Trgi vas ne morejo rešiti, če vi ne varčujete

Portfelj ameriških delnic in obveznic v razmerju 60/40 je v zadnjih 94 letih do konca leta 2021 leto končal le z dvomestnim padcem le 5-krat.1

Glede na to, da so delnice in obveznice do leta 2022 padle za približno 15 %, se zdi, da bo letos že šestič v 95 letih:

Če bi leto končali tako, kot je danes, bi bilo to tretje najslabše leto za portfelj 60/40 v skoraj 100 letih.

Edina leta, ki so bolj upadla, so bila leta 1930. Leta 1931 se je portfelj 60/40 zmanjšal za 27,3 %. Nato je leta 1937 razpršeni portfelj upadel za 20,7 %.

“Nikamor se skriti” je letos pogost refren.

Vedno sem verjel, da so dolgoročni donosi edini, ki so pomembni. V kratkem času se lahko zgodi vse. Diverzifikacija deluje samo za potrpežljive ljudi.

Razumljivo je tudi, zakaj so številni vlagatelji razočarani nad letošnjim poslovanjem, predvsem upokojenci.

Lahko je strašljivo, če doživite slabe donose ob nepravem času.

The Wall Street Journal je imel ta teden zgodbo, v kateri je podrobno opisal letošnje težave portfelja 60/40 in kako to vpliva na vlagatelje, ki so se v zadnjih letih umaknili:

Eileen Pollock, 70-letna upokojenka, ki živi v Baltimoru, je videla, da je vrednost njenega portfelja, v razmerju približno 60-40, padla za več sto tisoč dolarjev. Nekdanja pravna sekretarka je na svojih pokojninskih računih zbrala več kot milijon dolarjev. Da bi ustvarila svoje prihranke, je zapustila New York in živela v cenejšem mestu ter več let preskočila počitnice.

“Milijon dolarjev se zdi veliko denarja, a ugotovila sem, da ni,” je rekla. “Videl sem, da moj denar izginja kos za kosom.”

Letošnje leto je bilo grozljivo za raznoliko mešanico delnic in obveznic, a milo rečeno so bili donosi, ki prihajajo letos, slabi za portfelj 60/40.

V 3, 5 in 10 letih, ki so se končali leta 2021, se je portfelj ameriških delnic in obveznic 60/40 povečal za 63 %, 81 % oziroma 184 %.2

Tudi če letošnjo izgubo okoli 15 % vključimo v 60/40, je zadnjih 10 let vlagateljem v tej strategiji dalo 8 % letno.

Dobro je veliko odtehtalo slabo, kar običajno deluje na finančnih trgih.

Slaba leta niso zabavna, dobra desetletja pa to več kot nadomestijo.

Izguba velikega dela vaših življenjskih prihrankov ni nikoli pravi čas, vendar morajo vlagatelji razumeti, da vrednost njihovega portfelja sploh ne bi bila tako visoka, če ne bi bilo bikovskega trga, ki je pripeljal do teh težkih časov .

Res je tudi, da ne morete računati na povrnitev naložb, ki imajo vso težo v vašem finančnem načrtu. Včasih trgi preprosto ne sodelujejo.

In finančni trgi vas lahko pripeljejo le tako daleč.

Revija je objavila študijo, ki kaže, da morajo številni upokojenci znižati svoj življenjski standard v pokoju, ker niso dovolj privarčevali:

Približno 51 % upokojencev živi z manj kot polovico letnega dohodka pred upokojitvijoglede na Goldman Sachs Asset Management, ki je to poletje izvedlo raziskavo med upokojenimi Američani, starimi od 50 do 75 let. Skoraj polovica vprašanih se je predčasno upokojila zaradi razlogov, na katere niso mogli vplivati, vključno s slabim zdravjem, izgubo službe in potrebo po skrbi za družinske člane.. Samo 7 % vprašanih je izjavilo, da so zapustili delovno silo, ker so lahko prihranili dovolj denarja za upokojitev.

Večina Američanov je dejala, da bi se za financiranje svoje upokojitve raje zanašali na zajamčene vire dohodka, kot je socialna varnost, namesto na donose z nestanovitnih trgov. Toda le 55 % upokojencev zmore to, je ugotovilo podjetje.

Ni pomembno, kako visoka ali nizka je donosnost naložbe, če ne privarčujete dovolj.

Veliko bolje bi bilo, če bi živeli v svetu, kjer bi več ljudi imelo pokojnino ali lažji dostop do rednih pokojnin.

Na žalost se večina od nas ukvarja s finančnimi trgi, nestanovitnostjo in vsem, da bi dolgoročno izboljšali svoj življenjski standard.

Pomembno pa si je zapomniti, da ni pomembno, kako vložite svoj denar, če na začetku ne privarčujete dovolj.

Finančni trgi vas ne morejo rešiti, če vi ne varčujete.

Nadaljnje branje:
Najslabše leto doslej za portfelj 60/40

1Kot ponavadi uporabljam S&P 500 za delnice in 10-letne zakladnice za obveznice. Vir podatkov tukaj.

2Skoraj prepričan sem, da nima nihče dejansko portfelja s 60 % ameriških delnic in 40 % ameriških obveznic, a dobro.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *