Umrl je legenda Maple Leafs Borje Salming, živel je z ALS

Umrl je Borje Salming, legendarni branilec lige NHL in pionir evropskih igralcev v Severni Ameriki. Star je bil 71 let in je bil z diagnozo ALS v začetku tega leta.

The Toronto Maple Leafsza katerega je Salming igral večino svoje kariere, izdal izjavo Za objavo Salmingove smrti v četrtek.

“Toronto Maple Leafs so žalostni zaradi izgube Börjeja Salminga,” je dejal Brendan Shanahan, predsednik Leafs in namestnik guvernerja. “Börje je bil pionir igre in ikona nepopustljivega duha ter nedvomne žilavosti. Pomagal je odpreti vrata Evropejcem v ligi NHL in se definiral s svojo igro na ledu in prispevkom k skupnosti.

Börje se je ekipi Maple Leafs pridružil pred 50 leti in bo za vedno del naše hokejske družine. Njegovi ženi Pii, njegovim otrokom Theresi, Andersu, Rasmusu, Bianci, Lisi in Sari ter njegovemu bratu Stiegu izražamo naše globoko sožalje.”

Salmingova bogata kariera v NHL je zajemala 17 sezon od leta 1973 do 1990 med Torontom in Detroitom, njegov življenjepis pa se je ponašal s 1148 tekmami in 787 točkami. Dvakratni podprvak Norris Trophy je Salming leta 1996 postal prvi švedski igralec, ki je bil sprejet v Hokejsko hišo slavnih, dve leti kasneje pa je bil sprejet v IIHF Hall of Fame. Blueliner je bil leta 1977 prva tekma vseh zvezd NHL in petkratna tekma zvezd druge ekipe lige NHL med letoma 1975 in 1980.

V 16 od svojih 17 kampanj v ligi NHL je bil Salming “kralj” Toronta, ki je patruljiral nad modro linijo Maple Leafs s fizičnostjo in odločnostjo, ki je bila v nasprotju s pogostimi stereotipi, da so švedski drsalci, kot je on, preveč mehki, da bi prišli do modrice NHL. Salming je naredil takojšen vtis, ko ga je skavt Leafs Gerry McNamara leta 1973 videl igrati v tujini. McNamara je bil na Švedskem, da bi skavtiral Inge Hammarstrom; namesto tega je s Salmingom podpisal pogodbo o prostem agentu.

Branilec je hitro postal ljubljenec navijačev v Torontu in tam sprejel svojo priljubljenost. Januarja 1998 je Salming postal prvi igralec, rojen v Evropi, ki je dosegel mejo 1000 iger. Naslednje leto je Salming podpisal enoletno pogodbo o prostem agentu z Red Wings, da bi končal kariero. Salmingova zapuščina v Torontu kot obrambni vodja franšize po podajah (620) in točkah (760) pa ostaja, njegovo številko 21 pa je organizacija medtem upokojila.

Po upokojitvi je Salming ostal aktiven del hokejske skupnosti, ki je bila šokirana, ko je avgusta izvedela za njegovo diagnozo ALS. ALS je progresivna bolezen živčnega sistema, ki prizadene celice v možganih in hrbtenjači ter povzroči izgubo nadzora nad mišicami. Salming je sprva začel doživljati simptome februarja, njegovo zdravje pa se je od takrat hitro poslabšalo. Prejšnji mesec je Salming razkril, da je izgubil sposobnost govora.

Kljub bolezni je Salmingova odločnost ostala nedotaknjena. Bil je odločen, da se bo udeležil vikenda v Hiši slavnih v Torontu v začetku tega meseca, ko bodo sprejeti še trije švedski igralci. Salmingu je uspelo, Maple Leafs pa so ga odlikovali pred tekmo proti Vancouvru. Poraženi Salming je prišel na led obkrožen s svojo družino, da bi popil ovacije. Slavnostno podiranje ploščka so izvedli Švedi Oliver Ekman-Larsson in William Nylanderin trener Leafs Sheldon Keefe sta oblikovala začetno postavo, ki je vključevala vseh šest igralcev Toronta, rojenih na Švedskem.

To je bil drugi dogodek v toliko nočeh, v katerem je bil Salming prepoznan. Noč prej, na letni tekmi Toronto-Pittsburgh Hall of Fame, je Salmingu na led pomagal dober prijatelj in nekdanji soigralec Darryl Sittler, ki se je razjokal, ko je opazoval Salmingovo navijanje ob strani arene. Salming se je septembra srečal s Sittlerjem in rekel, da želi biti v Torontu za vikend, kjer bodo nastopili trije na Švedskem rojeni novinci: Henrik iz Vancouvra ter Daniel Sedin in Daniel Alfredsson iz Ottawe.

Salming je bil pionir v vseh pogledih, saj je današnjim evropskim igralcem omogočil uspevanje v severnoameriškem imperiju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *