Tožilec: Priča je povedala policiji, da je osumljenec UVA ciljal na žrtve

CHARLOTTESVILLE, Va. (AP) – Priča, ki je videla študenta Univerze v Virginiji streljati na avtobusu, ko se je vračal z ekskurzije, je policiji povedala, da je strelec ciljal na določene žrtve – veliko med njimi je bilo nogometaše – tako da je enega ustrelil, medtem ko je ta spal, je povedal tožilec na sodišču sreda..

Podrobnosti so se pojavile med osumljenčevim prvim nastopom na sodišču, istega dne, ko so se študentje vrnili k pouku in na univerzo napovedal zaradi usodnega streljanja odpovedali sobotno nogometno tekmo.

Priča, ki so ji pokazali fotografijo osumljenca streljanja, Christopher Darnell Jones Jr., ga je identificirala kot strelca, je dejal tožilec. V nasilju v nedeljo zvečer so bili ubiti trije nogometaši, en igralec in še en študent pa sta bila ranjena.

Jones, nekdanji nogometaš, se je na sodišču v sredo pojavil prek video povezave iz lokalnega zapora. Ni se izjasnil o številnih obtožbah, s katerimi se sooča, in je dejal, da namerava najeti odvetnika. Sodnik mu je odredil pripor brez varščine in imenoval javnega zagovornika, ki ga bo zastopal, dokler ne zagotovi zasebnega odvetnika.

Predstavniki univerze in policija so povedali, da se je Jones, ki bo v četrtek dopolnil 23 let, pridružil skupini približno dveh ducatov drugih na nedeljskem izletu iz kampusa v Charlottesvillu, da bi si ogledal predstavo v glavnem mestu države, približno 120 milj (195 kilometrov) stran. Ko se je njihov avtobus vrnil v kampus, so oblasti povedale, da je Jones odprl ogenj in jih ubil Lavel Davis ml., D’Sean Perry in Devin Chandler.

Policija je sporočila, da je Jonesu uspelo pobegniti s prizorišča streljanja, kar je spodbudilo zasledovanje in 12-urna zapora kampusa zaradi česar so številni študenti okameneli. Obtožen je treh obtožb umora druge stopnje, dveh obtožb namernega poškodovanja in dodatnih obtožb za orožje.

Nasilje na vodilni državni univerzi je sprožilo dneve žalovanja med študenti in profesorji, širšo skupnostjo Charlottesvilla in drugimi podporniki. Pouk se je nadaljeval v sredo, ko je šola sporočila, da odpoveduje zadnjo domačo tekmo sezone, ki je bila načrtovana za konec tedna proti Coastal Carolini. Odločitev o zadnji tekmi sezone 26. novembra proti Virginia Techu v Blacksburgu še ni bila sprejeta.

Učenci so opisali vrsto čustev, ko so se vrnili v razred.

»Če sem iskren, je to precej nadrealistična izkušnja,« je povedal Carter Paulen, študent četrtega letnika sistemskega inženiringa in ekonomije. “Lepo je videti prijazne obraze, vendar mislim, da se vsi poskušajo spet počutiti normalne kljub vsem težavam.”

Caden Kennedy, študent drugega letnika, je dejal, da se je veliko študentov vrnilo k pouku, “vendar obstajajo ljudje, ki so doma in morajo biti doma.”

“Mislim, da se univerza sama zelo zaveda dejstva, da se niso vsi pripravljeni vrniti,” je dejal Kennedy. “Učitelji vsekakor poskušajo delati z vsemi tam, kjer so vsi.”

Univerza od dodiplomskih študentov ne bo zahtevala, da opravijo kakršne koli ocenjene naloge ali opravljajo izpite pred odmorom za zahvalni dan. Predsednik univerze Jim Ryan je ta teden popoldne odprl svoj dom v kampusu za študente, medtem ko poteka spominska slovesnost za žrtve.

Med zaslišanjem na sodišču v sredo je državni tožilec okrožja Albemarle James Hingeley na kratko opisal, kaj se je zgodilo v nedeljo zvečer, potem ko so se policisti odzvali na poročilo o streljanju v bližini parkirne hiše.

Ena od prič je policiji povedala, da je osumljenec v Chandlerja uperil pištolo, ga ustrelil, ko je spal, Chandler pa je zdrsnil na tla, je dejal Hingeley.

Priča je povedala, da je Jones “ciljal na določene ljudi” in ni streljal naključno, pravi Hingeley.

Ryan je v ponedeljek dejal, da oblasti niso “popolnoma razumele” motiva za streljanje. Sodni dokumenti niso ponudili nobenega nadaljnjega vpogleda in Hingeley v sredo ni obravnaval možnega motiva.

Javni pravobranilec, imenovan za zastopnika Jonesa, v sredo ni komentiral vsebine obtožb. Prav tako je zavrnila komentarje zunaj sodišča.

Jones, ki je bil v priporu od aretacije v predmestju Richmonda v ponedeljek pozno zjutraj, je bil videti mračen. Med zaslišanjem ni govoril, razen da je odgovarjal na vprašanja sodnika, med drugim o svoji zaposlitvi in ​​zmožnosti plačila odvetnika.

Jones, stalni član nogometne ekipe v sezoni 2018, od septembra dela s krajšim delovnim časom za klube fantov in deklet v Srednji Virginiji, je v izjavi po elektronski pošti potrdila Kate Lambert, izvršna direktorica skupine.

Hingeley je v sredo na sodišču pregledal tudi Jonesovo prejšnjo kazensko evidenco. Februarja 2021 je bil Jones v okrožju Chesterfield obtožen nošenja skrite pištole brez dovoljenja in je bil pozneje obsojen na 12 mesecev pogojne kazni, je dejal Hingeley.

V času te aretacije je imel Jones dva neporavnana naloga za hit and beg z materialno škodo in nepremišljeno vožnjo iz Petersburga. Obsojen je bil po obeh obtožbah in za obe obsojen na 12 mesecev pogojne kazni, je dejal Hingeley.

Univerza je sporočila, da Jonesovo neuspeh, da prijavi obsodbo za prekršek zaradi prikritega orožja, obravnavajo v tekočem pregledu Jonesa s strani njene ekipe za oceno groženj. Univerza je sprva sporočila, da je njen urad za študentske zadeve konec oktobra Jonesov primer posredoval univerzitetnemu pravosodnemu odboru, organu, ki ga vodijo študenti in bi lahko sprejel disciplinske ukrepe. Toda v torek pozno zvečer je tiskovni predstavnik Brian Coy potrdil, da univerza poročila dejansko ni eskalirala. Končno je uspelo v torek zvečer, je dejal Coy.

Upravni odbor univerze – odbor obiskovalcev – je imel v sredo izredni sestanek, na katerem so prejeli informacije organov pregona, uradnikov za upravljanje v izrednih razmerah, članov osebja in pravnih svetovalcev o streljanju in preiskavi, v skladu z javno točko dnevnega reda. Upravni odbor se je sestal v izvršilni seji. Javnosti ni bilo dovoljeno prisostvovati, tiskovni predstavnik univerze pa je dejal, da člani odbora ne bodo imeli pripomb.

Od dveh študentov, ki sta bila hospitalizirana, so enega v torek izpustili iz medicinskega centra UVA, je povedal Eric Swensen, tiskovni predstavnik zdravstvenega sistema.

Tiskovni predstavnik družine Mika Hollinsa, branilca, ki je bil ustreljen v hrbet, je dejal, da v torek po drugi operaciji kaže znake izboljšanja. Odstranili so ga iz ventilatorja in lahko je obiskal družino in prijatelje v svoji bolniški sobi, je povedal Joe Gipson, glavni operativni direktor odvetniške pisarne v Baton Rougeu v Louisiani, kjer dela Hollinsova mati Brenda Hollins. Gipson je pozneje izdal izjavo, v kateri je ponovil, da se bo Hollins lotil svojega dolgega okrevanja z enako vztrajnostjo, kot je bil na igrišču in v učilnici.

___

Sarah Rankin, pisateljica Associated Press iz Richmonda v Virginiji, je prispevala k temu poročilu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *