Trg dela v Indiani ostaja “izjemno zdrav” kljub opozorilnim znakom v novih podatkih o zaposlovanju

Po podatkih se je stopnja brezposelnosti v Indiani oktobra nekoliko povečala na 3 odstotke nove ocene Urada za statistiko dela. Vsaka številka BLS vsebuje predhodno številko, ki se revidira naslednji mesec.

To je prvi mesec, ki je dosegel 3-odstotni prag po septembru 2021. Vendar je stopnja v primerjavi s tem še vedno nizka do naroda in zgodovinske tečaje Indiane.

“Zgodovinsko gledano so trgi dela trenutno izjemno zdravi,” je dejal Michael Hicks, ekonomist z univerze Ball State, in opozoril, da so se plače povečale v številnih panogah. “Kar je trenutno res dobro mesto za delavce z nizkimi plačami.”

Na primer, povprečna maloprodajna plača v Indiani je bila oktobra 2022 skoraj 18 USD na uro. po podatkih Urada za statistiko dela. To je precej višje od povprečne plače pred pandemijo, ki je novembra 2019 dosegla vrh pri 15,69 USD na uro.

“Čeprav bi morali pričakovati upočasnitev v prihodnjih mesecih, prihajamo z res dobrega mesta,” je dejal.

Razlog, zakaj on in drugi ekonomisti pričakujejo, da se bo trg dela “upočasnil”, se spušča v to inflacija in prizadevanja Federal Reserve boriti proti njej z dvigovanjem obrestnih mer za posojila. Podjetja naj bi se manj zadolževala in posledično zmanjšala proizvodnjo.

To bo povzročilo manjše povpraševanje v svetovni dobavni verigi in propad v nebo visoke cene zdaj se vidi za stvari kot turško.

PREBERITE ŠE: Anketa: Hoosiers lahko pričakujejo, da bodo letos za zahvalni dan plačali približno 14 odstotkov več

Toda Federal Reserve sama priznava, da bo ta zmanjšana proizvodnja verjetno povzročila odpuščanja in nižje plače, kar bo prizadelo delavce. Menijo, da je trenutna inflacija boli več ljudi, bolj občutno.

Hicks in drugi ekonomisti močno poudarjajo pomen nadaljnjega izobraževanja v takih časih. Pravijo, da lahko višja stopnja izobrazbe pomaga zaščititi delavce pred vplivom recesije ali jim pomaga, da se hitreje postavijo na noge.

Ampak Delovna sila v Indiani v veliki meri nima poverilnic in po njegovih besedah ​​je za mnoge delavce morda že prepozno, da bi ga dobili pred zlomom.

“Če lahko to postavim v zgodovinski kontekst,” je rekel Hicks. »Zadnjič, ko smo zares zašli v recesijo, ker je Federal Reserve dvigovala obrestne mere, da bi zmanjšala inflacijo, je bilo leta 1981 ali 1982. Torej, če ste bili živi in ​​se spomnite tega obdobja, zlasti tukaj na srednjem zahodu, je bilo to osupljivo boleč padec.”

Razlika je po njegovih besedah ​​v tem, da sta bili stopnji brezposelnosti in inflacije v tisti recesiji veliko višji kot zdaj.

“Torej je samo raven izgubljenega povpraševanja, ki jo moramo storiti, da popravimo inflacijska pričakovanja, veliko manjša.” In tretjič, prizadeti panogi bosta verjetno proizvodnja in gradbeništvo, ki danes predstavljata veliko manjši delež celotnega gospodarstva,« je dejal. »Ko se vrnemo v leta 1981-82, je v igri ista dinamika. Toda razmere so danes veliko bolj ugodne za mehak pristanek ali skromen padec.”

Pridružite se pogovoru in se prijavite za Indiana Two Way. Pošljite SMS z besedilom “Indiana” na 73224. Vaši komentarji in vprašanja kot odgovor na naše tedensko besedilo nam pomagajo najti odgovore, ki jih potrebujete za vprašanja po vsej zvezni državi.

Vendar imata proizvodnja in gradbeništvo v Indiani večjo vlogo kot po vsej državi. Sama po sebi ima proizvodnja največje število delavcev široke državne kategorije industrije.

Medtem ko se je skupna zaposlenost v proizvodnji Hoosier po predhodnih ocenah za oktober povečala, več večjih odpuščanj v zadnjih nekaj mesecih so že dosegli dele te industrije.

“Torej, tudi če gre za mehak pristanek na nacionalni ravni ali za zelo rahel upad, je lahko učinek precej pomemben v tistih proizvodno intenzivnih krajih po vsej Indiani,” je dejal Hicks.

V vseh panogah Indiane je skupno število odpuščenih in odpuščenih ostalo enako, s predhodno oceno 31.000 septembra 2022. To je zadnji mesec, ki je na voljo pri Podatki iz raziskave BLS Job Openings and Labor Turnover Survey (JOLTS). Od januarja do julija je ta številka ostala na ali pod 26.000 – maja je bila najnižja v zgodovini 11.000.

»Ko je ogroženo preživetje in slišiš, da brezposelnost narašča ali da je več ljudi odpuščenih. To je zelo zaskrbljujoče,” je dejala Victoria Prowse, ekonomistka z univerze Purdue. “[But] Mislim, da se moramo spomniti, da je to majhno število opazovanj v kontekstu širše situacije.«

Opozarja na število ljudi, ki so zapustili službo v državi, za katere predhodne ocene JOLTS pravijo, da se je septembra povečalo na 96.000.

“Višja brezposelnost je lahko tudi samo del ljudi, ki zapuščajo svoja delovna mesta in iščejo drugo službo, da bi poskušali dobiti povišanje plače,” je dejal Prowse.

Poleti se je zdelo, da je število dvigov začelo upadati in padlo pod 90.000, potem ko se je več mesecev gibalo blizu ali nad 100.000.

Prowse in sprva drugi ekonomisti opazil upad števila odstopov med majem in julijem kot znak, da se bo “veliki odstop” morda kmalu končal. Zdaj pa ni tako prepričana.

“Ni videti, kot da kričimo po recesiji, bolj je videti, da je trg dela zelo napet,” je dejala. »Kamor se bo usmeril v prihodnje, mislim, da je nekoliko nestanoviten zaradi inflacije. To so neznane vode, vsaj v zadnjem času, vendar mislim, da v nobenem smislu ni zaskrbljujoče.

Ocene JOLTS kažejo, da je bilo skupno število odprtih delovnih mest v državi za avgust in september precej manj kot v zadnjih dveh letih. Tudi septembra se je število novih zaposlenih nekoliko zmanjšalo.

“Odprtja so se nekoliko zmanjšala, vendar so še vedno visoka v širšem kontekstu,” je dejal Prowse. “Torej mislim, da imajo delavci resnično moč tukaj – [at] vsaj ko gre za delovna mesta, morda ne za njihove plače ali življenjske pogoje, in podjetja so tista, ki se trudijo zaposliti in zapolniti svoja delovna mesta.”

Po predhodnih ocenah septembra je bilo še vedno manj iskalcev zaposlitve kot prostih delovnih mest, približno pet do deset. To je rahel premik od prejšnje mesece ki je imela približno tri ali štiri iskalce na vsakih 10 odprtin.

PREBERITE VEČ: Nekatera podjetja še vedno načrtujejo velika prizadevanja za zaposlovanje kljub tesnemu trgu dela in gospodarskim opozorilnim znakom

»Pogosto vzamemo [job openings] kot vodilni indikator nam lahko da vpogled v prihodnost,« je dejal Prowse. “Odprtja so nekoliko nižja, vendar še vedno visoka v širšem kontekstu.”

V letih pred letom 2021 je bilo za mesečne ocene veliko bolj značilno, da je bilo manj prostih mest kot prijavljenih.

Ekonomist iz države Ball Hicks ugotavlja, da tesen trg dela ni nujno dober pokazatelj kakovosti služb, ki jih ljudje dobijo, ali njihove sposobnosti, da prenesejo gospodarsko krizo.

“Ljudje samo prehajajo iz enega podjetja v drugega, da bi dobili bonus ob prijavi, ker vam bodo ta podjetja dala bonus ob prijavi, vendar res sovražijo dvigovanje plač,” je dejal. “Ta vrsta odliva na spodnjem koncu plačnega spektra daje vtis zelo dinamičnega gospodarstva, čeprav tu v Indiani v resnici ni veliko temeljne gospodarske rasti.”

Podatki nam povedo, da bi lahko na zelo tesnem trgu dela v Indiani kmalu prišlo do velikih sprememb. Toda številke ne povedo vsega. Ali to vpliva na vas, vašo družino ali vaše podjetje? Delite svojo zgodbo z novinarjem Adamom na arayes@wvpe.org ali na Twitterju na @arayesIPB.

Copyright 2022 Novice IPB. Če želite videti več, obiščite Novice IPB.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *