Trg grafičnih procesorjev iz prve roke beleži največji četrtletni padec od leta 2009. V resnici preverite IHV

Proizvajalci grafičnih procesorjev že nekaj let jezdijo na valu, ki ga poganjajo kriptovalute, in začenja postajati grdo. Igralci iger so bili v zadnjih nekaj letih zapostavljeni, saj so MSRP grafičnih kartic postale plod domišljije in so dejanske prodajne cene obstajale v večkratnikih; in zdi se, da bo dobil svoj denar. Trg grafičnih procesorjev iz prve roke je doživel največjo rast četrtletni zlom od finančne krize leta 2009 – nekaj, kar kaže, kako daleč so MSRP ločeni od tržnih sil.

Za trg novih grafičnih procesorjev je res konec 20. let, ki jih poganjajo kriptovalute, in NVIDIA, AMD, Intel bodite pozorni

Zdi se, da je upad grafičnega procesorja najbolj prizadel AMD, pri čemer je del škode prevzela tudi NVIDIA (vendar verjetno zaščitena z robustno prodajo RTX 4090), Intel pa je prišel na prvo mesto kot zmagovalec (z najmanjšo izpostavljenostjo trgu diskretnih grafičnih procesorjev ) . Tukaj so krvave podrobnosti:

  • Intel: Tržni delež se je povečal za 10,3 odstotne točke, dobave so se povečale za 4,7 odstotka.
  • AMD: Tržni delež se je zmanjšal za 8,5 odstotne točke, dobave pa za 47,6 %.
  • NVIDIA: Tržni delež se je zmanjšal za 1,87 odstotne točke, dobave pa za 19,7 %.

Na splošno je trg diskretnih grafičnih procesorjev (dodajanje kartic) upadel za 33 %, skupne pošiljke enot grafičnih procesorjev pa so se zmanjšale za 10,3 % glede na četrtletje.

»Vsa podjetja so navedla različne in včasih podobne razloge za upad: zaustavitve rudarjenja kriptovalut, težave s kitajskimi pravili ničelne tolerance in stalnimi zaustavitvami, sankcije ZDA, stanje uporabnikov po nakupu med Covidom, Osbornov učinek na AMD, medtem ko igralci iger čakajo na nove AIB , inflacija in višje cene AIB, presežne zaloge in slab mesec nocoj……Splošni občutek je, da se bodo pošiljke v četrtem četrtletju zmanjšale, vendar se bodo ASP-ji povečali, ponudba bo dobra in vsi bodo imeli vesele počitnice,” – Jon Peddie

  • Skupna stopnja povezav osebnih GPE (ki vključuje integrirane in diskretne GPE, namizne računalnike, prenosnike in delovne postaje) v četrtletju je bila 115 %, kar je za -6,0 % manj kot v prejšnjem četrtletju.
  • Celoten trg procesorjev osebnih računalnikov se je zmanjšal za -5,7 % v primerjavi s četrtletjem in 18,6 % v primerjavi z letom prej.
  • Grafični dodatki za namizne računalnike (AIB, ki uporabljajo diskretne grafične procesorje) so se v primerjavi s prejšnjim četrtletjem znižali za -33,5 %.
  • V tem četrtletju je bila zabeležena 0,5-odstotna sprememba pošiljk tabličnih računalnikov v primerjavi s prejšnjim četrtletjem.

Vir: Jon Peddie Research

Medtem ko trg rabljenih grafičnih procesorjev morda propada, je trg rabljenih grafičnih procesorjev živ in zdrav GPE za rudarjenje preplavljajo trg znižati povprečne prodajne cene kartic prejšnje generacije na izjemno privlačno zmogljivost na dolar. Na primer, lahko uporabite vnaprej rudarjeno RTX 3080 Ti za 4 $ in an RTX 3070 Ti za samo 202 USD.

RTX 4080 se medtem začne pri 1200 $, RTX 4090 pa bo uporabnike stala 1600 $. Medtem ko bi bili ti MSRP-ji v dneh kripto razcveta povsem razumni, jih igričarji večinoma ne morejo več prenašati (RTX 4090 je pravzaprav zelo dober za potrošnike, ki želijo absolutno najboljše, ne da bi gledali na ceno, vendar RTX 4080 trpi zaradi stagnirajočega povpraševanja).

Če govorimo z vidika ponudbe in povpraševanja, je na voljo ogromno grafičnih procesorjev, ki lahko igralcem ponudijo zelo spodobno zmogljivost na dolar – to je občinstvo, ki je vedno bilo tam za običajne IHV-je – tako da ni prave potrebe po nadgradnji na izjemno drage grafične procesorje. Tehnologije, kot sta DLSS 3.0 in FSR 3.0, si prizadevajo ponuditi ubijalsko aplikacijo (generiranje okvirjev itd.), ki bi lahko spodbudila potrošnike, da prečkajo ta most, vendar je njen doseg precej omejen, saj alternative, ki temeljijo na DLSS 2.0 in FSR 1.0/2.0, ne zaostajajo veliko. .

To se dobro ujema z nasveti, ki smo jih objavljali vedno znova, saj lahko NVIDIA, AMD in Intel bodisi počakajo na poplavo grafičnih procesorjev nižjega cenovnega razreda na trgu bodisi nekoliko znižajo svoje MSRP, da bodo njihovi izdelki bolj konkurenčni širšemu svetu. rabljen trg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *