Washingtonski nadzorniki so premagali divji zahod kriptovalut

Pomanjkljivosti nadzora, ki so privedle do katastrofalnega propada FTX – ki je bil še pred nekaj tedni eno najbolj cenjenih kripto podjetij na svetu, preden so ga razkrili kot hišo iz kart – poudarjajo velika tveganja trgovanja na nereguliranih borzah digitalnih valut. To je oblikovalce politik v kongresu in zveznih agencijah spodbudilo, da razmislijo o novih zakonih in strožjih kaznih, da bi preprečili prihodnje zlome. Kripto je cvetel v regulativnem sivem območju, kjer so celo dejavnosti, ki so podobne tradicionalnim finančnim produktom, ušle nadzoru.

Veliko vprašanje je, ali imajo regulatorji dovolj pooblastil ali potrebujejo več pooblastil. Dve ključni agenciji za finančni trg – SEC in Komisija za trgovanje s terminskimi pogodbami na blago – sta pod nadzorom, ker nista storili več za zaščito potrošnikov.

“Del tega, kar vidimo, je znak, da se finančni regulativni sistem ne more razvijati tako hitro, kot bi se moral, da bi se soočil z novimi grožnjami,” je dejala Kate Judge, profesorica na Columbia Law School.

Stečajni dokumenti FTX vključujejo obtožbe, da višji vodstveni delavci – vključno z Bankman-Friedom, nekdanjim političnim megadonatorjem – obravnavajo FTX in njegovih 130 podružnic kot s skladom za pobeg. Za svojim elegantnim videzom je bil FTX pravzaprav ohlapno organizirana mreža investicijskih podjetij, kriptopodjetij in holdingov brez centraliziranega računovodskega sistema, malo nadzora nad osebjem in malo notranjih kontrol, ki bi Bankman-Friedu in drugim zaposlenim preprečile, da bi se poglobili v podjetje.

“Še nikoli v svoji karieri nisem videl tako popolnega izpada korporativnega nadzora in tako popolnega pomanjkanja zanesljivih finančnih informacij, kot se je to zgodilo tukaj,” je novi izvršni direktor FTX John Ray III, ki je pred tem nadziral prestrukturiranje Enrona, zapisal v stečajni prijavi. v četrtek. “Ta situacija je brez primere.”

Ker se bahamsko matično podjetje FTX nikoli ni registriralo pri SEC ali komisiji za trgovanje s terminskimi pogodbami na blago – in je porabilo na desetine milijonov dolarjev za kampanjo vplivanja na Washington, da bi preprečilo kakršen koli argument, da bi moralo – interne operacije FTX – in niso bile nikoli preverjene kot Banke na Wall Streetu ali tradicionalni delniški trgi.

SEC in CFTC imata pooblastila za uvedbo preiskav podjetij, ki niso registrirana pri njih, vendar mora obstajati znak morebitne goljufije ali manipulacije, ki vpliva na trge vrednostnih papirjev in izvedenih finančnih instrumentov, ki jih regulirata.

“Nikoli ne morete ustaviti goljufije,” je dejal predsednik CFTC Rostin Behnam v intervjuju 14. novembra. “Regulirana oseba bo zagotovo v veliko boljšem položaju, da se izogne ​​težavam, povezanim z nezakonitimi dejavnostmi ali uporabo denarja strank v nezakonite namene.”

To je eden od razlogov, zakaj predsednik SEC Gary Gensler poziva kripto borze, naj se registrirajo pri njegovi agenciji, glede na vire, seznanjene z razmišljanjem komisije. Registrirane borze morajo na zahtevo deliti svoje knjige.

Gensler, ki je vodil CFTC v času Obamove administracije, je dve leti trdil, da zakoni o vrednostnih papirjih pokrivajo večino kripto dejavnosti.

Toda prizadevanja SEC, da preišče neregistrirana podjetja za digitalne valute, pogosto naletijo na oster odpor – vključno z dragimi pravnimi bitkami industrije in kritikami zakonodajalcev v kongresu, ki podpirajo kriptovalute.

Marca je Gensler po besedah ​​ljudi, ki so seznanjeni s srečanjem, celo govoril z Bankman-Friedom, kolegi FTX in operaterjem menjalnice IEX o načrtih IEX za vstop na kripto trg. Ameriška podružnica FTX je kasneje napovedala naložbo v IEX.

Preden so vodilni uspeli začeti globoko v svojo predstavitev, je Gensler prekinil in preživel preostanek sestanka, ko je govoril o tem, kako bi morale kripto borze izpolnjevati standarde izmenjave, so povedali ljudje in prosili, da med razpravo o zasebnih pogovorih ne bodo imenovani.

“Mislim, da v našem okviru ni bilo možnosti, da bi SEC posredovala v tem primeru,” je zastopnik. Stephen Lynch (D-Mass.), ki predseduje projektni skupini za finančno tehnologijo odbora za finančne storitve, je dejal v intervjuju.

Predsednik bančnega senata Sherrod Brown (D-Ohio) je dejal, da vodja SEC “verjame, da ima pooblastila za veliko stvari, vendar je bila Genslerjeva težava v tem, da je podedoval agencijo, ki je v bistvu odprla vrata tem kripto podjetjem.”

CFTC je imel nadzor nad eno komponento imperija Bankman-Fried, LedgerX, borzo izvedenih finančnih instrumentov, ki je bila registrirana pri agenciji približno štiri leta, preden jo je leta 2021 kupila ameriška podružnica FTX.

Kritiki, kot je potrošniška skupina Better Markets, so se v zadnjih dneh pritoževali, da bi moral CFTC iskati rdeče zastavice glede FTX.

Toda Behnam je dejal, da ima CFTC možnost pregledati le LedgerX — enega od subjektov FTX, ki ni šel v stečaj in še naprej deluje.

“Vsak razumen človek bi razumel, da je ta uredba delovala,” je dejal Behnam, ki je večkrat pozval kongres, naj njegovi agenciji podeli več pristojnosti nad borzami, ki omogočajo trgovanje z bitcoini in drugimi kripto-blagi.

Behnam je zagotovil podporo predlog zakona senata to bi njegovo agencijo pooblastilo za nadzor digitalnih sredstev, vendar se predlog zakona zdaj sooča s političnimi ovirami, ker je imel tudi podporo FTX.

Ministrica za finance Janet Yellen je v sredo pozvala kongres, naj odpravi vrzeli v kriptoregulaciji, ugotovljene v 3. oktobru Poročilo Sveta za nadzor finančne stabilnosti opozarjanje na nevarnosti, ki bi se lahko razvile z neregulirano rastjo industrije. Svet vodi ministrstvo za finance in vključuje druge najvišje finančne regulatorje, vključno z vodjema SEC in CFTC.

Medtem ko se bo kongres verjetno več mesecev prepiral o tem, kako nadzorovati trg, Yellen želi, da regulatorji začnejo širiti svoja pooblastila.

“Imamo zelo stroge zakone o varstvu vlagateljev in potrošnikov za večino naših finančnih produktov in trgov, ki so zasnovani za obravnavo teh tveganj,” je dejala v izjavi. “Kjer se uporabljajo obstoječi predpisi, jih je treba strogo izvajati, tako da enaka zaščita in načela veljajo za kripto sredstva in storitve.”

Zach Warmbrodt je prispeval poročilo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *