To pomeni, da bi svetovni trgi obveznic lahko dosegli dno, potem ko bo centralna banka zvišala obrestne mere


solarseven // Shutterstock

To pomeni, da bi svetovni trgi obveznic lahko dosegli dno, potem ko bo centralna banka zvišala obrestne mere

Oseba, ki pregleduje finančne karte po telefonu

Vlagatelji v vrednostne papirje s fiksnim dohodkom doživljajo leto, ki bi lahko bilo najbolj zahtevno za trge obveznic v zadnjih 45 letih in leto 2022 najslabše od leta 1931.

Obveznice so enote dolga, ki jih izdajo podjetja ali vlade in se pretvorijo v tržna sredstva. Vsebujejo pogoje posojila, kot so plačilo obresti, znesek glavnice obveznice in datum zapadlosti. Obveznice v bistvu delujejo kot instrumenti, ki jih vlade in korporacije uporabljajo za izposojo denarja. Čeprav borza ustvarja veliko več naslovnic, so svetovni trgi obveznic po vrednosti veliko večji od borze, z več kot 100 bilijonov dolarjev vezanih v obveznice po vsem svetu v primerjavi s 64 bilijoni dolarjev delnic.

Vlagatelji na splošno zahtevajo višje obrestne mere za posojila vladam v daljših obdobjih, kar odraža oportunitetne stroške dolgotrajne vezave svojega denarja ob naraščajoči rasti in inflacijskih pričakovanjih. Po drugi strani pa se kratkoročne obrestne mere občasno dvignejo nad dolgoročne donose, kar moti običajen trend trgov obveznic. Ko se krivulja donosnosti obrne, vlagatelji zahtevajo več obresti za posojanje državi v krajših obdobjih. Ta nenormalnost pomeni, da vlagatelji pričakujejo skorajšnji upad gospodarske rasti. Zgodovinsko gledano je bila obrnjena krivulja donosnosti a močan pokazatelj bližajoče se recesije. To še posebej velja, ker se ZDA soočajo z močnimi globalnimi vetrovi iz Evrope, kjer se Vojna med Rusijo in Ukrajino in povezane sankcije so povzročile boleč cenovni šok energije.

Mnogi menijo, da so obveznice varnejša alternativa drugim naložbam, zakladne obveznice pa so med najvarnejšimi državnimi obveznicami. Čeprav so obveznice manj nestanovitne in so v času gospodarskih težav ponavadi boljše od delnic, to ne pomeni, da so dobra naložba ali da bi morali vlagati samo v obveznice.

Olive Invest je zbral informacije o trgih obveznic iz različnih strokovnih, strokovnih in novičarskih virov, da bi zagotovil jasnejšo sliko uspešnosti ameriškega trga obveznic.MDart10 // Shutterstock

Obrestne mere še vedno rastejo, vendar počasneje

Zgradba ameriške centralne banke Federal Reserve

Dve leti po najhujši pandemiji v stoletju se svetovno gospodarstvo še vedno spopada z dolgotrajnimi učinki pandemije COVID-19, ki sta zmanjšana gospodarska rast in naraščajoče cene. Zlasti ZDA se borijo z inflacijo, odkar se je gospodarstvo okrepilo po zaustavitvi industrij, povezanih s COVID-19, in motenih dobavnih verigah. Federal Reserve je za zajezitev inflacije uporabila orodja, ki so ji bila na voljo, predvsem zvišanje obrestnih mer in grožnjo z več. Pred kratkim je Fed zvišala obrestne mere za 75 bazičnih točk. Vendar bi lahko učinek prehoda na trg obveznic povzročil padec cen obveznic.

Na prvi pogled razmerje med obrestnimi merami in cenami obveznic morda ni očitno. Toda ob natančnejšem pregledu postane jasno, da ko centralne banke zvišajo obrestne mere, cene obveznic padejo, kar zagotavlja, da nominalna vrednost obveznice ostane nespremenjena. To se pozna med bodočimi posredniki, ki se šolajo za svoje izpite za pridobitev licence za vrednostne papirje kot nihanja, primerjava cen obveznic in obrestnih mer z nihalka na otroškem igrišču. Zaradi obratnega razmerja med obrestnimi merami in cenami obveznic je mogoče pričakovati, da bodo cene obveznic še padle, saj bo Fed še naprej zviševal obrestne mere.larry1235 // Shutterstock

Nestanovitnost delniškega trga, ki jo povzročajo tveganja iz Evrope, povzroča, da vlagatelji iščejo varna zatočišča, kot so zakladnice

Varčevalne obveznice Združenih držav z ameriško valuto

V idealnem primeru delniški trgi ponujajo višje pričakovane donose kot trgi s fiksnim donosom. Vendar pa predstavljajo tudi večje tveganje izgube. Agresivno zvišanje obrestnih mer Feda in tveganja neplačila na trgu v razvoju so kombinirani z odpuščanja v tovarnah zaradi energetske krize v Nemčiji in drugih evropskih proizvajalcih, da bi prestrašili vlagatelje. Rezultat je bil beg na varno, institucionalni in individualni vlagatelji pa so se obračali na državne obveznice.

Nižje cene obveznic so začele predstavljati donosne priložnosti za vlagatelje, ki iščejo donos, vendar z varnostjo. Kratkoročno instrumenti trenutno ponujajo naraščajoče donose pri 4,48 % za šest mesecev, 4,53 % za eno leto in 4,41 % za dve leti, medtem ko daljše ročnosti, kot so petletne in 10-letne obveznice, ponujajo donose 4,18 % oziroma 4,01 %.corlafra // Shutterstock

Govorice poslovnih in političnih voditeljev o recesiji potiskajo delnice nižje, kar verjetno spodbuja obveznice

Grafikon borze in dolarski bankovec

Ker Fed ohranja svojo sokolsko držo in predsednik Feda Jerome Powell nakazuje, da bo še naprej agresivno zviševal obrestne mere, so strokovnjaki in vlagatelji v panogi zaskrbljeni, da bi to lahko potisnilo ameriško gospodarstvo v recesijo.

Zadnjič Fed agresivno dvignil obrestne mere za zajezitev inflacije bilo je v zgodnjih osemdesetih letih pod takratnim predsednikom FED Paulom Volckerjem. Zvišanja obrestnih mer Volcker Fed so tako podražila izposojanje denarja in hipotekarne obrestne mere bančna potrdila o depozitu so bili zavarovani pri Zvezni korporaciji za zavarovanje depozitov maja 1981 z 18-odstotnim donosomblizu oznake visoke vode huda recesija 1981-82.

Kar zadeva trenutne obete, so uradniki Feda dejali, da želijo še naprej zviševati obrestne mere precej nad trenutni razpon 3% do 3,25%, zaradi česar so analitiki ugibali o tem, kako visoke bi lahko bile stopnje. Vendar so se stroški servisiranja globalnih dolgov vlad v zadnjih 40 letih po vsem svetu nakopičili. države G7vključno z ZDA, bi naredilo nevzdržno vsako zvišanje obrestnih mer Feda, ki bi se približale obrestnim meram, ki so jim bili Američani priča v zgodnjih osemdesetih letih.

Obrestne mere rastejo hitreje od pričakovanj, nepričakovani učinki kvantitativno zaostrovanje in pričakovana dolgotrajna vojna v Ukrajini sta pokazatelja, za katera analitiki menijo, da bosta ameriško gospodarstvo verjetno poslala v recesijo. V tem težkem globalnem okolju strokovnjaki iz industrije, kot je izvršni direktor JPMorgan Chase Jamie Dimon, menijo, da bi lahko indeks S&P 500 doživel boleč upad. Negativni obeti za delniške trge lahko prisilijo vlagatelje, da se vrnejo na trge s fiksnim donosom, kar povzroči višje cene obveznic.

Ta zgodba se je prvotno pojavila na Olive Invest in jo je produciral
razdeljen v sodelovanju s Stacker Studio.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *