Tedenski zahtevki za brezposelnost v ZDA na najvišji ravni v zadnjih 3 mesecih; naročila za osnovno investicijsko blago se obnavljajo

  • Tedenski zahtevki za primer brezposelnosti se povečajo s 17.000 na 240.000
  • Nadaljnje terjatve so se povečale za 48.000 na 1.551 mio
  • Naročila osnovnih investicijskih proizvodov so se oktobra povečala za 0,7 %.
  • Dobave osnovnih investicijskih proizvodov višje za 1,3 %

WASHINGTON, 23. november (Reuters) – Število Američanov, ki so vložili nove prošnje za primer brezposelnosti, se je prejšnji teden povzpelo na najvišjo raven v zadnjih treh mesecih, ko so odpuščanja v tehnološkem sektorju narasla, vendar to verjetno ni pomenilo bistvene spremembe razmer na trgu dela, zato ostanite trdni .

Tedenski podatki o zahtevkih za primer brezposelnosti so na začetku počitniške sezone običajno spremenljivi. Kljub povečanju zahtevkov, o katerih je v sredo poročalo Ministrstvo za delo, so zahtevki ostali precej pod pragom, za katerega so po mnenju ekonomistov dvignili rdečo zastavo na trgu dela. Trg dela je ostal odporen kljub najagresivnejšemu ciklu zviševanja obrestnih mer Federal Reserve od osemdesetih let prejšnjega stoletja, katerega cilj je bil zajeziti visoko inflacijo z zmanjšanjem povpraševanja v gospodarstvu.

“Napovedi o odpuščanjih so se okrepile, čeprav še ni znakov obsežnega odpuščanja,” je dejala Rubeela Farooqi, glavna ameriška ekonomistka pri High Frequency Economics v White Plainsu v New Yorku.

Začetni zahtevki za državno nadomestilo za brezposelnost so se v tednu, ki se je končal 19. novembra, povečali za 17.000 na sezonsko prilagojenih 240.000. Številke za prejšnji teden so bile popravljene, da pokažejo 1000 več vloženih zahtevkov, kot je bilo sporočeno prej. Ekonomisti pravijo, da bi morali zahtevki preseči 270.000, da bi vzbudili zaskrbljenost glede trga dela.

“Vsak znak stalnega povečevanja terjatev, ki se približuje pragu rentabilnosti, ali v skladu z mesečno rastjo števila delovnih mest, bi bil razlog za skrb,” je dejal Dante DeAntonio, ekonomist pri Moody’s Analytics v West Chesterju v Pensilvaniji. “Še vedno obstaja prostor, da se trg dela omehča, ne da bi dvignili rdečo zastavo.”

Ekonomisti, ki jih je anketiral Reuters, so za zadnji teden napovedali 225.000 zahtevkov. Podatki o terjatvah so bili objavljeni dan prej zaradi praznika zahvalnega dne v četrtek.

Povečalo se je število odpuščanj v tehnološkem sektorju, s Twitterjem, Amazonom (AMZN.O) in Meta (META.O)starša Facebooka, ki je ta mesec napovedal na tisoče ukinitev delovnih mest.

Neprilagojene škode so prejšnji teden narasle s 47.909 na 248.185. Povečal jih je skok za 5024 v Kaliforniji, kar je verjetno odraz ukinjanja delovnih mest v tehnološkem sektorju. Veliko povečanje vlog je bilo tudi v Georgii, Illinoisu, Minnesoti, Iowi, New Yorku, Ohiu in Michiganu.

Ekonomisti pa niso pričakovali, da bodo odpuščanja v tehnološkem sektorju močno ovirala trg dela in celotno gospodarstvo, pri čemer so opozorili, da so podjetja zunaj tehnološkega in stanovanjskega sektorja kopičila delavce po pomanjkanju delovne sile po COVID-19. pandemija. .

“Napovedi o odpuščanju je treba jemati z rezervo, ker niso vklesane v kamen in jih podjetja lahko prilagodijo,” je dejal Ryan Sweet, glavni ameriški ekonomist pri Oxford Economics v West Chesterju v Pensilvaniji.

“Če bi do zdaj največjih odpuščanj, napovedanih v novembru, prišlo ta mesec, bi to dvignilo nezaokroženo stopnjo brezposelnosti s 3,69% na 3,80%, če so vsi ostali enaki.”

Z 1,9 zaposlitve na vsako brezposelno osebo septembra bi lahko del odpuščenih delavcev hitro našel novo zaposlitev.

Ameriške borze so se odprle s padcem. Dolar je padel glede na košarico valut. Tečaji ameriških državnih obveznic so se zvišali.

PORABA TEŽKE OPREME

Federal Reserve je letos zvišala referenčno obrestno mero za 375 bazičnih točk s skoraj ničle na razpon 3,75%–4,00%.

Poročilo o odškodninskih zahtevkih je tudi pokazalo, da se je število ljudi, ki so prejemali nadomestila po prvem tednu pomoči, v tednu, ki se je končal 12. novembra, povečalo za 48.000 na 1,551 milijona.

Tako imenovane stalne terjatve, približek zaposlitve, so zajemale obdobje, v katerem je novembra vlada anketirala gospodinjstva o stopnji brezposelnosti. Med obdobjem raziskave od oktobra do novembra so se neprekinjeno povečevale škode. Stopnja brezposelnosti je bila oktobra 3,7-odstotna.

Ločeno poročilo Ministrstva za trgovino v sredo je pokazalo, da so se nova naročila za investicijsko blago, izdelano v ZDA, oktobra okrepila, medtem ko so se pošiljke močno povečale, kar nakazuje, da je poslovna poraba za opremo začela četrto četrtletje na močni podlagi.

Naročila za neobrambno investicijsko blago, razen letal, ki se pozorno spremlja kot približek načrtom poslovne porabe, so se prejšnji mesec povečala za 0,7%. Ta tako imenovana naročila osnovnih investicijskih dobrin so se septembra zmanjšala za 0,8 %. Podatki niso prilagojeni za inflacijo. Osnovna investicijska sredstva so se oktobra na letni ravni povečala za 9,2 %.

Dobave osnovnih investicijskih dobrin so poskočile za 1,3 % po padcu za 0,1 % septembra. Pošiljke osnovnih investicijskih dobrin se uporabljajo za izračun porabe opreme pri merjenju bruto domačega proizvoda. Poslovna poraba za opremo se je v tretjem četrtletju močno povečala po padcu v drugem četrtletju.

Naročila izdelkov, od opekačev kruha do letal, ki naj bi trajala tri leta ali več, so se oktobra povečala za 1,0 %, potem ko so se septembra povečala za 0,3 %. K temu je prispevalo 2,1-odstotno povečanje naročil transportne opreme, ki je sledilo 2,5-odstotni rasti v septembru.

“Portnica rasti v četrtem četrtletju se upočasnjuje, vendar se ne krči,” je dejal Jeffrey Roach, glavni ekonomist pri LPL Financial v Charlottu v Severni Karolini. “Vendar pa upočasnitev svetovne gospodarske aktivnosti povečuje tveganje recesije leta 2023, vendar od danes gospodarstvo ni v recesiji.”

Poroča Lucia Mutikani; Uredila Chizu Nomiyama in Andrea Ricci

Naši standardi: Načela zaupanja Thomson Reuters.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *