Trgi kovin si oddahnejo, ko Kitajska omili omejitve Covida

prek AG Metal Miner

Morda je zima, vendar se marsikomu v kovinski industriji in cenam kovin na splošno zdi pomlad. Kitajska namerava po letih le nekoliko omiliti svoje omejitve glede COVID-19. To vključuje zmanjšanje obvezne karantene, ki je gospodarstvu države povzročila nešteto težav. Odločitev države kot enega največjih proizvajalcev in porabnikov kovin in mineralov na svetu daje upanje številnim utrujenim kupcem in prodajalcem.

Dejansko je ta odločitev dala velik zagon dolgo obupanemu svetu metala. Cene več industrijskih kovin so v petek po objavi močno poskočile. Temu seveda ni botrovalo samo omilitev nekaterih omejitev, ampak tudi ponovna pričakovanja, da bo Kitajska kmalu popolnoma opustila politiko ničelne Covid.

Novica je dvignila cene kovin

Splošni odziv trga je bil takojšen. Trimesečni baker na Londonski borzi kovin (LME) se je podražil za 3,4 %, največ po 22. juniju 2022. Medtem se je najbolj trgovana decembrska pogodba za baker na Šanghajski terminski borzi podražila za 1,5 % na 9515,30 USD (67630 juanov) in tono. To je predstavljalo najvišjo raven v zadnjih petih mesecih.

Minuli petek se je podražila tudi železova ruda. Dejansko je železova ruda, s katero se v januarju najbolj trguje na kitajski blagovni borzi v Dalianu, DCIOcv1, dnevno trgovanje končala 5 % višje pri 99,86 USD (708,50 juanov) za tono. Referenčne vrednosti za jeklene izdelke in druge vložke za proizvodnjo jekla so prav tako povečale dobičke. To je pričakovano, saj je Kitajska še vedno največja svetovna proizvajalka jekla,

Zaenkrat se dobro razpoloženje prenaša tudi v ta teden. Cene bakra v Londonu so se v ponedeljek dvignile in se trenutno gibljejo blizu najvišje točke v zadnjih petih mesecih. Singapurska železova ruda se je prav tako podražila in se povzpela za 5 % na 95,85 $/t.

Z izjemo aluminija se zdi, da skoraj vsi trgi industrijskih kovin podpirajo kitajsko omilitev omejitev COVID. Dejansko so bile kitajske omejitve zaradi pandemije le del problema, ruska invazija na Ukrajino pa je samo poslabšala vprašanja svetovne trgovine.

Kitajsko čaka še veliko dela

Obstaja veliko teorij o tem, zakaj je Kitajska sprožila to že dolgo pričakovano okretnost. Nekateri sumijo, da je bila odločitev Kitajske, da čim bolj zmanjša vpliv omejitev zaradi COVID-a, povezana s tem, da LME ni prepovedal ruske kovine. Glede na to, da bodo trgi kovin kmalu zavili v nevaren ovinek, je bilo treba nekaj storiti.

Brez dvoma je zaprtje Kitajske, ki ni povezano s Covidom, drastično vplivalo na njen proizvodni sektor in povpraševanje po industrijskih kovinah. A to je le pol zgodbe. Druga polovica je izguba povpraševanja v kitajskem nepremičninskem sektorju. To pomeni, da lahko te kratkoročne cene kovin uživajo srednjeročno vzdržnost le, če se potrošniški trg dvigne.

Do takrat je kitajski nepremičninski trg od oktobra dalje upadal. Uvoz surovega bakra in izdelkov iz bakra se je v primerjavi s predhodnim letom zmanjšal za 1,5 %. Pri ohišnem jeklu je bil padec povpraševanja skoraj 30-odstoten.

Kitajska izdaja pomoč za opešani nepremičninski sektor

Na srečo je kitajska vlada pred kratkim objavila paket v 16 točkah za reševanje stanovanjskega sektorja v državi. Čeprav je to odlično, morda ne bo dovolj, da bi trge potegnilo iz zatišja. Poleg tega se zdi ublažitev COVID-19 zaenkrat nekoliko občutljiva, zlasti ker država skoraj vsak dan poroča o velikem številu primerov.

Nazadnje si je pomembno zapomniti, da je povpraševanje potrošnikov eden od mnogih dejavnikov, ki vplivajo na razpoloženje vlagateljev. Za trg, ki je bil zadnjih 13 mesecev v spirali navzdol, lahko postane ohranjanje trenutne pozitivnosti pomemben izziv.

Da, omilitev omejitev COVID je korak v pravo smer. Toda vprašanje, na katerega morajo kitajske oblasti še odgovoriti, je eno od vprašanj, ki jih ima svet: Kaj je naslednje?

Avtor: Sohrab Darabshaw

Več najboljših branj na Oilprice.com:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *