Vlagatelji spremljajo podatke, Fed minute

PMI v evrskem območju kažejo na recesijo, vendar se upočasnitev umirja

Novembrski PMI (indeks nabavnih menedžerjev) v evroobmočju je v sredo potrdil, da je 19-članski valutni blok zašel v recesijo, vendar se je upad poslovanja nekoliko upočasnil.

Hitri sestavljeni indeks PMI S&P Global, ki vključuje storitve in proizvodnjo ter velja za zanesljivo merilo gospodarskega zdravja, se je novembra zvišal na 47,8 z oktobrskih 47,3, kar je v nasprotju s projekcijami Reutersove ankete o padcu na 47,0.

Vsak odčitek pod 50 pomeni krčenje aktivnosti in november je bil peti zaporedni mesec krčenja.

V Združenem kraljestvu se je kompozitni indeks novembra malo spremenil na 48,3 z 48,2 oktobra.

»Čeprav so si poslovna pričakovanja oktobra opomogla od 30-mesečnega dna – kar je bilo verjetno povezano z izboljšanjem domače politične situacije –, je trenutna aktivnost še vedno pod velikim pritiskom zaradi šibkega zaupanja, stroškovnih pritiskov in težkih finančnih razmer,« Berenbergov ekonomist Holger sta zapisala Schmieding in Kallum Pickering.

“Tako kot v evroobmočju tudi podjetja še naprej ustvarjajo delovna mesta. Ker pa aktivnost trga dela pogosto zaostaja za širšimi gospodarskimi trendi, je upočasnitev ustvarjanja delovnih mest verjetno zlovešč znak, da bo zaposlenost sčasoma začela upadati, ko se bo recesija skozi zimo poglabljala.”

– Elliot Smith

Delničarji Credit Suisse so dali zeleno luč dokapitalizaciji v višini 4,2 milijarde dolarjev

švicarski kredit Delničarji so v sredo odobrili povečanje kapitala v višini 4 milijard švicarskih frankov (4,2 milijarde dolarjev) za financiranje velike strateške prenove posojilodajalca.

Načrti Credit Suisse o dokapitalizaciji so razdeljeni na dva dela. Prvi, ki ga podpira 92 % delničarjev, dodeljuje delnice novim vlagateljem, vključno s Savdsko nacionalno banko, prek zasebne plasiranja.

Nova ponudba delnic bo SNB omogočila pridobitev 9,9-odstotnega deleža v Credit Suisse, s čimer bo postala največji delničar banke.

Druga dokapitalizacija izda novo vpisane delnice s prednostno pravico obstoječim delničarjem in je bila sprejeta z 98 % glasov.

– Elliot Smith

Delnice Credit Suisse so po posodobitvi prestrukturiranja padle za 5 %

Delnice v gibanju: Johnson Matthey padel za 6 %, CTS Eventim navzgor za 4 %

Johnson Matthey delnice so padle za več kot 6 % na dno Stoxx 600 v zgodnjem trgovanju, potem ko je britanska kemična skupina poročala o padcu polletnega dobička, s pritiskom na dobavno verigo, ki je vplival na obseg proizvodnje za avtomobilske stranke podjetja.

Na vrhu indeksa je nemško podjetje za zabavo CTS Eventim dodalo 4 %.

Credit Suisse je v četrtem četrtletju ustvarila 1,6 milijarde dolarjev izgube, delničarji pa glasujejo o prestrukturiranju

švicarski kredit je v sredo napovedal izgubo v višini 1,5 milijarde švicarskih frankov (1,6 milijarde USD) v četrtem četrtletju, saj se loteva velikega strateškega pregleda.

Posojilodajalec v stiski lprejšnji mesec napovedal vrsto ukrepov za obravnavo vztrajne slabe uspešnosti v svoji investicijski banki ter niza tveganj in neskladnosti, ki so jo obremenjevale z dosledno visokimi sodnimi stroški.

O načrtih za prestrukturiranje in dokapitalizacijo banke bodo delničarji glasovali na izredni seji v sredo.

Preberite celotno zgodbo tukaj.

– Elliot Smith

Tukaj so uvodni klici

Britanski FTSE 100 naj bi se dvignil za približno 12 točk na 7464, nemški DAX naj bi dodal približno 25 točk na 14447, francoski CAC 40 pa naj bi pridobil približno 15 točk na 6673.

CNBC Pro: UBS pravi, da bi samovozeči avtomobili lahko postali 100 milijard dolarjev vreden trg na Kitajskem – in imenuje delnice, ki bodo na tem igrale

Električna vozila hitro pridobivajo na veljavi, zlasti na Kitajskem, ki je največji svetovni trg električnih vozil.

Toda UBS verjame, da bo avtonomna vožnja celo večji megatrend kot elektrifikacija – z velikostjo trga samo na Kitajskem do leta 2030 okoli 100 milijard dolarjev.

Tukaj je opisano, kako lahko vlagatelji igrajo ta megatrend, glede na UBS.

Naročniki Pro lahko preberi več tukaj.

— Zavier Ong

CNBC Pro: Morgan Stanley navaja glavna podjetja, ki so potencialno izpostavljena FTX

CNBC Pro: Goldman pravi, da baterije za električna vozila postajajo ‘kritične’ in navaja 2 delnici

Baterije za električna vozila pridobivajo “kritičen pomen” med energetskim prehodom, poroča Goldman Sachs.

Investicijska banka je imenovala dve največji delnici, ki bosta igrali v sektorju baterij za električna vozila, kar eni daje skoraj 70-odstotno prednost.

Naročniki CNBC Pro lahko preberejo več tukaj.

— Weizhen Tan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *