Trgovci z bitcoini povečujejo dolg, čeprav kripto kritiki pravijo, da je BTC ‘čisti ponzi’

Bitcoin (BTC) cena je od 25-odstotnega padca, ki se je zgodil med 7. in 9. novembrom, večkrat preizkusila odpor pri 16.000 $ in nekateri kritiki bodo upravičili svojo medvedjo pristranskost z napačno domnevo, da Napaka menjave FTX bi moral sprožiti veliko širši popravek.

Na primer, Daniel Knowles, dopisnik The Economista, pravi, da je 26. največje zamenljivo sredstvo na svetu s tržno kapitalizacijo 322 milijard dolarjev “osupljivo neuporabno in potratno.” Knowles je tudi dejal, da »še vedno ni logičnega primera posebej za Bitcoin. To je čisti ponzi.”

Če dobro pomislite, je za tujce cena bitcoina najpomembnejši pokazatelj uspeha, ne glede na njegovo vrednotenje, ki premaga posvetna podjetja, kot so Nestle (NESN.SW), Bank of America (BAC) in Coca-Cola (KO).

Potreba večine ljudi po centralizirani oblasti nad njihovim denarjem je tako zakoreninjena, da stopnja uspeha in neuspeha menjalnic kriptovalut postane merilo za nadzor in uspeh, čeprav je v resnici ravno nasprotno. Bitcoin je bil ustvarjen kot omrežje enakovrednega prenosa denarja, zato izmenjave niso sinonim za posvojitev.

Treba je poudariti, da se je Bitcoin v zadnjih sedmih dneh poskušal prebiti nad 17.000 $, tako da gotovo ni apetita kupcev nad to ravnjo. Najverjetnejši razlog je ta, da se vlagatelji bojijo tveganja okužbe, podobno kot pri Genesis Blocku, zadnja nesreča, povezana s FTX za prekinitev storitev zaradi težav z likvidnostjo. Glede na nedavna poročila je družba napovedala, da namerava prenehati poslovati in zapreti poslovanje.

Cena Bitcoina je obtičala v padajočem trendu in se bo težko otresla, vendar je napačno domnevati, da je neuspeh centralizirane borze kriptovalut glavni razlog za padec Bitcoina ali odraz njegove prave vrednosti.

Oglejmo si podatke o kripto izvedenih finančnih instrumentih, da bomo razumeli, ali vlagatelji še vedno niso naklonjeni tveganju glede Bitcoina.

Terminski trgi so v upadu in so medvedji

S terminskimi pogodbami za določen mesec se običajno trguje z rahlo premijo v primerjavi z običajnimi promptnimi trgi, ker prodajalci potrebujejo več denarja, da dlje zadržijo poravnavo. Tehnično znana kot contango, ta situacija ni izključna za kripto sredstva.

Na zdravih trgih bi se morale terminske pogodbe trgovati s 4- do 8-odstotno letno premijo, kar je dovolj za izravnavo tveganj in stroškov kapitala.

Letna premija za dvomesečne terminske pogodbe za bitcoin. Vir: Laevitas.ch

Glede na zgornje podatke je jasno, da so trgovci z izvedenimi finančnimi instrumenti poskočili 9. novembra, ko je premija terminskih pogodb za bitcoin padla, kar pomeni, da je povpraševanje po kratkih cenah – medvedjih stavah – izjemno veliko. Ti podatki odražajo nepripravljenost poklicnih trgovcev, da dodajo dolge (bikovske) pozicije s finančnim vzvodom kljub obratnim stroškom.

Razmerje med dolgimi in kratkimi rokavi kaže na bolj uravnoteženo situacijo

Da bi izključili zunanje učinke, ki so morda vplivali samo na četrtletne pogodbe, bi morali trgovci analizirati razmerje med dolgimi in kratkimi vrednostmi največjih trgovcev. Zbira podatke o pozicijah strank na promptnih borzah, trajnih in fiksnih terminskih pogodbah, s čimer zagotavlja boljše informacije o položaju profesionalnih trgovcev.

Obstajajo občasne metodološke razlike med različnimi borzami, zato bi morali bralci slediti spremembam in ne absolutnim številkam.

Največji trgovci na borzi Bitcoin dolgo in kratko razmerje. Vir: Coinglass

Čeprav Bitcoinu 18. novembra ni uspelo premagati odpora 17.000 $, so profesionalni trgovci nekoliko povečali svoje dolge pozicije z vzvodom glede na kazalnik dolgi-kratki. Na primer, razmerje Huobi Traders se je izboljšalo z 0,93 16. novembra in trenutno znaša 0,99.

Sorodno: Crypto Biz, FTX padavine puščajo kri

Podobno je OKX pokazal skromno povečanje svojega dolgega/kratkega razmerja, saj se je indikator v dveh dneh premaknil z 1,00 na trenutnih 1,04. Končno je metrika na borzi Binance stala blizu 1,00. Takšni podatki torej kažejo, da trgovci po zadnji zavrnitvi odpora niso postali medvedji.

V skladu s tem ne bi smeli sklepati, da terminska pogodba za nazaj, glede na širšo analizo razmerja med dolgimi in kratkimi cenami, ne kaže dokazov o pretiranem medvedjem povpraševanju kitov in vzdrževalcev trga.

Verjetno bo trajalo nekaj časa, da vlagatelji izključijo morebitna regulativna tveganja in tveganja okužbe zaradi padca FTX in Alameda Research. Do takrat se zdi močno okrevanje Bitcoina kratkoročno malo verjetno.