Vrnitev Kyrieja Irvinga v košarko ne bo končala polemike, ki jo je začel

NEW YORK – V nedeljo zvečer sta bila dva mikrofona in vsak je imel svojo zgodbo.

Tisti na peronu med Atlantic Ave. in Flatbush, med postajo podzemne železnice in areno, je pripadal enemu človeku, ko je govoril množici moških v vijoličastih in rumenih puloverjih s kapuco, ki so se v sozvočju zvrstili, da bi ga poslušali, pa tudi mimoidočim, ki so odhajali na noč OmrežjaGrizliji igrajo ali se samo ukvarjajo s svojimi stvarmi. Glas, ki je prihajal iz tistega mikrofona, je bil neprekinjen, govoril je o odlomkih iz Svetega pisma, o svojih ljudeh, o holokavstu v Nemčiji, ga primerjal s tem, s čimer so se soočili, in ugotavljal, da ni tako hudo. Rekel je, da so pravi Judje, “ne vi, nominalni.” Bil je, če že ne vodja skupine približno 300 članov Združenega Izraela v Kristusu, ki je v nedeljo več ur taborila pred Barclays Centerom, vsaj njegov glas. Neke mrzle noči je ure in ure govoril, medtem ko so drugi delili brošure, ki so prozelitizirali za njihovo stvar, njihova izkrivljena resnica o antisemitizmutakšne, ki so sestavljale skupino označil Southern Poverty Law Center.

V areni, nekaj ur kasneje, Kyrie Irving spet prijel za mikrofon, kar je bil rutinski, a boleč dogodek za zvezdnika Netsov. Skupina, ki je zavzela toliko prostora in hrupa okoli Barclaysa, ki se je vrstila po ulicah, nedvomno in neizogibno, ni prišla zaradi njega, ampak kot odgovor nanj. Irving je tvitnil povezavo do strani Amazon za antisemitski film, ni hotel opravičiti za to in ni pokazal obžalovanja. Štiri dni kasneje je sredi nevihte igral doma in pojavila se je ta skupina. Zaigral je šele v nedeljo zvečer, saj so ga Netsi medtem suspendirali. Tako kot se je vrnil z 19-dnevnega premora pri Netsih, so se tudi oni.

Od vseh kritik, ki so bile izražene na Irvinga po tvitu, ki je vse skupaj začel, najbolj pereča in resnična ni bila, da je bil dejansko antisemit ali sovražnik. Bilo je to, da je delil nekaj propagande, s čimer je dal kisik vrsti tropov in laži, s katerimi se Judje soočajo stoletja, in tega ni hotel ostro in hitro obsoditi, namesto tega je izbral eliptično omejitev, dokler ni bil končno suspendiran in je lahko ignoriral več kritik. Irving morda govori o ljubezni in miru, kot vztraja, a to so bile posledice, ki so se jih mnogi bali. Zmanjšanje bolečine, smrti, groze, ki je uničila življenja toliko moških in žensk ter družin že več generacij. Tam, na Atlantic Ave. in Flatbush.

Video prek Mika Vorkunova / The Athletic

do nedelje zvečer, Irving se je že opravičil. Enega je naredil na Instagramu pred dvema tednoma, a potem, ko ga je organizacija Nets opustila. Še enega je naredil tisto popoldne, ko se je vrnil v Netse, po, kot je dejal, pogovoru z judovskimi voditelji. Irvinga je še vedno občasno zeblo, kar kaže, da se je počutil nerazumljenega in napačno označenega, vendar mu je žal in ni hotel nič slabega, je dejal.

Zdaj se je Irving želel osredotočiti le na igro, zmago nad Grizzlies s 127:112, v kateri je igral 26 minut in dosegel 14 točk. Pogrešal je svoje soigralce in trenerje, je dejal, ti pa so ga z lahkoto sprejeli nazaj. Jacque Vaughn, ki je bil nedavno zaposlen kot glavni trener, medtem ko je bil Irving odsoten, je dejal, da je Irvingu v pogovoru tistega dne predstavil osnovna pravila.

“Gre za hooping in uporabljam to besedo, da bo od danes naprej to tisto, za kar se bomo ukvarjali,” je dejal Vaughn. “Košarka je stvarnost. Dobiš odboj, to je dejstvo. Boksaš, to je dejstvo. Zmoreš, to je dejstvo. To zadevo bomo naredili dejanske. Šlo bo za košarko in živeli bomo v tem prostoru.”

Kot da Irvingovo spodrsavanje z dejstvi ni razlog, zakaj je to metastaziralo v situacijo, v kateri so se znašli on in Nets ta mesec. Težko je bilo reči, da so se Netsi vrnili v normalno stanje. Prizor v sobi za novinarske konference pri Barclaysu v nedeljo je pokazal, kako nepravilno je bilo vse to. Ko je Irving govoril, sta Shetellia Riley Irving, njegova agentka in mačeha, ter Tamika Tremaglio, izvršna direktorica NBPA, poslušali le nekaj korakov stran, prav tako kot drugi sindikalni uradniki.

Ko je novinar omenil zgornji prizor protestnikov, ki so prišli v podporo, je Irving zavrnil. Ta pogovor bo trajal še en dan, je dejal. Ta tiskovna konferenca samo o igri.

Le nekaj ur prej je Irving dejal, da je spoznal glas, ki ga nosi, s 4,7 milijona sledilcev na Twitterju in s piedestalom, pritrjenim na mednarodno zvezdništvo, in zdaj upa, da ga bo uporabil.

“To je velik trenutek zame, saj se skozi ta proces lahko naučim, da je moč mojega glasu zelo močna,” je tisto popoldne dejal Irving. “Vpliv, ki ga imam v svoji skupnosti, je zelo močan in želim biti odgovoren za to. Če želite to narediti, morate priznati, kdaj se motite v primerih, ko prizadenete ljudi in jih to prizadene.«

Ko pa je drug novinar vprašal, ali so protestniki prišli ven zaradi tega, kar je storil, je ponovno zanikal.

“Spet,” je rekel. “Tukaj sem samo zato, da se osredotočim na igro.”

Čas za mea culpas je morda mimo, vsaj za Irvinga. Košarkarska vprašanja bodo kmalu zapolnila praznino, ki je nastala zaradi kaosa zadnjih nekaj tednov. Vsakodnevni trans bo prevzel nelagodje, ki je vznemirjalo franšizo.

Na najbolj nenavaden način je Irving izpustil osem tekem, kaznovan pa ne zaradi tega, kar je rekel, ampak zaradi tega, česar takrat ni hotel povedati, kljub priložnosti za priložnostjo, da bi to storil. Rekel je, da bo morda še vedno izkoristil pravne možnosti, da bi se oddolžil za osem izgubljenih iger, čeprav za ta postopek ni časovnega razporeda. Vodje NBPAkot podpredsednik sindikata Jaylen Brownlahko ima vprašanje sprejeto z njegovim suspenzom in pogoji njegove vrnitve, vendar NBPA ne bo vložila ligaške pritožbe proti Netsom, je dejal Tremaglio The Athletic.

Protestniki Izraelci, združeni v Kristusu, so se postavili v Barclays Center


Protestniki iz Israelites United In Christ so se postavili pred Barclays Center v podporo Kyrieju Irvingu. (Mike Vorkunov / The Athletic)

Zdaj ima Irving svoj glas nazaj. Drugi so to že slišali in našli priložnost, da okrepijo svoje. Težko je bilo ne slišati tega v Brooklynu v nedeljo zvečer.

A uporabil ga bo pod svojimi pogoji, je vse spomnil v nedeljo zvečer. Navsezadnje sam izbere, kdaj bo kar najbolje izkoristil platformo, ki jo je zgradil. Irving je prosil za spravo, prosil je za odpuščanje in jasnost, in po skoraj mesecu polemike so ga vprašali, kdaj bo uporabil mikrofon za razpravo o tem, kar je rekel v njegovem imenu.

“Rad bi bil na platformi, kjer bi lahko odkrito delil svoje občutke, ne da bi me ostro kritizirali ali označevali ali se ukvarjal z zunanjimi zaznavami, ki nimajo nobene zveze z menoj,” je dejal. »Zjutraj sem še enkrat rekel, rad bi samo podrobneje povedal, da vsi vedo, kdo je Kai, kaj je AI in kaj predstavljam v svojem plemenu. To je to.”

(Fotografija Kyrie Irving Nathaniel S. Butler / NBAE prek Getty Images)


pojdi globlje

pojdi globlje

POJDI GLOBLJE

Koreen: Zakaj je opravičilo Kyrieja Irvinga pomembno, tudi če ga ne razbremeni krivde


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *