‘Veseliti se kateri koli kriptovaluti … je nevarno’, pravi MAS po debaklu na FTX.com

Kripto borza s sedežem na Bahamih je 11. novembra razglasila stečaj in naj bi svojim 50 največjim upnikom dolgovala skoraj 3,1 milijarde dolarjev.

Denarna uprava Singapurja (MAS) je objavila izjavo po neuspehu FTX.com, da bi razjasnila nekatera vprašanja in napačne predstave, ki so se pojavile po neuspehu.

Kripto borza s sedežem na Bahamih je 11. novembra v ZDA vložila zahtevo za stečaj in naj bi svojim 50 največjim upnikom dolžna skoraj 3,1 milijarde USD (4,26 milijarde USD).

V svoji objavi 21. novembra je MAS navedel tri ključne točke kot odgovor na vprašanja in napačne predstave, ki jih je prejel.

Lokalnih uporabnikov ni mogoče zaščititi pred FTX.com: MAS

Prvič, centralna banka je ugotovila, da ni mogoče zaščititi lokalnih uporabnikov, ki so poslovali s FTX.com, ker podjetje ni imelo licence MAS in je delovalo v tujini. “MAS je dosledno opozarjal na nevarnosti poslovanja z nereguliranimi subjekti,” so poudarili v centralni banki.

MAS, ne 14. novpojasnil, da FTX.com “ni licenciran ali izvzet iz licenciranja v Singapurju”.

Med Binance.com in FTX.com je bila ‘jasna razlika’ glede vključitve prvega v IAL

Nato je MAS obravnaval razliko v obravnavi med enakovrednimi kriptoborzami, Binance.comin FTX.com ter zakaj je bil prvi uvrščen na seznam opozoril vlagateljev (IAL), drugi pa ne.

Za centralno banko je obstajala “jasna razlika” med obema borzama.

Čeprav Binance.com in FTX.com tukaj nista licencirana, je med njima jasna razlika: Binance.com aktivno zbira uporabnike v Singapurju, FTX pa ne. Binance.com je dejansko šel do te mere, da ponuja kotacije v singapurskih dolarjih in sprejema plačilne metode, specifične za Singapur, kot sta PayNow in PayLah,« je MAS dejal v izjavi 21. novembra.

Poleg tega je MAS prejel več pritožb glede Binance.com med januarjem 2021 in avgustom 2021. V več državah, vključno z Italijo, Japonsko, Malezijo, Združenim kraljestvom in Tajsko, so bile objavljene tudi objave o nelicenciranem nagovarjanju s strani Binance.com v tem obdobju. .

Za primerjavo, ni bilo dokazov, da je FTX.com posebej nagovarjal uporabnike iz Singapurja, je dejal MAS. Poslov, opravljenih na FTX.com, prav tako ni bilo mogoče izvesti v singapurskih dolarjih (SGD), čeprav so uporabniki v Singapurju lahko dostopali do storitev FTX.com na spletu.

V nadaljevanju svoje izjave je MAS pojasnil, da je bil Binance.com uvrščen na IAL zaradi nagovarjanja uporabnikov v Singapurju brez licence. Po navodilih MAS je Oddelek za komercialne zadeve (CAD) začel preiskovati Binance.com zaradi morebitnih kršitev Zakona o plačilnih storitvah (PS Act).

Na IAL ni mogoče navesti vseh kripto borz

V zvezi z zagotavljanjem izčrpnega seznama na IAL in zagotavljanjem informacij o vseh offshore kripto borzah na svetu MAS pravi, da tega ni mogoče storiti za “na stotine takih borz in na tisoče drugih subjektov v tujini”. Dodal je, da tega ni storil noben regulator na svetu.

Centralna banka je namesto tega opozorila, da je namen IAL “posvariti javnost pred subjekti, za katere se lahko napačno razume, da jih ureja MAS, zlasti tistimi, ki nagovarjajo singapurske stranke k finančnim transakcijam brez potrebnega dovoljenja MAS.”

“To ne pomeni, da je na tisoče drugih subjektov, ki delujejo v tujini in niso navedeni na IAL, varno sodelovati,” je dejala centralna banka.

Vendar pa se morajo uporabniki, ki se želijo sklicevati na vse subjekte, ki jih ureja MAS, sklicevati na imenik finančnih institucij, ki vzdržuje izčrpen seznam takih subjektov.

Ob povzetku svoje izjave je MAS ponovil lekcijo, da je “trgovanje s katero koli kriptovaluto na kateri koli platformi nevarno”.

»Kripto izmenjave lahko propadejo in so. Tudi če ima kripto borza licenco v Singapurju, bi bila trenutno regulirana samo za obravnavanje tveganj pranja denarja, ne pa za zaščito vlagateljev,« pravi MAS.

»To je podobno pristopu, ki se trenutno uporablja v večini jurisdikcij. MAS je pred kratkim izdal posvetovalni dokument, ki predlaga osnovne ukrepe za zaščito vlagateljev za kripto igralce z licenco za delovanje v Singapurju,« je dodal.

Nazadnje je MAS poudaril, da so kriptovalute nestanovitne, in opozoril, da so mnoge izgubile vso vrednost v času pisanja.

»Nadaljnji pretresi v kripto industriji služijo kot opomnik o ogromnih tveganjih poslovanja s kriptovalutami. Kot je MAS večkrat ponovil, ni zaščite za stranke, ki poslujejo s kriptovalutami. Lahko izgubijo ves svoj denar,« so sporočili iz centralne banke.

Poglej tudi: Singapurski regulator opozarja kripto podjetja, naj zajezijo svoje navdušenje in Mali vlagatelji bi se morali izogibati kriptovalutam, opozarja podpredsednik vlade Heng Swee Keat na vrhu Asia Tech X Singapore

Poglej tudi:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *