Targetovi komentarji zameglijo praznične obete maloprodaje

Po podatkih Nacionalne maloprodajne federacije (NRF) so ameriški trgovci v letošnjo praznično nakupovalno sezono vstopili s previdnim optimizmom. V začetku tega meseca je NRF napovedal, da bo prodaja v tej praznični sezoni – 61 koledarskih dni v novembru in decembru – leta 2021 narasla za 6 %-8 % na med 942,6 in 960,4 milijarde $. To je bilo pod lanskoletno 13-odstotno stopnjo rasti. Kljub temu je NRF upal, da bodo kupci našli način, kako premagati naraščajoče cene in zagotoviti spoštljivo praznično sezono za maloprodajno industrijo.

Toda v sredo je Target – sedmi največji trgovec na drobno v državi – izdal opozorilo glede prazničnih maloprodajnih obetov. Target je objavil, da je njegov dobiček v tretjem četrtletju od julija do septembra padel za neverjetnih 52,1 % v zadnjih 12 mesecih. V odgovor je vodstvo znižalo pričakovanja glede prihodkov in dobička za tekoče četrto četrtletje, ki vključuje praznično nakupovalno sezono. Target je tudi napovedal načrte za zmanjšanje skupnih stroškov za 2 do 3 milijarde dolarjev v naslednjih treh letih.

Ljudje tudi berejo …

Še več, Target je zagotovil tudi previdnostne obete za širšo maloprodajno industrijo. Podjetje je dejalo, da je industrija zdaj vstopila v “obdobje hitrega zmanjševanja povpraševanja in povečane negotovosti”. Predsednik in glavni izvršni direktor družbe Target Brian Cornell je opozoril, da se potrošniki zdaj soočajo z grozljivo kombinacijo “stalno visoke inflacije, hitro naraščajočih obrestnih mer in povečanega občutka negotovosti glede svojih gospodarskih obetov.”

Targetove nedavne težave so v ostrem nasprotju z Walmartovimi. V torek je Walmart, največji ameriški trgovec na drobno, prav tako poročal o dobičku v tretjem četrtletju. Walmart je presenetil Wall Street, ko je poročal o prihodkih in dobičku, ki so bili boljši od pričakovanih, hkrati pa je zvišal svoja pričakovanja za četrto četrtletje. Toda zakaj takšna razlika v finančni uspešnosti in obetih med tema dvema maloprodajnima velikanoma?

Če pogledamo podrobneje, je velik del moči Walmarta v tretjem četrtletju izhajal iz njegove trgovine z živili. Walmart ponuja poceni živila v svojih notranjih trgovinah z blagovnimi znamkami, pa tudi v klubu Sam’s Club, katerega lastnik je. Pravzaprav živila predstavljajo 56 % celotne prodaje Walmarta. Glede na prihodke je Walmart dejansko največji trgovec z živili v državi. Za primerjavo, živila ustvarijo le 20 % prodaje Target.

V tretjem četrtletju so se kupci, ki se zavedajo proračuna, zgrinjali na lokacije Sam’s Cluba v iskanju poceni živil in znižanih cen goriva za člane. Prodaja v Sam’s Clubu se je v tretjem četrtletju v zadnjem letu povečala za zelo močnih 12,7 %, saj je članstvo diskontnega kluba naraslo na rekordno visoko raven.

Preprosto je razumeti občutljivost potrošnikov na cene hrane in goriva. Po zadnjem indeksu cen življenjskih potrebščin so se cene hrane v zadnjih 12 mesecih zvišale za 10,9 %. Še bolj so se podražila številna posamezna živila, kot so piščanec (+14,5 %), jajca (+43 %), mleko (+14,5 %) in margarina (+47,1 %). Cena galone navadnega plina se je zvišala za 17,1 %.

Do letošnje maloprodajne praznične sezone je še šest tednov. Ali Targetovi nenadni mračni obeti držijo ali ne, bomo še videli. Končne prodajne številke za letošnjo sezono bodo v celoti znane šele sredi januarja. Medtem pa trgovci na drobno upajo, da bodo kupci, utrujeni od inflacije, nekako našli način za uspešno praznično sezono.

Mark Grywacheski je strokovnjak za finančne trge in ekonomsko analizo ter svetovalec za naložbe pri Quad-Cities Investment Group, Davenport.

Zavrnitev odgovornosti: tukaj izražena mnenja se lahko spremenijo brez predhodnega obvestila. Vse cene ali kotacije v tem dokumentu so samo okvirne in ne predstavljajo ponudbe za nakup ali prodajo vrednostnih papirjev po kateri koli ceni. Informacije so bile pridobljene iz virov, za katere menimo, da so zanesljivi, vendar ne jamčimo, da je predstavljeno gradivo natančno ali da zagotavlja popoln opis omenjenih vrednostnih papirjev, trgov ali dogajanja. Quad-Cities Investment Group LLC je registrirani investicijski svetovalec pri ameriški komisiji za vrednostne papirje in borzo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *