Top 5 stvari, ki jih je treba spremljati na trgih v prihajajočem tednu Investing.com

© Reuters

Avtor: Noreen Burke

Investing.com — Zapisnik s srednega sestanka Federal Reserve bo glavni vrhunec za počitnice skrajšanega tedna, pri čemer vlagatelji iščejo kakršne koli znake, da bi se hitrost dvigovanja obrestnih mer lahko upočasnila. V petek se začenja najpomembnejše nakupovalno obdobje v letu, ki bo ključna preizkušnja za ameriške trgovce. Najnovejše svetovne gospodarske napovedi OECD v torek bodo skupaj z globalnimi podatki PMI zagotovile pomemben vpogled v stanje svetovnega gospodarstva. Medtem bo Kitajska morda okrepila ukrepe gospodarske podpore in obstajajo znaki, da bodo avtorski honorarji izgubili svojo krono. Tukaj je tisto, kar morate vedeti, da začnete teden.

  1. Hranjene minute

Fed bo v sredo objavil svoj novembrski sestanek z vlagatelji, nestrpnimi za kakršen koli znak, da oblikovalci politik morda razmišljajo o upočasnitvi svojega procesa zaostrovanja, potem ko so letos zvišali obrestne mere hitreje kot kadar koli od osemdesetih let prejšnjega stoletja.

Predsednik Feda Jerome Powell in drugi oblikovalci politik so nakazali, da bi centralna banka lahko prešla v naslednji mesec, da bi se izognila večjim zaostritvam, kot je potrebno, in pošiljanju gospodarstva v recesija.

Obenem je Powell dejal, da bodo obrestne mere morda sčasoma morale biti višje od 4,6 %, za katere so oblikovalci politik menili, da bodo potrebne do naslednjega leta.

Na gospodarskem koledarju za prihodnji teden so še , , za oktober in podatki za november.

  1. Črni petek

V ozadju naraščajoče inflacije in naraščajočih obrestnih mer prihaja ključni preizkus povpraševanja potrošnikov 25. novembra, ko trgovci začnejo razprodaje na črni petek – tradicionalno enega najmočnejših nakupovalnih dni v letu.

Nedavni podatki so pokazali, da se je maloprodajna prodaja v ZDA oktobra povečala bolj, kot je bilo pričakovano, kar nakazuje, da bodo potrošniki v prihodnje leto morda na trdnejši podlagi. Potrošnja predstavlja več kot dve tretjini gospodarske dejavnosti v ZDA.

Trgovci na drobno so v zadnji sezoni dobičkov ponudili mešane rezultate. Prejšnji teden je Walmart (NYSE: ) zvišal napoved letne prodaje in dobička, saj naj bi povpraševanje po živilih ohranilo rast kljub višjim cenam, medtem ko Tarča (NYSE: ) napovedujejo presenetljiv padec prodaje v prazničnem četrtletju po opozorilu o “dramatičnih spremembah” v vedenju potrošnikov, ki škodujejo povpraševanju.

Amazon (NASDAQ: ), največji svetovni spletni trgovec, je 27. oktobra sporočil, da se pripravlja na počasnejšo rast, saj so “proračuni ljudi omejeni” zaradi inflacije.

  1. Napovedi OECD/podatki PMI

OECD bo v torek objavil najnovejše napovedi za svetovno gospodarstvo, ki bodo skupaj s predhodnimi odčitki poslovne dejavnosti v novembru iz številnih držav dale sliko zdravja svetovnega gospodarstva.

Najnovejše napovedi OECD, podane septembra, so že nakazale poslabšanje obetov za prihodnje leto, saj naj bi ameriško gospodarstvo padlo v recesijo.

Podatki PMI iz Indije, Združenih držav in ZDA v sredo bi lahko prispevali k temi. V večini evropskih držav so PMI pod oznako 50, ki loči širitev od krčenja.

Britanija se že sooča z dolgotrajno recesijo. Gospodarska rast v evrskem območju je bila boljša od pričakovane, trgi dela pa ostajajo relativno močni. Toda tveganja recesije ostajajo grozeča zaradi pomanjkanja energije in visoke inflacije.

  1. Dolar čez vrh?

Septembra je dosegel vrh pri 20-letni najvišji vrednosti 114,78 in od takrat pada. Ker je valuta na poti do največje četrtletne izgube od drugega četrtletja 2017, se vlagatelji zdaj sprašujejo, ali je dosegla vrhunec.

Rast dolarja je bila prevladujoča tema trgovanja v letu 2022, zahvaljujoč hitrim dvigom obrestnih mer Feda, kar je valuti dalo prednost pred tekmeci med vlagatelji.

Toda analitiki Goldman Sachsa so v petek dejali, da je vrh dolarja še vedno videti kot “več četrtletij”, pri čemer so opozorili, da ne pričakujejo, da bo Fed začel popuščati do leta 2024. Dodal je, da ni pričakovati, da bo rast v ZDA kmalu dosegla dno.

  1. Kitajska

Obljuba kitajske centralne banke, da bo okrepila podporne ukrepe, bi morala biti vidna v ponedeljek, ko bodo določene ključne posojilne obrestne mere.

Pričakuje se, da bo Ljudska banka Kitajske ohranila ključne posojilne obrestne mere nespremenjene že tretji mesec zapored, oblikovalci politik pa neradi znižajo z nadaljnjim omilitvijo monetarnih pogojev.

Oblasti iščejo načine, kako podpreti gospodarsko rast, ne da bi povzročile finančno nestabilnost.

Med tednom bodo imele politične sestanke tudi druge regionalne centralne banke. Pričakuje se, da bo v sredo poskočil za 75 bazičnih točk, ko bo korejska centralna banka ponovno zaostrila tečaj, a verjetno le za četrtino točke.

Reuters je prispeval k temu poročilu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *