Tekma ZDA proti Angliji bi lahko spremenila svetovno dojemanje ameriškega nogometa

AL RAYYAN, Katar – To Združene države Moška reprezentanca je na misiji spremeniti način, kako svet dojema ameriški nogomet.

In kakšen je boljši način, da si premisliš kot zmaga Anglijafavorit za zmago na svetovnem prvenstvu?

The USMNT imajo priložnost za to v petek, ko se bodo na drugi tekmi skupinskega dela pomerili z Anglijo na stadionu Al Rayyan (14:00 ET na FOX in aplikaciji FOX Sports).

Skupina Gregga Berhalterja je neustrašna in ambiciozna. Ima nesporno bahanje in samozavest. Veliko se je govorilo in pisalo o tem, da so druga najmlajša ekipa na tem turnirju (Gana je malo mlajši) in kako le en igralec — branilec DeAndre Yedlin — ima prejšnje izkušnje s svetovnega prvenstva. Zdaj, ko so imeli eno tekmo za seboj – remi 1-1 Wales v začetku tega tedna – Američani imajo velik sijaj za drugo tekmo, proti veliki, slabi Angliji.

V četrtek je US Capt Tyler Adams je priznal, da ima njegova ekipa priložnost, da tukaj poda izjavo.

“Mislim, da je to očitno velika priložnost za hitro spremljanje vpliva, ki ga lahko imamo,” je dejal Adams. “To so visoki pritiski, [high] privilegirani trenutki, da stopim na igrišče proti nekaterim od teh fantov. Spoštujemo jih – verjetno gre za obojestransko spoštovanje obeh ekip. Ko na takšni tekmi dosežeš rezultat, ljudje začnejo nekoliko bolj spoštovati Američane.”

Dodano zvezdno krilo Christian Pulisic: “Moramo se dokazati. Morda nismo bili na ravni nekaterih od teh svetovnih velesil zadnjih desetletij – a imeli smo dobre ekipe z veliko srčnostjo v sebi. Ampak mislim, da se lahko popeljemo do naslednjega korak z uspešnim svetovnim prvenstvom, ki bi lahko spremenil veliko stvari.”

Na ponedeljkovi uvodni tekmi proti Walesu je Berhalterjeva začetna enajsterica vključevala 10 igralcev, ki igrajo v Evropi. Samo srednji branilec Walker Zimmermanod Nashville SC, igra v MLS. Čeprav ni izključil, da bi nekoč igral v tujini.

Angleški prvoligaš, za katerega igra Adams Leeds United, je v zadnjih 15-20 letih neverjetno priljubljena v ZDA. Očarala je in vplivala na mlade igralce, zlasti te generacije, ki so se kot najstniki dobro počutili, ko so zapustili svoje domove v Ameriki z velikimi načrti, da bi igrali za vrhunska evropska moštva. Mnogim je uspelo prav to, Pulisic pa je edini igralec, ki je dejansko igral in zmagal v finalu lige prvakov.

Adams je odraščal v New Yorku in igral za Rdeči biki akademiji, preden se kasneje pridruži RB Leipzig Bundesligi, kjer je postal prvi igralec USMNT, ki je zadel v četrtfinalu Lige prvakov UEFA. Po treh letih in pol v Nemčijajulija 2022 se je pridružil Leeds Unitedu, kjer igra skupaj z ameriškim soigralcem Brendan Aaronson.

Adams je v četrtek dejal, da je odraščal ob gledanju in občudovanju Theirryja Henryja, kako igra za Red Bulls in Arsenal. Z lahkoto se je navadil na sobotne dopoldanske tekme Premier lige in sanja, da bi mu to nekega dne uspelo.

“Spomnim se, da sem svoji mami v mladosti rekel, da želim igrati v Angliji,” je dejal Adams. “V Premier ligi bo vedno nekaj posebnega. Vedno je bilo in mislim, da vedno bo.”

Dodal Berhalter, ki je igral za Kristalna palača v začetku leta 2000: »Zdi se, kot da imajo zdaj vsi v Ameriki [Premier League] ekipo, ki jo podpirajo. To je neverjeten skok. Resnično smo ponosni, da naši igralci igrajo v tej ligi, in zame je podobna ligi NFL v tem, kako dominantna je in kako komercialno usmerjena je.”

Toliko Američanov v tujini pomaga poznati nasprotnike svetovnega prvenstva in daje vsaki ekipi malo prednosti tu in tam. Japonska, ena od Pepelk tega turnirja, je premagala Nemčijo z 2-1 z osmimi fanti, ki igrajo v Bundesligi. ZDA imajo šest igralcev v EPL – bo to kaj spremenilo proti Angliji?

“Mislim, da to nikakor ne naredi predvidljivega,” je dejal Adams. “Igral boš proti številnim kakovostnim igralcem, ne glede na to, kolikokrat si pred tem igral proti njim. Znali se bodo prilagoditi igri in tvojemu početju ter najti rešitve.

“Toda ob tem je lepo imeti to izkušnjo in igrati nekaj teh velikih tekem proti nekaterim najboljšim ekipam proti nekaterim najboljšim angleškim igralcem. In imeti to priložnost za učenje, rast in razvoj ter razumevanje igre v drugačen način. Rekel bi, da je mednarodni nogomet popolnoma drugačen od klubske igre, a imeti priložnost igrati proti nekaterim od teh igralcev [in club games] v pomoč bo.”

Adams zavrača idejo, da bi se USMNT ustrašila ekipa, kot je Anglija – pravzaprav je dejal, da se ne boji ničesar “razen pajkov”. Upa le, da bo prav ta tekma pokazala, da so Američani sposobni tekmeci in “da ameriški nogomet raste in se razvija v pravi smeri”.

Zdaj, če lahko ZDA premagajo Anglijo, je ekipa polna igralcev, kot je Harry Kane, Bukayo Saka in Jack Grealishza koga ob koncih tedna navijajo Američani, ki obožujejo Premier League, kakšno sporočilo bo to poslalo domov in preostalemu svetu?

“To bi veliko pomenilo,” je dejal Adams. “Zadnjih nekaj let poskušamo doseči napredek na tem področju in gremo v pravo smer. Zato menim, da bi kapitalizacija na koncu pomenila, da se še naprej premikamo v pravo smer.”

Berhalter je dodal: “Kot skupina na svetovnem prizorišču nismo dosegli ničesar. Moramo izkoristiti to svetovno prvenstvo, da se uveljavimo in nato, upam, da gremo naprej na naslednje svetovno prvenstvo in storimo enako.”

Preberite več iz Svetovno prvenstvo:

Laken Litman pokriva univerzitetni nogomet, univerzitetno košarko in nogomet za FOX Sports. Pred tem je pisala za Sports Illustrated, USA Today in The Indianapolis Star. Je avtorica knjige Strong as a Woman, ki je izšla spomladi 2022 ob 50. obletnici naslova IX. Sledite ji na Twitterju @LakenLitman.


Izkoristite več o svetovnem prvenstvu FIFA 2022 Sledite svojim priljubljenim, če želite prejemati informacije o igrah, novicah in večLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *