Ustanovitelji HashFlare aretirani v “osupljivi” shemi kripto goljufije v vrednosti 575 milijonov dolarjev

V Estoniji sta bila aretirana dva ustanovitelja zdaj že propadlega Bitcoin rudarja v oblaku HashFlare zaradi domnevne vpletenosti v zaroto 575 milijonov dolarjev vredne kriptovalute.

HashFlare je podjetje za rudarjenje v oblaku, ustanovljeno leta 2015, ki je strankam domnevno omogočalo zakup razpršitvene moči podjetja za rudarjenje kriptovalut in pridobitev enakovrednega deleža njihovega dobička.

Podjetje je takrat veljalo za eno vodilnih imen v poslu, vendar je julija 2018 zaprlo velik del svojih rudarskih dejavnosti.

Vendar pa po mnenju a izjava pravosodnega ministrstva Združenih držav, ki se nanaša na sodni dokumentts, celotna rudarska operacija, ki sta jo vodila ustanovitelja Sergej Potapenko in Ivan Turõgin, je bila del “večplastne sheme”, ki je “ogoljufala na sto tisoče žrtev.”

To je vključevalo prepričevanje žrtev, da sklenejo »lažne pogodbe o najemu opreme« prek HashFlare, in prepričevanje drugih žrtev, da vlagajo v banko z lažno virtualno valuto, imenovano Polybius Bank.

Oba sta obtožena tudi zarote za pranje svojih “premoženjskih koristi, pridobljenih s kaznivim dejanjem”, prek 75 nepremičnin, šestih luksuznih vozil, denarnic za kriptovalute in več tisoč strojev za rudarjenje kriptovalut.

Ameriški državni tožilec Nick Brown za zahodno okrožje Washingtona je velikost in obseg domnevne sheme označil za “res osupljiva”.

“Ti obtoženci so izkoristili tako privlačnost kriptovalute kot skrivnost okoli rudarjenja kriptovalut, da so zagrešili obsežno Ponzijevo shemo,” je dejal.

Ustanovitelji podjetja HashFlare so obtoženi zarote za izvedbo goljufije, 16 točk obtožnice in ena točka zarote za pranje denarja z uporabo navideznih podjetij ter lažnih računov in pogodb. Če bodo obsojeni, jim grozi do 20 let zapora.

Matično podjetje HashFlares HashCoins OU sta leta 2013 ustanovila Potapenko in Turõgin, medtem ko sta HashFlare je predstavil storitve rudarjenja Leta 2015 je prvič ponudil pogodbe za SHA-256 (Bitcoin) in scrypt. ETHASH (ETH), POMIJAJ i Sledile so možnosti ZCASH.

V skladu z obtožnico je par trdil, da je bil HashFlare “ogromna operacija kripto rudarjenja”, vendar je podjetje domnevno rudarilo s stopnjo, manjšo od 1 % tistega, kar je trdilo, in izplačalo izplačila z nakupom Bitcoina (BTC) od tretjih oseb, ne dobička iz rudarskih dejavnosti.

Do julija 2018, HashFlare napovedal ustavitev BTC rudarskih storitev, pri čemer je navedel težave pri ustvarjanju prihodkov med tržnimi nihanji.

Stranke niso plačani za preostanek letnih pogodbenih honorarjev, ki so jih plačali vnaprej. Druga kripto sredstva, ki so na voljo v portfelju platforme, so še naprej normalno delovala.

Citati da je podjetje lažno, so bile izdelane, vendar nikoli uradno dokazane.

Sorodno: Ruska zakonodaja bi legalizirala rudarjenje kriptovalut, prodajo pod ‘eksperimentalnim pravnim režimom’

Zadnje javno sporočilo HashFlare je prišlo leta 2019 do 9. avgusta pošta kjer so objavili, da ustavljajo prodajo ETH pogodb, ker je “trenutna kapaciteta razprodana”.

Podjetje je obljubilo, da bo ponovno začelo delovati v “zelo bližnji prihodnosti” in dražilo nadaljnje objave, vendar o tem, kaj se je zgodilo, nikoli ni bilo nič javno objavljeno in HashFlare je tiho izginil.

FBI je zdaj raziskovati in išče informacije od strank, ki so sodelovale v domnevnih goljufivih shemah HashFlare, HashCoins OU in Polybius.

Velika porota v zahodnem okrožju Washingtona je 27. oktobra vrnila obtožnico v 18 točkah, ki je trdila o vpletenosti Potapenkosa in Turõginsa, 21. novembra pa jo je odpečatila.