Trajnostna plastika bi lahko spremenila ravnanje z odpadki na trgih v razvoju

Ker vse več držav prepoveduje plastiko za enkratno uporabo, odpadki ostajajo velik okoljski problem – čeprav številne pobude obljubljajo, da bodo trgi v razvoju postali središče svetovnega boja proti plastičnim odpadkom. Pandemija Covid-19 je povzročila zmanjšanje uporabe plastike; vendar je to povzročilo povečanje odpadkov osebne zaščitne opreme (OZO) in plastike za enkratno uporabo. Poleg tega je veliko teh odpadkov odloženih na netrajnosten način, ki končajo v sežigu ali skladiščenju na odlagališčih, ki so tretji največji vir emisij metana na svetu.

Po podatkih OECD je bilo leta 2019 recikliranih le okoli 9 % svetovne plastike, 22 % pa je bilo napačno gospodarjeno.

Ogromen delež napačno ravnanih plastičnih odpadkov (MPW) konča na trgih v razvoju zaradi neustrezne infrastrukture za ravnanje z odpadki in dotoka uvoženih odpadkov iz zrelih gospodarstev. Ocenjuje se, da Indija in Kitajska predstavljata vsaka 20 % svetovne količine MPW.

Ravnanje z odpadki pri izvoru

Plastika povzroči približno 3,4 % emisij toplogrednih plinov v svojem življenjskem ciklu, od tega jih 90 % nastane med proizvodnjo. Iskanje načinov za razogljičenje proizvodnje plastike bi lahko znatno zmanjšalo njihov vpliv na okolje.

Po poročilu raziskovalnega podjetja BloombergNEF iz maja 2022 bi lahko dodatnih 759 milijard dolarjev naložb petrokemično proizvodnjo do leta 2050 zmanjšalo na nič. To bi posledično zmanjšalo 2 % svetovnih emisij, ki izhajajo iz proizvodnje visoko vrednih kemikalij, ključna komponenta v proizvodnji plastike in drugih izdelkov.

V zadnjih letih se je povečalo tudi povpraševanje po recikliranih materialih, pri čemer je svetovalno podjetje McKinsey poročalo, da je visokokakovostna reciklirana plastika v zadnjem desetletju zahtevala 60-odstotno premijo v primerjavi s čisto plastiko.

Najboljši proizvajalci plastike v podjetjih, kot so Coca-Cola, Walmart in PepsiCo, so del pobude fundacije Ellen MacArthur za dosego 100-odstotne ponovno uporabne, reciklirane ali kompostne embalaže do leta 2025. Coca-Cola pravi, da je njihovo število trenutno 90-odstotno, medtem ko Globalno poročilo glede obveznosti za leto 2022 je imela vrednost Coca-Cole manj kot 100 %.

Poleg ukrepov podjetij so se vlade začele osredotočati na mednarodna prizadevanja za omejitev proizvodnje plastike in onesnaževanja. Na zasedanju okoljske skupščine ZN marca 2022 v Nairobiju v Keniji se je 175 držav zavezalo, da se bodo do leta 2024 pogajale o pravno zavezujočem sporazumu o omejitvi širjenja plastike in se osredotočile na recikliranje, trajnostno embalažo in omejitev proizvodnje čiste plastike.

Na nacionalni ravni je Kenija leta 2018 uvedla strogo prepoved plastičnih vrečk, leta 2020 pa je sledila popolna prepoved plastike za enkratno uporabo na zaščitenih območjih. Od prepovedi je bilo opaziti znatno zmanjšanje uporabe, saj se je lastništvo plastičnih vrečk za večkratno uporabo potrojilo, čeprav je treba še vedno delati pri ravnanju z obstoječimi odpadki.

Trajnostno ravnanje z odpadki

Glede na količino MPW, ki je prisotna v mnogih delih sveta, predstavlja širitev infrastrukture za recikliranje in ravnanje z odpadki na trgih v razvoju pomembno priložnost za dodajanje vrednosti.

Kot je OBG zapisal septembra 2020. problem plastičnih odpadkov, ki nastanejo pri proizvodnji osebne zaščitne opreme med pandemijo Covid-19, predstavlja priložnosti za inovacije na področju recikliranja.

“Afriški pregled gospodarjenja z odpadki 2022”, ki ga je objavil okoljski program ZN, ocenjuje, da v afriških mestih letno nastane 8 milijard dolarjev trdnih komunalnih odpadkov, 7,6 milijarde dolarjev njihove vrednosti pa se izgubi zaradi nepravilnega odlaganja, predvsem na odprtih odlagališčih.

Krožno gospodarstvo ustvarja vrednost iz predmetov, ki bi sicer končali na odlagališču. Zagonsko podjetje Humble Sustainability s sedežem v Manili predeluje odvečne zaloge podjetij za e-trgovino in prodajo na drobno, ki bi bile sicer odstranjene, in jih preprodaja prek svoje trgovine ali posreduje zaloge svojim partnerjem v svoji poslovni mreži.

Humble je pred kratkim zbral 750.000 $ v presežnem krogu semen, ki ga je vodil Seedstars International Ventures, in start-up načrtuje, da bo ta sredstva uporabil za najem osebja in razširitev partnerske mreže.

Poslovni model nigerijske družbe Soso Care je namenjen obravnavanju ravnanja z odpadki in dostopa do zdravstvene oskrbe v državi, kjer ima 23 % prebivalstva zdravstveno zavarovano. Podjetje za zdravstveno tehnologijo sprejme odpadke, ki jih je mogoče reciklirati, kot so odpadne kovine, plastika ali avtomobilski akumulatorji, v zameno za zdravstveno zavarovanje.

Gospodarstva v vzponu poskušajo zmanjšati tok smeti iz drugih držav, saj pogosto nimajo infrastrukture za njihovo varno ali trajnostno obdelavo.

Po zgledu Vietnama in Malezije je Tajska napovedala, da bo do leta 2025 prepovedala uvoz plastičnih odpadkov.

Države jugovzhodne Azije so postale pomembna destinacija za izvoz odpadkov iz razvitih gospodarstev, potem ko je Kitajska, ki je prej prejela približno 50 % svetovnih plastičnih odpadkov, leta 2017 prepovedala tak uvoz kot del svoje pobude National Sword.

Druga prizadevanja so osredotočena na trajnostno zbiranje slabo gospodarjenih odpadkov. V Panami vodno kolo, ki ga je postavila okoljska skupina Marea Verde, pomaga zbirati smeti iz reke Juan Diaz, ki teče skozi Panama City. Kolo, katerega cilj je zbiranje smeti, preden dosežejo morje, poganja mešanica hidravlične in sončne energije.

Povezano: Exxon Mobil prvič odkrije nafto v Angoli v 20 letih

Takšna prizadevanja se lahko izkažejo za potrebna v boj proti onesnaževanju morja s plastiko na trgih v razvojus študijo Pew Charitable Trusts in SYSTEMIQ iz julija 2020, ki poroča, da bi se lahko količina plastike v oceanih do leta 2040 početverila.

Inovacija razgradnje

Namesto zamenjave predmetov za enkratno uporabo z bolj trajnostnimi materiali je iskanje novih načinov za razgradnjo smeti druga rešitev za ravnanje z odpadki.

Študija iz leta 2021 je pokazala, da se mikrobi razvijajo za prebavo plastike, raziskovanje encimov, ki jih uporabljajo, pa bi lahko znanstvenikom pomagalo odkriti bolj trajnostne načine predelave odpadkov.

Leta 2022 je francoski Carbios vstopil v industrijsko fazo za svojo tehnologijo encimskega recikliranja; njegova potencialna zmogljivost recikliranja naj bi presegla 50.000 ton plastičnih odpadkov na leto.

Druga študija je pokazala, da lahko superčrvi, ličinke temnih hroščev, preživijo na dieti iz stiropora, kar predstavlja priložnost za podjetja, da uporabljajo žuželke za pomoč pri razgradnji smeti.

Trdni odpadki se obravnavajo tudi kot alternativni vir goriva. Cementarna v Južni Koreji deluje delno z uporabo odpadkov sintetične smole iz zavržene plastike, kar ji omogoča zmanjšanje uporabe premoga za 30 % in zmanjšanje skupnih emisij za 3,3 % od leta 2018.

Avtor: Poslovna skupina Oxford

Več najboljših branj na Oilprice.com:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *