo kitajske nepremičninske skupine, ter Tencent in Alibaba.

»Nekatere od teh nepremičninskih družin potrebujejo likvidnost, saj je na njihovo osnovno dejavnost vplivalo makro okolje in omejitve Covida v celinski Kitajski; so bolj pripravljeni sprejeti večji popust za lažjo prodajo. Zato vidite tako širok razpon cen,« je dejal Chan.

Ker so se možnosti za skorajšnjo IPO zbledele, je Xiaohongshu objavil, da je aprila odpustil nekaj manj kot 10 odstotkov svoje delovne sile ali 200 zaposlenih. Xiaohongshu je dejal, da je zmanjšanje delovnih mest del “običajne optimizacije človeških virov” in “postopka pregleda uspešnosti”.

“Vsakdo je čutil, da podjetju letos primanjkuje denarja,” je dejal nekdanji zaposleni, ki ga je odpuščanje ujelo nepripravljenega. »Povsod je bilo jasno. Od odpuščanja do krčenja proračuna projekta. Kakovost obrokov v kavarni je padla, prenehali so ponujati prigrizke in pijačo.«

Strokovnjaki verjamejo, da bo uspešna uporabniška baza Xiaohongshu služila kot trajna moč podjetja. Ima zvesto skupino 200 milijonov sledilcev, večinoma mladih žensk v premožnih mestih, in prodaja svetovalne storitve, ki temeljijo na vpogledih, pridobljenih na njegovi platformi, glavnim mednarodnim blagovnim znamkam, ki širijo svoj odtis na Kitajskem.

Xiaohongshu ne objavlja svojih financ, vendar kitajsko raziskovalno podjetje LeadLeo ocenjuje, da je leta 2020 80 odstotkov prihodkov izviralo iz oglaševanja in 20 odstotkov iz e-trgovine.

Zaradi zanašanja na digitalno oglaševanje je bilo podjetje izpostavljeno. Podjetje za tržne raziskave CTR Media Intelligence je ocenilo, da je v osmih mesecih do avgusta skupna poraba kitajskih trgovcev padla za več kot 10 odstotkov.

Medtem je uspeh podjetja Xiaohongshu pri ustvarjanju občutka pristne skupnosti med uporabniki, ki si delijo lepotne in nakupovalne izlete, povzročil pomisleke, da bi uvedba preveč oglasov na spletno mesto povzročila odpor uporabnikov.

“Platforma pripisuje veliko vrednost skupnosti,” je dejal Ma Han, uslužbenec pekinške agencije za družbene medije in vplivnež na športnih oblačilih. “Preveč oglaševanja bo uničilo občutek skupnosti.”

Leta 2014 je Xiaohongshu uvedel funkcijo e-trgovine, vendar se je boril za konkurenco v velikem obsegu v zelo konkurenčnem prostoru, kjer sta prevladovala Alibaba Taobao in JD.com.

“Podjetje še vedno ni našlo dobrega modela komercializacije,” je dejal Miro Li, ustanovitelj hongkonškega svetovalnega podjetja Double V. “To bo dolgoročno problem.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *