V azijskem mestu se delavci, ki so zgradili svetovno prvenstvo, zberejo, da bi si ga ogledali

DOHA, Katar – Na obrobju katarske prestolnice in milje stran od stadionov in blišča svetovnega prvenstva se je na ograjenem parkirišču v mestu Asian Town, med trgovskim centrom in stadionom za kriket, zbralo na tisoče pravih graditeljev države.

Bili so presek delavcev migrantov, večinoma moških na prostem, ki so se zbrali, da bi gledali Katar na odprtju svetovnega prvenstva in navijali za državo, ki jih ne prizna vedno.

Kamere svojih telefonov so usmerili v ogromen video zaslon, da bi posneli otvoritveno slovesnost, saj so vedeli, da igrajo vlogo v predstavi.

In ko se je bližal začetek, se je na tisoče stisnilo pred ozka vrata stadiona za kriket s 13.000 sedeži z dovolj energije, da je vznemirilo varnostnike. Ravno ko so se ti tokovi umirili, je na tisoče ljudi preplavilo navijaško cono in nato stadion, navdušeni, da bodo našli ugodno točko, s katere bodo videli še en velikanski zaslon, ki prikazuje dogajanje.

“Tukaj živim že osem let in tukaj se počutim kot doma,” je povedal 29-letni Al Amin, kuhar v veganski restavraciji, ki 60 odstotkov svoje plače pošilja domov očetu v Bangladeš. Dejal je, da močno navija za Katar, kjer namerava živeti in delati vsaj še eno leto.

Katar je država takih migrantov, večinoma revnih delavcev iz daljnih krajev, ki so zgradili državo in gospodarstvo za bogate. Okoli 300.000 jih živi v približno trimilijonski državi Katar, kar pomeni, da je nekje blizu 90 odstotkov prebivalstva od drugod. Večina migrantov prihaja iz južne Azije (zlasti Nepala in Indije) in Afrike, za tujce pa je malo možnosti za državljanstvo.

Toliko argumentov proti izvedbi svetovnega prvenstva v Katarju je bilo podanih v njihovem imenu. Bistvo se skrči na stenografijo – migrante kot magnete privlači iz revnejših krajev, da bi opravljali nehvaležno, slabo plačano in včasih smrtonosno delo gradnje in vzdrževanja infrastrukture bogastva in športa. To je sistem, podobno kot drugi po svetu, ki migrantske delavce vidi kot nepogrešljive, če jih sploh vidi, in nevredne enakih pravic.

Toda v nedeljo zvečer so naredili nekaj hrupa v navijaški coni približno 45 minut in svet stran od stadiona Al Bayt v Al Khorju, kjer je Katar debitiral na svetovnem prvenstvu.

Navijali so na začetku tekme, ječali ob zgodnjem golu Ekvadorja in še bolj navijali, ko je odločitev video pomočnika sodnika izbrisala.

Med vsem skupaj so se smejali s prijatelji in sodelavci. Opravljali so klice FaceTime domov. Kamere so usmerili v velik zaslon in delali selfije.

Za razliko od navijačev, ki so se zgrinjali v turistična območja Dohe, večinoma niso bili okrašeni z moštvenimi dresi in drugimi totemi navijačev. Toda več katarskih dresov je osupnilo množico.

Pisalo je, da so prišli, da bi bili del tega. Pisalo je tudi, da so tukaj, ograjeni pred dogajanjem tako turistov kot Katarcev, skriti v senci parkirišča.

Večina delavcev migrantov živi daleč od bleščečega mestnega središča, kamor se tuji obiskovalci zgrinjajo blizu bogastva in klimatskih naprav in kjer ob Perzijskem zalivu rastejo stolpi kot stekla, ki se lesketajo v neusmiljenem soncu ali ponoči svetijo kot neonske barvice.

Delavci migranti so večinoma potisnjeni v peščena predmestja Dohe, prašne otoke, razdeljene predvsem po rasi in narodnosti. Na stotisoče jih živi v temnih ulicah blizu Asia Cityja, v velikih stanovanjskih naseljih, mračno imenovanih Industrijska cona.

V zadnjih dneh in letih je bilo veliko povedanega in napisanega o počasnih izboljšavah delavcev migrantov v Katarju. Od leta 2021 ima država minimalno plačo 1000 katarskih rialov na mesec, približno 275 dolarjev, ne glede na delo ali državljanstvo delavca.

Mohommad Faizan, 29, je v Katarju že skoraj štiri leta in dela kot tehnik za klimatizacijo. Denar pošilja domov na Šrilanko, kjer ima ženo in šestmesečno hčerko, ki je še ni spoznal. Načrtuje, da bo še nekaj let delal v Katarju, da bi lahko plačal hišo doma.

“Podpiram Katar,” je dejal, “ker se moje življenje zdaj dogaja tukaj.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *