Vlagatelji v letu 2022 nimajo za kaj biti hvaležni

Različica te zgodbe se je prvič pojavila v glasilu CNN Business’ Before the Bell. Niste naročnik? Lahko se prijavite točno tukaj.


New York
CNN Business

Američani se pripravljajo na praznovanje zahvalnega dne. Toda vlagatelji v Združenih državah (in preostalem svetu) nimajo za kaj biti hvaležni v letu 2022, ki se je izkazalo za pokvarjeno.

The S&P 500 je letos upadel za 17 %, tehnološko zelo obremenjeni Nasdaq pa je na medvedjem trgu in je padel za skoraj 30 %. Kripto so propadli. AMC

(AMC)
Postelja Bath & Beyond

(BBBY)
in drugi deli meme so eksplodirali. The trg nepremičnin začne kazati znake napetosti. Na tem trgu in gospodarstvu ni veliko razloga za veselje.

“2022. zagotovil pravočasen opomnik, da je nestanovitnost značilnost finančnih trgov in ne hrošč,« je dejal Scott Clemons, glavni naložbeni strateg pri BBH. “Uživali smo v volatilnosti od leta 2020 do 2021, leto 2022 pa nas je spomnilo, da bo tisto, kar se dvigne, občasno padlo.”

Toda zahvalni dan naj bi bil vesel čas, kaj pa če bi si ogledali nekaj svetlih točk na trgu letos?

Na Wall Streetu pravijo, da je vedno nekje bikovski trg. To velja tudi za letos. Naftne delnice so bile letos velike zmagovalke, zahvaljujoč skoku cen surove nafte… kar je povečalo prodajo in dobiček.

S&P Energy Select SPDR ETF

(XLE)
povečala se je za skoraj 65 %. Warren Buffett/Berkshire Hathaway

(BRKB)
Occidental Petroleum s podporo

(OXI)
vodi v S&P 500, ki se je letos več kot podvojil. Chevron

(CVX)
je najboljša delnica v Dowposkoči za približno 55 %.

Poleg tega so mnoga velika naftna podjetja dodatno nagradila vlagatelje s povišanimi dividendami, kot je družba za upravljanje skladov Janus Henderson zapisala v nedavnem poročilu: “Naraščajoče cene energije so spodbudile znatna povišanja dividend … ko so naftne družbe delile rekordne dobičke delničarjem,” podjetje napisal.

Janus Henderson je dejal, da so se skupna izplačila dividend za energetske delnice v tretjem četrtletju povečala za 7 % na skoraj 416 milijard $ … in 90 % naftnih družb je zvišalo svoje dividende ali jih ohranilo nespremenjene, pri čemer so se nekatera energetska podjetja odločila za enkratna izplačila posebnih dividend. .

To lahko povzroči dodatno skrb med politiki, ki to želijo davek na nepričakovane dobičke naftnih družb. Vsaj za zdaj energetski vlagatelji žanjejo sadove.

Seveda delnice, ki izplačujejo dividende, niso bile edini način, da vlagatelji letos ustvarijo več denarja. Trg obveznic je bil donosen vir dohodka, saj so naraščajoče obrestne mere v ZDA in po svetu dvignile donose.

“Vlagatelji se lahko ujamejo v razburjenje borznega trga, vendar je zdaj čas, da pogledamo trg obveznic,” je v poročilu dejal Brian Overby, višji tržni strateg pri Ally. Opozoril je, da so donosi naložbenih podjetij s stalnim donosom nad 5,5 odstotka, kar ni daleč od najvišjih ravni po letu 2009.

Overby je dodal, da imajo kratkoročne zakladnice ZDA dobro vrednost z donosi, ki presegajo 4 %. In obstajajo priložnosti za vlagatelje, ki iščejo malo več tveganja … in potencialne nagrade.

“Za vitalne dele trga obveznic, kot so ameriški špekulativni fiksni donos in dolg nastajajočih trgov, so značilni visoki enomestni donosi,” je zapisal Overby.

Končno vlagatelji, ki stavijo proti za letošnjo volatilnost se lahko zahvali tudi borza. … imate za kaj biti hvaležni?

Prodajalci na kratko, ki si izposodijo delnice in jih prodajo v upanju, da bodo delnice odkupili po nižji ceni in izkoristili razliko, ko jo vrnejo posojilodajalcu, so lahko za marsikaj hvaležni.

Shorting je samo po sebi tvegana strategija, čeprav ni za ljudi s slabim srcem. Toda obstajajo skladi ETF, ki povprečnim vlagateljem olajšajo stave proti trgu, in letos so bili veliki zmagovalci. ProShares ETF

(SH)
da so se stave proti S&P 500 leta 2022 povečale za skoraj 15 %, saj je ETF znižal Nasdaq 100

(PSQ)
poskočila za 28 %.

Medvedji vlagatelji, ki so šli še korak dlje in skrajšali delnice, povezane s kripto, so se leta 2022 odrezali še bolje, zlasti po spektakularen kolaps nekdanji kripto kralj FTX.

“Shorting kriptovalut je bila dobičkonosna trgovina v letu 2022, letos je bilo prodajalcev na kratko skoraj 90 %,” je povedal Ihor Dusaniwsky, izvršni direktor napovedne analitike pri S3 Partners, raziskovalnem podjetju.

Dusaniwsky je opozoril, da so se prodajalci kriptovalut samo novembra povečali za skoraj 10 odstotkov, pri čemer je bil velik del kratkoročne prodaje osredotočen na kvadratni lastniški blok

(SQ)
in Coinbase. Blokiraj delnice

(SQ)
pod vodstvom nekdanjega izvršnega direktorja Twitterja Jacka Dorseyja so letos padle za skoraj 60 %. Coinbase se je zmanjšal za več kot 80 %.

Ni le kriptovaluta tista, ki je imela težko leto. Celoten tehnološki sektor je slabši in vlagatelji bodo iskali kakršna koli znamenja, da bo leto 2023 boljše, ko bo več tehnoloških podjetij poročalo o zaslužkih v tem, zaradi praznikov skrajšanem tednu. (Wall Street je zaprt na zahvalni dan, na črni petek pa je skrajšani trgovalni dan.)

Vodja videokonference Zoom

(ZM)
rezultate objavi v ponedeljek. Analitiki napovedujejo 5-odstotni padec dobička in rast prodaje v primerjavi z letom prej.

Podjetja ni več uživanje v razcvetu doživeli na začetku pandemije leta 2020, zdaj je več delavci vrnili v pisarne. Letos so delnice padle za več kot 55 %.

PC velikani Dell

(DELL)
in HP

(HPQ)
sporočite tudi rezultate tega tedna. Namizni in prenosni računalniki morda niso tako priljubljeni pri povprečnih potrošnikih, kot so bili pred dobo pametnih telefonov in tablic, vendar obe podjetji še vedno ustvarita velik del svojih prihodkov od tako imenovanih poslovnih ali korporativnih strank.

Zato bo zanimivo videti, ali imata Dell in HP koristi od istega trenda vračanja na delo, ki škodi Zoomu. Njihova trenutna četrtletja naj ne bi bila močna, vendar bi lahko bili njihovi obeti ključni za prihodnje trge.

Analitiki obeh podjetij napovedujejo upad prihodkov in dobička glede na lani. Delnice družb Dell in HP so letos padle za več kot 20 %.

ponedeljek: Kitajska določa glavno posojilno obrestno mero; zaslužek od Smuckerja

(SJM)
Dell, Agilent

(A)
in Zoom

torek: Zaslužek od Baidu

(ZAČETEK)
Najboljši nakup

(BBY)
Medtronic

(MDT)
Dolarsko drevo

(DLTR)
Analogne naprave

(ADI)
Dick’s Sporting Goods

(DKS)
Abercrombie & Fitch

(ANF)
HP in Nordstrom

(JWN)

sreda: PMI evroobmočja in Velike Britanije; tedenski zahtevki za brezposelnost v ZDA; Trajno blago v ZDA, prodaja novih domov v ZDA; Občutek potrošnikov v ZDA v Michiganu; Minute Fed ZDA; zaslužek od Deere

(OF)

četrtek: Ameriški trgi zaprti za zahvalni dan

petek: Ameriška borza se zaradi črnega petka zapre ob 13.00 ET; Japonski CPI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *