Tveganje zgornje meje dolga na trgih leta 2023

Ko so se leta 2011 ZDA približale temu, da ne bodo zvišale zgornje meje dolga, so borze padle za več kot 10 %, S&P pa je bonitetno oceno državnega dolga ZDA znižal z AAA na AA+. Zdaj obstaja strah pred tveganjem zgornje meje dolga za trge v letu 2023. Politično okolje je podobno kot v letu 2011, čeprav so se politiki morda naučili lekcije.

Zgornja meja dolga se obeta leta 2023

Trenutno je zgornja meja dolga nekoliko nižja 31,4 bilijona dolarjev. Državni dolg ZDA, ki ni natančno primerljiv, ker je del dolga izključen iz izračuna zgornje meje dolga, znaša 31,3 bilijona dolarjev. Večina ocen je, da bo zgornja meja dolga dosežena v začetku leta 2023. Očitno se približujemo.

Ministrstvo za finance bi lahko uporabilo nujne ukrepe, da bi kupilo nekaj mesecev dodatnega časa po tem. Vendar se bo zgornja meja dolga verjetno približala na neki točki leta 2023.

Lame Ducku se načrti izjalovijo

Demokrati so predlagali, da se bo zgornja meja dolga dvignila med sejo lame duck po vmesnih volitvah. To se zdaj zdi manj verjetno.

Demokrati bi lahko uporabili spravo za dvig zgornje meje dolga, vendar za ta proces morda ne bodo imeli dovolj časa. Pogajanja se nadaljujejo za iskanje možnega dogovora, vendar je to ključna točka za republikance, ki bodo nadzorovali predstavniški dom od januarja 2023. V senatu je nadzor demokratov zelo šibek in senator Joe Manchin je nakazal, da morda ne bo podprl dviga dolg brez morebitnih proračunskih rezov in dvostrankarske podpore. Vsa ta pogajanja bi zahtevala čas.

Odziv trga

Če imate dolg, pričakujete vrnitev in obresti. Trg državnega dolga ZDA je ogromen del finančnega sistema in številni drugi finančni instrumenti so kot tako imenovana sredstva brez tveganja ocenjeni višje kot ameriške državne obveznice. Doseganje zgornje meje dolga najprej ovira, nato pa sčasoma blokira zmožnost ameriške vlade, da plača obresti in nabere nov dolg.

Če vlada ne plača obresti na državni dolg, ima to široke posledice za finančne trge. Neplačila obresti so nekoliko pogostejša za podjetja, ki se spopadajo s stečajem, kot za vlado ZDA.

Kaj se je zgodilo leta 2011

Avgusta 2011 je ameriška vlada v roku nekaj dni zamudila svoj dolg, kar je privedlo do zmanjšanja dolga. To je povzročilo tudi razprodajo na borzi. Razprodaja je bila izvedena v zadnjih tednih julija 2011 in se nato nadaljevala v dneh po dvigu zgornje meje zaradi S&P je znižal oceno ameriške vladebonitetna ocena.

Številne države, vključno s Kanado, Nemčijo in Avstralijo, imajo zdaj višje ocene dolga S&P kot ZDA, prav tako dve ameriški podjetji – MicrosoftMSFT
in Johnson in Johnson. Ta rezultat je delno odraz pogajanj o zgornji meji dolga iz leta 2011.

Seveda ni naključje, da so se težave z zgornjo mejo dolga leta 2011 pojavile po tem, ko so republikanci leta 2010 osvojili nadzor nad predstavniškim domom in senatom pod demokratskim predsedovanjem, kar je vodilo v politični zastoj. Čeprav so demokrati tokrat obdržali senat, so republikanci zavzeli predstavniški dom. To bi lahko povzročilo podoben politični zastoj leta 2023. Pomembno je, da bodo pogajanja o zgornji meji dolga verjetno ključna točka vzvoda za republikance.

Verjetno je po dogodkih leta 2011 tveganje pogajanj o zgornji meji dolga zdaj nekoliko bolj “pricenjeno” na finančnih trgih, politiki pa ga morda bolje razumejo. Zdi se verjetno, da bo mogoče najti kompromis za dvig zgornje meje dolga.

Prav tako je treba opozoriti, da so številne razprave o zgornji meji dolga od leta 2011 minile s podobnimi stopnjami zaskrbljenosti, vendar z manjšim končnim učinkom na trg. Vendar lahko tveganje zgornje meje dolga vpliva na trge leta 2023 in pozitivnega rezultata ni mogoče zagotoviti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *