Vlagatelj je leta študiral kriptovalute, nato pa je zgrešil rdeče zastavice FTX

(Bloomberg) — Ko je bil Sam Bankman-Fried star vseh 25 let, je svoj nastajajoči naložbeni posel v kriptovalute predstavil vlagateljem iz Silicijeve doline — le da so se smejali njemu in njegovim pomočnikom zaradi pomanjkanja izkušenj in znanja o kriptovalutah.

Najbolj brano pri Bloombergu

“Nihče od nas še ni vodil podjetja in bi radi 100 milijonov dolarjev do naslednjega torka,” je Bankman-Fried avgusta o zahtevi povedal Davidu Rubensteinu. “To ni bil zelo prepričljiv predlog za vlagatelje.”

Hitro naprej pet let in Bankman-Fried je po lastnih besedah ​​postal eden “največjih zbirateljev sredstev na svetu”.

Bankman-Fried je sčasoma prevzel nekaj najbolj znanih podjetij v Silicijevi dolini, da bi zbral milijarde za svoj FTX. Po hitrem kolapsu v zadnjem tednu in pol je ta podvig zdaj videti kot eden največjih neuspehov skrbnega pregleda doslej.

Seznam podpornikov modrega čipa FTX je vključeval sklade, kot je Ontario Teachers’ Pension Plan, sklad v vrednosti 242,5 milijarde kanadskih dolarjev (181 milijard dolarjev), ki je desetletja vlagal denar v zasebna podjetja in je znan po svojem aktivnem zanimanju za korporativno upravljanje podjetij, ki jih vlaga v.

Ontario Teachers je oktobra 2021 vložil 75 milijonov dolarjev v dva subjekta FTX kot del kroga zbiranja sredstev v vrednosti 420 milijonov dolarjev, skupaj z drugimi velikimi vlagatelji, kot sta Tiger Global Management in singapurski državni Temasek Holdings. Tri mesece kasneje je kanadski sklad vložil 20 milijonov dolarjev v FTX.US.

Približno 300 milijonov dolarjev od tega oktobrskega financiranja je šlo Bankman-Friedu, ki je prodal nekaj svojega osebnega deleža v podjetju, poroča The Wall Street Journal, ki se sklicuje na finančne evidence FTX in ljudi, ki so seznanjeni s transakcijo.

Nakup delnic FTX je šel skozi težji postopek kot običajno za naložbo te velikosti v Teachers, saj ga je pregledalo več investicijskih odborov, pravi oseba, ki je seznanjena s to zadevo. Naložbo je podprla Olivia Steedman, cenjena vodja tveganega kapitala, ki je v skladu že dve desetletji.

“Pred naložbo so naše investicijske ekipe leta spremljale prostor digitalnih sredstev,” je v izjavi za Bloomberg dejal Dan Madge, tiskovni predstavnik Teachers. »Teza TVG je bila, da lahko borze, kot je FTX, pomagajo izboljšati naše poglede na digitalna sredstva, ne da bi načrt izpostavili znatnim tveganjem ene same kriptovalute. TVG je več mesecev skrbno delal na FTX v sodelovanju z izkušenimi zunanjimi svetovalci, da bi lahko ocenili tveganja, povezana z naložbo.«

Učitelji zdaj odpisujejo celotno naložbo v FTX v višini 95 milijonov dolarjev.

Rdeče zastavice

Pokojninski sklad je pred tem v četrtkovi izjavi zagovarjal svoj postopek kot “trdnega” in dodal, da “noben postopek skrbnega pregleda ne more odkriti vseh tveganj, zlasti v kontekstu nastajajočega tehnološkega posla”.

Kljub temu se je zdelo, da proces v Ontariu pogreša rdeče zastave — vključno s konfliktom interesov FTX z Alameda Research in pomanjkanjem ustreznega upravnega odbora.

Slednje je še posebej nenavadno nazadovanje za Učitelje, ki so že zgodaj sprejeli stališče, da bi morali pokojninski skladi pozorno spremljati uprave in upravljanje svojih naložb ter razkriti svoje glasovanje o javnih družbah. Sklad in njegov prvi izvršni direktor Claude Lamoureux sta pred dvema desetletjema prispevala k ustanovitvi kanadske koalicije za dobro upravljanje, zavezništva institucionalnih vlagateljev.

Ontario Teachers je dejal, da položaj FTX predstavlja manj kot 0,05 % sredstev sklada, “majhna izpostavljenost nastajajočemu področju v sektorju finančne tehnologije.”

Nekateri strokovnjaki zagovarjajo pristop. “Razumeti moramo, da je bila rast kriptovalut v zadnjih petih, šestih, sedmih letih izjemna,” je v telefonskem intervjuju dejal Sebastien Betermier, izredni profesor financ na univerzi McGill. “Z vidika dolgoročnega vlagatelja, kot je pokojninski sklad, je vprašanje, ali naj vložimo nekaj svojega premoženja v kriptovalute?”

To je drugič v treh mesecih, da je bil glavni kanadski upravitelj pokojnin prisiljen v celoti odpisati kripto naložbo, ki jo je nedavno izvedel. Avgusta je Caisse de Depot et Placement du Quebec označil svoj delež v vrednosti 150 milijonov dolarjev v Celsius Network LLC na nič, potem ko je posojilodajalec za kriptovalute propadel.

Ontario Teachers je svoj oddelek za tvegana podjetja ustanovil leta 2019 pod Steedmanom, ki je prej delal v enoti za infrastrukturo in naravne vire. Lansko leto je skupina tveganega kapitala, ki jo sestavlja približno 25 investicijskih strokovnjakov v Torontu, Londonu, Hong Kongu in San Franciscu, poročala o 39-odstotni donosnosti svojega portfelja. Njegove naložbe vključujejo nekatera večja podjetja, kot je Space Exploration Technologies Corp. Elon Musk, bolj znan kot SpaceX.

“Kot globalni, tehnološko usmerjeni inovator v finančnem sektorju se FTX dobro ujema z našim mandatom,” je dejal Steedman v sporočilu za javnost, ki je napovedal zbiranje sredstev oktobra 2021, ki je vključevalo Sequoia Capital, Lightspeed Venture Partners in Tiger Global Management. Sequoia je prejšnji teden odpisala svojo naložbo v vrednosti 214 milijonov dolarjev v FTX.

Najbolj brano z Bloomberg Businessweek

©2022 Bloomberg LP

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *