Upokojenci, ki iščejo varno zatočišče načrtov 401 (k), bodo morda obžalovali

Yongyuan | E+ | Getty Images

Podatki kažejo, da nekateri pokojninski varčevalci iščejo varna zatočišča v svojih načrtih 401(k).

Toda ta poteza lahko dolgoročno zadrži te vlagatelje; pravzaprav je to morda storil šele prejšnji mesec.

Vlagatelji so oktobra razprodali sklade s ciljnim datumom in velike delniške sklade v ZDA v korist “varnejših”, kot so skladi stabilne vrednosti, denarni trg in obvezniški skladi, glede na Alight Solutions, ki upravlja načrte družbe 401 (k).

Po podatkih Alight so na primer skladi stabilne vrednosti in skladi denarnega trga oktobra zajeli 81 % oziroma 16 % neto sredstev vlagateljev.

Več iz kompleta orodij za vlagatelje:
Kako se kvalificirati za 10.000 $ plus v zveznih podnebnih spodbudah
Svetovalčevi portfeljski predlogi sredi strahov pred recesijo
Dodatni zavarovalni prihodki padajo

Skladi denarnega trga veljajo za “denarni ekvivalent”, medtem ko skladi stabilne vrednosti na splošno ponujajo stabilno stopnjo donosa.

Zdi se, da so upokojenske varčevalce prestrašila divja nihanja delnic prejšnji mesec, potem ko so leta 2022 že utrpeli velike izgube zaradi skrbi glede inflacije, obrestnih mer, geopolitičnih pretresov in drugih dejavnikov.

Skladi s ciljnim datumom in skladi z veliko kapitalizacijo so predstavljali 37 % oziroma 12 % neto umikov vlagateljev; delniški skladi družbe predstavljajo 34 % vseh odlivov, pravi Alight.

Skladi s ciljnim datumom, skladi, ki so najbolj priljubljeni pri vlagateljih v načrt 401 (k), ponujajo mešanico delnic in obveznic, ki se ujemajo s pričakovanim letom upokojitve (tako rekoč njihov ciljni datum). Mešanica postaja bolj konzervativna, ko se bliža upokojitev.

Zakaj se Američani težje upokojijo

Osemnajst od 21 trgovalnih dni v oktobru je bilo po Alightu naklonjeno kategoriji “stalnega dohodka” pred delniškimi skladi. Vlagatelji so imeli v 73 % vseh trgovalnih dni v letu 2022 prednost s fiksnim donosom.

Kljub temu je najboljša stava za vlagatelje – zlasti tiste, ki imajo še mnogo let ali desetletij časa, preden se dotaknejo svojih pokojninskih prihrankov – verjetno, da ostanejo na mestu, pravijo finančni svetovalci.

Prodaja delnic iz strahu je kot sprejetje slabe odločitve, je dejal Philip Chao, direktor in glavni investicijski uradnik pri Experiential Wealth v Cabin Johnu v Marylandu.

“Če vas med vožnjo zagrabi panika, boste imeli nesrečo,” je dejal Chao.

“Mislim, da je večina vlagateljev reakcionarnih, namesto da bi se obnašali namensko, dobronamerno,” je dodal. “In zaradi tega so ponavadi povsod, ko trgi padajo.”

Zakaj “nenaklonjenost izgubam” škodi vlagateljem

To ne pomeni, da je prišlo do velikega navala zalog za bolj konzervativne lastnosti. Velika večina 401 (k) vlagateljev oktobra sploh ni trgovala. Tisti, ki so to storili, pa lahko obžalujejo, da so to storili.

Razprodaja zalog, medtem ko pregovorno kri na ulicah je podoben časovnemu načrtovanju trga, je dejal Chao. Da pridejo naprej, morajo vlagatelji natančno določiti čas dveh stvari: kdaj prodati in kdaj ponovno kupiti.

In to je skoraj nemogoče storiti, tudi za profesionalne vlagatelje.

Napačna stava pomeni, da boste verjetno kupili, ko je delnica visoka, in prodali, ko je poceni. Z drugimi besedami, trzajoča reakcija, da bi zaščitili svoj denar, pomeni, da lahko v mnogih primerih dejansko naredite nasprotno: žrtvujete svoj prihodnji zaslužek in na koncu dobite manjše gnezdo.

Mislim, da je večina vlagateljev reakcionarnih, namesto da bi se obnašali namensko, dobronamerno.

Filip Čao

direktor in glavni direktor za naložbe pri Experiential Wealth

The Indeks S&P 500barometer donosnosti delnic v ZDA, je v začetku oktobra od zaprtja trga med 4. in 12. oktobrom padla za skoraj 6 %. Vendar se je med mesecem okrepil in na koncu oktober zaključil s približno 8-odstotno rastjo. .

Vlagatelji, ki so svoje delnice prodali predčasno, bi zamudili to rast. Če ne bi odkupili, bi zamudili tudi 5,5-odstotno rast 10. novembra, največji rally v zadnjih dveh letihmedtem ko je borza navijala za podatke o inflaciji, ki so bili nižji od pričakovanih.

Indeks S&P 500 je leta 2022 padel za približno 17 odstotkov.

Navsezadnje ne obstaja naložba brez tveganja, je dejal Chao. Delnice na splošno nosijo več tveganja kot naložbe s stalnim donosom, vendar imajo tudi dolgoročno veliko večjo rast.

Toda vlagatelji so ponavadi čustveno nagnjeni k izgubi denarja. “Odpor do izgube”, načelo vedenjskih financ, trdi, da vlagatelji čutijo bolečino izgube močneje kot užitek dobička, napisal Omar Aguilar, izvršni direktor in glavni direktor za naložbe družbe Schwab Asset Management.

Navaja raziskavo, ki kaže, da je v letu 2018, v letu dveh večjih korekcij trga, povprečni vlagatelj izgubil dvakrat toliko kot S&P 500.

Dajanje prednosti izogibanju izgubam pred dobičkom “je glavni razlog, zakaj toliko vlagateljev ni doseglo trga,” je dejal Aguilar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *