Uradniki Feda menijo, da bodo manjši dvigi obrestnih mer prišli “kmalu”

Večina Feda je naklonjena kmalu upočasnitvi zaostrovanja

Uradniki Federal Reserve so se v začetku tega meseca strinjali, da bi morali do manjših dvigov obrestnih mer priti, ko bodo ocenili vpliv politike na gospodarstvo, glede na zapisnik sestanka, objavljen v sredo.

Odraža izjave več uradnikov v zadnjih nekaj tednih, je navedel povzetek srečanja sledijo manjša zvišanja stopenj. Trgi večinoma pričakujejo, da bo Zvezni odbor za odprti trg decembra umaknil dvig za 0,5 odstotne točke po štirih zaporednih dvigih za 0,75 odstotne točke.

Čeprav so namignili, da so pred nami manj resni premiki, so uradniki dejali, da še vedno vidijo stvari malo znakov umirjanja inflacije. Vendar pa so nekateri člani upravnega odbora izrazili zaskrbljenost glede tveganj za finančni sistem, če bo Fed še naprej izvajal pritisk z enako agresivno hitrostjo.

“Velika večina sodelujočih je ocenila, da bi bila upočasnitev tempa rasti kmalu primerna,” piše v zapisniku. “Negotovi zamiki in velikosti, povezani z učinki ukrepov denarne politike na gospodarsko aktivnost in inflacijo, so bili med navedenimi razlogi, zakaj je bila takšna ocena pomembna.”

V zapisniku je navedeno, da bi manjša povišanja oblikovalcem politik dala priložnost, da ocenijo učinek niza dvigov obrestnih mer. Naslednja odločitev centralne banke o obrestni meri je 14. decembra.

V povzetku je navedeno, da je več članov navedlo, da bi “upočasnitev tempa rasti lahko zmanjšala tveganje nestabilnosti v finančnem sistemu.” Drugi so rekli, da bi radi počakali, da se tempo upočasni. Uradniki pravijo, da se ravnovesje tveganj za gospodarstvo zdaj nagiba na stran.

Osredotočite se na največjo hitrost, ne le na tempo

Trgi niso iskali le namigov o tem, kako bi lahko izgledalo naslednje zvišanje obrestnih mer, ampak tudi, kako daleč bodo oblikovalci politik mislili, da bodo morali iti naslednje leto, da bodo dosegli zadovoljiv napredek proti inflaciji.

Uradniki na sestanku so dejali, da je prav tako pomembno, da se javnost bolj osredotoči na to, kako daleč bo Fed šel z obrestnimi merami, ne pa na hitrost nadaljnjega zviševanja ciljnega razpona.

Zapisnik je pokazal, da bo končni tečaj verjetno višji, kot so uradniki mislili prej. Na septembrski seji so člani uprave določili obrestno mero terminalskih sredstev na približno 4,6%; nedavne izjave so pokazale, da bi lahko raven presegla 5 %.

V preteklih nekaj tednih so bili uradniki večinoma enotni glede potrebe po nadaljevanju boja proti inflaciji, hkrati pa so nakazovali, da bodo morda odstopili od zvišanja obrestnih mer. To pomeni veliko verjetnost rasti v decembru za 0,5 odstotne točke, nato pa še negotov potek.

Trgi pričakujejo še nekaj povišanj obrestnih mer v letu 2023, s čimer se bo obrestna mera sredstev povzpela na približno 5 %, nato pa možno znižanje pred koncem naslednjega leta.

The izjava po srečanju iz FOMC je dodal stavek, ki so ga trgi razlagali kot signal, da bo Fed vnaprej izvedel manjša povečanja. Ta stavek se glasi: “Pri določanju hitrosti prihodnjih dvigov v ciljnem razponu bo odbor upošteval kumulativno zaostrovanje denarne politike, zamike, s katerimi denarna politika vpliva na gospodarsko aktivnost in inflacijo, ter gospodarska in finančna gibanja.”

Vlagatelji so to videli kot znak zmanjševanja intenzivnosti rasti po štirih zaporednih zvišanjih za 0,75 odstotne točke, zaradi katerih je Fedova referenčna obrestna mera zadolževanja čez noč znašala 3,75 %–4 %, kar je največ v 14 letih.

Kdaj bo konec pohoda?

Več uradnikov Feda je v zadnjih dneh povedalo, da decembra pričakujejo premik za polovico točke.

“Prihajajo do točke, ko se jim ni treba premikati tako hitro. To je koristno, ker ne vedo natančno, koliko zaostrovanja bodo morali narediti,” je dejal Bill English, nekdanji uradnik Feda Yale School of Management. “Poudarjajo, da politika deluje z zamikom, zato je koristno, da lahko gremo malo počasneje.”

Podatki o inflaciji so v zadnjem času pokazali nekaj spodbudnih znakov, saj so ostali precej nad uradnim ciljem centralne banke 2 %.

The Indeks cen življenjskih potrebščin oktobra višji za 7,7 % izpred enega leta, kar je najnižja vrednost od januarja. Vendar pa je ukrep, ki ga Fed pozorneje spremlja, indeks cen osebne potrošnje, brez hrane in energije, pokazal septembra 5,1-odstotna letna rast, 0,2 odstotne točke več kot avgusta in najvišja vrednost po marcu.

Ta poročila so prišla kasneje novembrsko srečanje FED. Več uradnikov je dejalo, da so pozitivni glede poročil, vendar bi morali videti več, preden bi razmislili o omilitvi politike zaostrovanja.

Fed je bil v zadnjem času tarča kritik da je morda pretesno. Zaskrbljujoče je, da so oblikovalci politik preveč osredotočeni na podatke za nazaj in pogrešajo znake, da se inflacija umirja in rast upočasnjuje.

Vendar pa English pričakuje, da bodo uradniki Feda držali svojo kolektivno nogo na zavori, dokler ne bo jasnejših signalov, da cene padajo. Dodal je, da je Fed pripravljen tvegati upočasnitev gospodarstva, ko sledi svojemu cilju.

“Tveganja imajo v obeh smereh, če naredijo premalo in naredijo preveč. Bili so precej jasni, da vidijo tveganje, da bo inflacija izginila iz okvirjev, in potrebo po res velikem zaostrovanju kot največje tveganje,” je dejal. rekel. »Težko je biti [Fed Chairman Jerome] Powell.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *