Trg obnovljivih virov energije ustvarja novo zanimanje, ko sektor raste, potrebni so novi talenti, financiranje in industrijski partnerji

Novo Zdaj lahko poslušate članke v zavarovalniški reviji!

Ker trg zavarovanja obnovljivih virov energije še naprej raste, se pojavljajo pomisleki glede tveganj, vključno z izpostavljenostjo katastrofam, inflacijo in izzivi v dobavni verigi.

Zavarovalniška panoga se dobro zaveda tveganj in ve, da bo za ustrezno oskrbo sektorja potrebovala povečano prevzemanje zavarovanj, zmogljivost tveganja in specializiran talent.

Zavarovalni trg obnovljivih virov energije naj bi se v naslednjem desetletju povečal za več kot 200 milijard dolarjev po vsem svetu. Sončna energija in veter prehitevata druge oblike uporabe obnovljive energije v Severni Ameriki, medtem ko celina sledi Evropi in delom Azije pri razvoju obnovljivih virov energije na morju.

Zlasti sončna energija je v porastu zaradi svoje cenovne dostopnosti in zveznih spodbud, vključenih v Zakon o zmanjševanju inflacije. Solar je v zadnjem desetletju dosegel povprečno letno stopnjo rasti 33 %, po podatkih Združenja za industrijo sončne energije, s to širitvijo pa prihaja do večje izpostavljenosti tveganjem naravnih nesreč.

Oktobrsko poročilo GCube Underwriting je pokazalo, da naravne nesreče in ekstremni vremenski zahtevki še naprej vse pogosteje in resneje prizadenejo sektor obnovljivih virov energije. Poročilo ugotavlja, da so neurja s točo v Teksasu povzročila skoraj dvakrat večje izgube sončne energije kot druge največje izgube obnovljivih virov energije v zadnjih treh letih skupaj.

“To je bilo leto izgube mesta,” je dejal Patrick Stumbras, predsednik PERse, generalni direktor, specializiran za obnovljivo energijo. »Panoga je zaradi toče v letu 2022 doslej utrpela več kot 300 milijonov dolarjev izgube. Pred desetimi leti bi vam rekel, da spopadi niso problem, toda odtis se je tako povečal.«

Letošnje izgube zaradi toče so skoraj v celoti posledica serije hudih konvektivnih neviht, ki so prizadele Teksas med majem in junijem. Konvektivne nevihte običajno vključujejo točo in močne strele ter lahko povzročijo tornade. Solarne instalacije so najbolj občutljive na točo, ki poškoduje solarne panele in zmanjša njihovo zmogljivost.

Napredek v solarnem inženiringu je privedel do razvoja plošč, ki so bolj odporne tako, da so obrnjene stran od toče ali obrnjene v pravo smer, da se zaščitijo. Vendar pa proti toči odporne vrste plošč ne bodo zagotovile padca cen, s katerim bi operaterji verjetno želeli upravičiti svoj nakup, je dejal Ted Dimitry, vodja Higginbothamove energetske in pomorske prakse.

Dimitrij je dejal, da bodo težave z dobavno verigo vplivale na to, kako hitro bo mogoče kupiti plošče, odporne proti toči, in ali so dovolj stroškovno učinkovite, da jih damo na trg.

“Obstaja funkcija zavarovalnic, ki svojim razvijalcem in operaterjem ne želijo nujno povedati, katere materiale naj kupijo posebej,” je dejal Dimitrij. »To pravzaprav ni njihov kraj. In v nekaterih primerih preprosto ni na voljo dovolj podatkov, da bi videli, katere plošče, odporne proti toči, delujejo in kako dolgo zdržijo.«

Prevozniki so razvijalcem sončne energije začeli zaračunavati višje premije z visokimi odbitki kot odgovor na nedavne izgube zaradi toče. Trg se je močno okrepil, potem ko je neurje s točo leta 2019 povzročilo več kot 70 milijonov dolarjev škode na projektu Midway Solar v Zahodnem Teksasu, pri čemer je bilo poškodovanih 400.000 od 685.000 panelov v tovarni.

“Leta 2019 je bilo za razvijalca sončne energije zelo poceni plačati nekomu drugemu, da ob koncu dneva prevzame tveganje,” je dejal Jason Kaminsky, izvršni direktor kWh Analytics, ponudnika zavarovalniške tehnologije, ki zagotavlja zavarovanje za brezogljična sredstva.

“Potrebuje nekaj časa, da se stvari spremenijo,” je dejal Kaminski. »V zadnjih dveh ali treh letih se stranke zdaj zavedajo: ‘Oh, moram tvegati. Imam veliko odbitno franšizo in sublimit in moj posojilodajalec je bolj izpostavljen tem tveganjem.’«

Zdaj, ko so lastniki bolj na trnku, je solarna industrija začela dobo “res visoke inovacije”, da bi ugotovila, kaj deluje in kaj ne, je dejal Kaminski.

Kjer veter piha

Michael Bernay, izvršni direktor in generalni direktor PERse, rad pripoveduje zgodbo o tem, kako si skoraj vsak izvršni direktor zavarovalnice želi imeti vetrno turbino nekje v svojem letnem poročilu, ki kaže, da se ukvarja z obnovljivo energijo.

“Nimajo pojma, kako to storiti ali kako priti do tja, vendar je to nekakšen mandat, ki ga vsiljujejo svojim skupinam za zagotovila in pravijo: ‘Poglejte, fantje, vzemite to,'” je dejal Bernay.

Sektorja vetra in sonca se soočata z enakimi nevarnostmi zaradi naravnih nesreč, kot so poplave, strele in požari, kot druge industrije, kot je gradbeništvo. Zavarovalnice vetrnih elektrarn so zaskrbljene tudi glede razpoložljivosti žerjavov in izvajalcev opreme, ki bi se lahko odzvali na popravila in namestitve.

Veter je v zadnjih letih utrpel več znatnih izgub, vključno z orkanom Hanna leta 2020 in tropsko nevihto Nicholas leta 2021. Nevihte so povzročile izgube v višini 25 milijonov USD in 35 milijonov USD, poroča GCube.

Zimska nevihta Uri 2021 je dokazala, da je tudi veter dovzeten za zmrzovanje.

»Če turbina ali druga naprava ni izolirana in ojačana proti hudemu mrazu, ne bo delovala,« je dejal Dimitrij. “Lahko se celo poškoduje, vendar bodo zavarovalnice želele preveriti, ali je opravljeno utrjevanje, ali je prezimljeno in ali je prezimovanje ohranjeno.”

Ker okvare strojev vetrnih turbin niso samodejno vključene v premoženjsko kritje, je za zavarovance ključnega pomena, da tam zagotovijo kritje. Enako velja za okvaro transformatorja, ki jo je pogosto treba dodati kritju ali kupiti posebej.

Dimitrij je dejal, da je poudarek na povečanju odtegljajev oziroma odtegljajev. Operativne franšize za vetrne turbine, ki niso v garanciji, so običajno 250.000 $ in več, medtem ko bodo imela starejša sredstva v vetrnem sektorju višje franšize.«

»Sredstva, ki se gradijo ali gradijo, so v veliki meri osredotočena na veter, ker je bilo veliko zahtev za namestitev,« je dejal Dimitry. “Za dobro doseganje te cene so bistvene izkušnje izvajalca.”

Medtem ko je veter, tako kot sonce, nagnjen k izgubam med konvektivnimi nevihtami, imajo številne vetrne elektrarne sisteme za spremljanje, ki lahko prepoznajo, kdaj pride do udara strele.

»Takojšnji pregled po dogodku je ključen za zmanjšanje potencialne velikosti škode,« je dejal Dimitrij. “Videli smo, da so po udarih strele odpovedale lopatice, ki niso bile izključene iz aktivne uporabe, in v najslabšem primeru porušile celotno turbino. Zato je pobiranje stroškov izgube od zavarovalnice za zamenjavo rezila veliko boljše kot vrnitev celotnega stolpa skupaj s celico rezila.«

Čas popravila lahko privede do izgub zaradi prekinitve poslovanja, zato zavarovatelji radi vidijo dogovor o prednostnem dobavitelju za upravljavca, da bo žerjavno podjetje pripravljeno na delo. Če žerjavsko podjetje ne more dostaviti žerjava, se je treba dogovoriti, da se hitro pripelje nekdo drug.

»Včasih bodo imeli različni operaterji skupnega izvajalca žerjavov v isti geografski regiji, nekateri pa imajo celo svoje žerjave ali žerjave, ki jih upravljajo, da ublažijo previsoke stroške ali dolge čakalne dobe,« je dejal Dimitrij.

Veter, najbolj razširjen vir obnovljive električne energije v ZDA, je še vedno v zgodnjih fazah razvoja na morju. Večina obstoječih virov vetra na morju v državi se nahaja na severovzhodu. Oktobra je ameriški urad za upravljanje oceanske energije (BOEM) dokončal prvi dve obalni vetrni coni v Mehiškem zalivu, eno 174.000-akrsko območje južno od jezera Charles v Louisiani in drugo 508.000-akrsko območje blizu Galvestona. , Teksas. BOEM je dejal, da bi ti dve območji lahko proizvedli elektriko za tri milijone domov.

“Veter na morju je končno začel prihajati,” je dejal Stumbras. “Pravzaprav obstajajo dovoljenja, obstajajo najemnine zemljišč, a vsakič, ko vržeš nogometno žogo na igrišče, se zdi, da je drug problem.”

Medtem ko so zmogljivost in cene za fiksne vetrne elektrarne na morju dobro ohranjene, je Dimitry dejal, da domači prevozniki verjetno ne bodo napisali 100-odstotnega projekta, temveč se zanašajo na zavarovalnice za elektrarne na morju v Londonu.

“Običajno bo za te politike veljalo strožje besedilo o serijski izgubi in uporaba nadzornikov ladijskih garancij za spremljanje, odobritev in spremljanje namestitve,” je dejal Dimitrij.

Zahteva se več igralcev

V zadnjem desetletju je Stumbras opazil nekakšno dihotomijo okoli trga obnovljive energije. Medijska pozornost zeleni energiji in v zadnjem času okoljskim, socialnim in upravljavskim zahtevam (ESG) je mnoge privedla do prepričanja, da se trg obnovljivih virov nenehno razvija. V notranjosti pa vidi pomanjkanje zavarovalcev in osredotočenih naložb.

“Kul in seksi je biti v vesolju, če želite,” je dejal Stumbras. »Hkrati je v prostoru omejena količina strokovnega znanja, ki bi lahko sprejelo te stvari. Torej vidite morda majhen pritok nekoliko agresivnega kapitala, ki prihaja v ta prostor in prevzema ali ne prevzema teh računov.«

Stumbras je najbolj kritičen do finančno podprtih igralcev, ki vstopajo v obnovljive vire energije brez ustrezne skrbnosti pri iskanju zavarovateljev, ki dobro poznajo ključne sektorje. Spominja se, da je lani odpotoval v London, da bi najel drugega pokrovitelja z obnovljivimi viri energije, in da mu je lovec na glave rekel: ‘Ja, to je super, ti si 13. v vrsti’.«

“To, kar počnete, je, da vzamete ljudi, ki se ukvarjajo z nafto in plinom ali tradicionalno energijo, in rečejo,” v redu, zdaj ste maziljeni kot prvak obnovljivih virov energije, “je dejal Stumbras. “Podjetja gredo ven, jih vzamejo in vlagajo svoj kapital.”

Z novim valom igralcev za obnovo, ki so pravkar utrpeli velike izgube v boju, Stumbras pričakuje, da bo veliko ljudi “zategnilo pasove” za obnovo 1. januarja.

Bernay je dejal, da si zavarovalnice še vedno želijo vstopiti v obnovljive vire energije, ker so tako nove.

“To je oportunistično v smislu, da gre za resnično organsko rast,” je dejal Bernay. »To je tisto, kar išče večina zavarovalnic, ‘Kako rastem in kje je organska rast?’ Najdemo ga v obnovljivih virih energije.«

Kaminsky, čigar podjetje kWh Analytics zagotavlja končni prihodek solarnim projektom z uporabo baze podatkov, verjame, da se lahko zmogljivosti obnovljivih virov energije razširijo, ko operaterji sprejmejo pametnejše pogoje in bolje vključijo podatke in obvladovanje naravnih nesreč.

“Trenutno se v zavarovalništvu in pozavarovanju dogaja nat mačji strah, v našem prostoru pa je v zgodovini nekaj precej znatnih izgub lastnine,” je dejal Kaminski. »Videli smo nosače, ki so potopili prste noter in nekateri odšli, nekateri pa so se vrnili in spet odšli. In resnično izboljšanje kakovosti zavarovanja – podatkov, ki so na voljo za prenos – mislim, da bo potrebno.«

Da bi trg obnovljive energije izboljšal donosnost vetrne in sončne energije ter se razširil v nastajajoče sektorje, kot sta vetrna energija in shranjevanje baterij na morju, mora pritegniti in razviti tudi mlade talente.

“Ko smo začeli s tem, so obnovljivi viri predstavljali 2 % premije, ki bi šla v energetski sektor,” je dejal Bernay. “Ljudje so se nam smejali kot ‘V redu, te stvari z obnovljivo energijo, ki jih počnete, kaj ni to srčkano?” Toda zdaj, ko je več kot 57%, ljudje zapuščajo nafto in plin. Ne morete delati nafte in plina. Če se ukvarjate z nafto in plinom, potem se morate držati slike v kakšnem muzeju umetnosti, kar pa ni dobro.

»Kultura se je spremenila. Medtem ko prej mlad zavarovalnica ni videla prihodnosti v obnovljivih virih energije, je danes to edina prihodnost, ki bi jo lahko imeli, če bi se zaposlili kot zavarovalnica, povezana z energijo. Zaključen je krog.«

Teme
Združitve in prevzemi
Energija
Talent
Razvoj usposabljanja

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *