Visoko donosna parcela se vrača na nastajajoče trge, prepoceni, da bi jo prezrli

(Bloomberg) — Lov za donosom se je vrnil na nastajajoče trge z zagonom, kakršnega niste videli v 17 letih.

Najbolj brano pri Bloombergu

Vlagatelji kupujejo obveznice iz nekaterih najrevnejših držav na svetu tako hitro, da njihova premija za tveganje pada najhitreje od junija 2005 v primerjavi z njihovimi podobnimi državami, kažejo podatki JPMorgan Chase & Co. In države, ki so bile še pred nekaj meseci na robu bankrota — kot so Pakistan, Gana in Ukrajina — vodijo to visoko donosno skupino.

Pred tem mesecem je najbolj brutalna razprodaja po finančni krizi leta 2008 že povzročila, da so upravitelji denarja na nastajajočih trgih govorili o tem, kako poceni so obveznice z visokim donosom in kako je njihova slaba uspešnost v primerjavi z dolgom z višjo oceno nevzdržno izkrivljanje. Toda obveznice so se še vedno izogibale zaradi dviga donosov v ZDA, ki ga je povzročilo agresivno monetarno zaostrovanje Federal Reserve. Šele zdaj, ko se obeta počasnejše zviševanje obrestnih mer, se vlagatelji vračajo.

“Cenejše visoko donosne obveznice nastajajočih trgov so videti privlačnejše glede na naložbeni razred,” je dejal Ben Luke, višji strateg za več sredstev pri State Street Global Markets. Nedavno okrevanje cen surovin, zlasti nafte, bi lahko tudi “ustvarilo več denarnega toka in zmanjšalo možnosti za kakršen koli propad države v bližnji prihodnosti.”

Povpraševanje vlagateljev po dodatnem donosu lastništva državnih obveznic z visokim donosom na trgih v razvoju in ne zakladnic je padlo za 108 bazičnih točk v mesecu do 15., je pokazal indeks JPMorgan. Razpon na podoben ukrep za dolg z višjo oceno se je zmanjšal le za 23 bazičnih točk. To je povzročilo, da se je razlika med obema zmanjšala za 85 bazičnih točk, kar je največje mesečno znižanje, odkar je Fed leta 2005 osemkrat dvignil obrestne mere za skupno 200 bazičnih točk.

Do visokega donosa prihaja, ker se napovedani val neplačil po ruski invaziji na Ukrajino še ni uresničil, z izjemo Šrilanke. Večina drugih držav je še naprej servisirala svoje dolgove, pri čemer so bili nekateri posli sklenjeni z Mednarodnim denarnim skladom. Zaradi tega so bili vlagatelji dovolj samozavestni, da so se vrnili k obveznicam za njihove dvomestne donose.

Medtem ko so donosi na dolg v dolarjih za Egipt in Nigerijo padli od konca oktobra na približno 13 % oziroma 12 %, je “tveganje stiske še vedno visoko cenjeno,” so analitiki Tellimerja zapisali v elektronski pošti. Tveganje v Nigeriji zmanjšuje omejena zunanja depreciacija v prihodnjih letih, v Egiptu pa nedavni sporazum z IMF in devalvacija valute, čeprav njihovi dolgoročni obeti niso ugodni, so povedali.

“Zmanjšano razpoloženje glede tveganja je odprlo okno priložnosti za večjo uspešnost izbranih sredstev na nastajajočih trgih, zlasti tistih, ki so bila razprodana bolj, kot bi bilo upravičeno,” sta v elektronskem sporočilu zapisala Stuart Culverhouse in Patrick Curran iz Tellimerja. “Vendar je še vedno potrebna previdnost v nekaterih najtežjih zgodbah, kot sta Gana in Salvador, ali kjer so potrebe po zunanjem financiranju visoke in je dostop do trga omejen, kot je Pakistan.”

Ponovno odpiranje dostopa

Čeprav so se kapitalski trgi letos zaprli zaradi bolj tveganih posojilojemalcev, bi se lahko nekateri od njih, vključno s Srbijo, Uzbekistanom, Kostariko in Marokom, vrnili zbirat sredstva, če bodo donosi še naprej upadali, je dejal Guido Chamorro, sovodja dolga. trdo valuto za nastajajoče trge pri Pictet Asset Management. Turčija je ta mesec prodala obveznice, saj je premija za tveganje za njen dolg v dolarjih padla na najnižjo raven v enem letu.

Kljub temu morajo manjša gospodarstva v vzponu opraviti še dolgo pot, preden bodo dosegla vzdržnost dolga, in to bi lahko leta 2023 bremenilo vlagatelje.

Bonitetne ocene so se v zadnjih letih znižale, saj se je dolg povečal in so se fiskalni blažilniki zmanjšali sredi pandemije in ruske invazije na Ukrajino. V Afriki, na Bližnjem vzhodu, v Latinski Ameriki in na Karibih ima več kot 50 % držav trenutno oceno B ali nižjo, glede na Moody’s Investors Service.

To je povečalo tveganje neplačila ali prestrukturiranja med državami s povečanimi potrebami po financiranju v naslednjih treh letih ali velikimi prihodnjimi zapadlostmi dolga glede na devizne rezerve, glede na bonitetno podjetje. Skupina vključuje države, kot so Gana, Pakistan, Tunizija, Nigerija, Etiopija in Kenija.

Kljub temu se je panika med vlagatelji, ki je julija povečala vrzel med premijami za tveganje za dolg z visokim donosom in naložbenim dolgom na rekordnih 890 bazičnih točk, zmanjšala sredi množice dogovorov MDS, dvostranskih zavez glede financiranja in upanja, da bo zvezna vlada manj nasilna . Rezerva.

Bloombergov indeks visoko donosnih obveznic nastajajočih trgov je od septembra po petih četrtletjih padanja napredoval za približno 7 %, kar je njegov najdaljši niz izgub v zgodovini. Povprečni donosi so padli pod 12 %, potem ko so oktobra presegli 13 %. Zaradi tega je Pictet Asset Management v zadnjem času postal “bolj konstruktiven” v razredu sredstev, je dejal Chamorro.

“Obstajajo zelo privlačni donosi, še posebej, če pogledate obdobja kratkoročne volatilnosti, za katera menimo, da se bodo občasno pojavljala,” je dejal Chamorro.

Kaj gledati ta teden:

  • Turška centralna banka bo v četrtek najverjetneje že četrtič zapored znižala referenčno obrestno mero in jo dvignila na 9 %.

  • Izrael naj bi v ponedeljek zvišal svojo referenčno obrestno mero in s tem podaljšal svoj najdaljši cikel zaostrovanja denarne politike v zadnjih desetletjih, da bi obdržal inflacijo pod nadzorom

  • Oblikovalci politike v Nigeriji, Keniji in Zambiji bodo prav tako določili obrestne mere

  • Podatke o inflaciji iz Južne Afrike bomo pozorno spremljali za namige o obetih denarne politike

  • Tajska in Peru bosta poročala o bruto domačem proizvodu

–S pomočjo Srinivasana Sivabalana.

Najbolj brano z Bloomberg Businessweek

©2022 Bloomberg LP

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *