Ta 2 ETF-ja prikazujeta, zakaj je lastništvo delnic z majhno kapitalizacijo ključno za premagovanje trga v takih trenutkih

Small je bil letos na Wall Streetu prijeten. To je zato, ker delnice z najmanjšo kapitalizacijo znotraj S&P 500
SPX,
+1,36 %

so od januarja daleč presegle delnice z največjo kapitalizacijo. Osem delnic z največjo tržno kapitalizacijo na začetku leta – kar je takrat predstavljalo 27,2 % skupne tržne kapitalizacije celotnega indeksa – je letos v povprečju izgubilo 40,4 % (do 21. novembra), glede na FactSet. To je več kot trikratnik povprečne izgube v višini 9,5 % med preostalimi 490+ delnicami v S&P 500.

Meta platforme
CILJ,
+1,44 %

je največja izguba doslej, padla je za 67,3 %, a zagotovo ni edina delnica, ki je znižala povprečje. NVIDIA
NVDA,
+4,71 %
,
8th največja delnica S&P 500 na začetku leta 2022 je padla za 47,9 % do konca oktobra, Amazon pa
AMZN,
+0,80 %
,
tretji največji, padel za 44,5 %. Spodnji grafikon prikazuje, kako je osem delnic z največjo kapitalizacijo v indeksu S&P 500 v začetku leta izgubilo več od povprečja.

To ostro nasprotje pojasnjuje, zakaj je enako ponderirana različica S&P 500 presegla tradicionalno različico, ponderirano s kapitalizacijo – različico, ki jo vsak dan vidite v finančnem tisku. Strategija enake teže daje vsaki delnici indeksa enako težo v indeksu, medtem ko pristop, utežen z delnicami, vsako delnico razvrsti glede na njeno tržno vrednost. Z delnicami, ki predstavljajo več kot četrtino indeksa S&P 500 in so med vsemi drugimi komponentami izgubile več kot trikratno povprečje, ni presenetljivo, da tehtana donosnost S&P 500 od začetka leta precej zaostaja za nominalno – tehtano različico – za 6, 0 odstotnih točk.

To je največja alfa različica z enako utežjo v več kot desetletju, ob predpostavki, da razlika 6,0 odstotne točke ostane do konca leta. Morate se vrniti v leto 2010, da poiščete drugo koledarsko leto, v katerem je bila alfa enake teže višja. Takrat je alfa znašala 6,3 odstotne točke.

Seveda enakovredna različica indeksa ne prekaša vedno utežene različice indeksa. Dolgoročni podatki slikajo dve različici v virtualnem razmerju. Od leta 1971, leto preden je S&P Global izračunal uspešnost različice enake teže, je različica enake teže ustvarila 12,2-odstotno letno donosnost, prilagojeno dividendam, v primerjavi z 10,8-odstotno za tehtano različico. Toda višji donos različice enake teže je prišel s 13 % višjo volatilnostjo, kar je eno od meril tveganja. Na podlagi prilagojenega tveganja sta oba skoraj enakomerno porazdeljena, z enako težo nekoliko naprej.

Ta majhna prednost v veliki meri izgine, če upoštevamo stroške transakcije in upravljanja. Transakcijski stroški so višji za različico z enako težo, ker je po zasnovi treba opraviti več periodičnih transakcij ponovnega uravnoteženja kot različica z omejeno težo. Letno razmerje prometa za SPDR S&P 500 ETF Trust
vohun,
+1,35 %

je na primer 2 %, v nasprotju z 38 % za Invesco S&P 500 Equal Weight ETF
RSP,
+1,33 %
.
Stroški upravljanja so tudi višji za Invesco ETF (0,20 % letnih sredstev v upravljanju) kot za produkt SPDR (0,0945 % AUM).

Invesco ETF obstaja šele od leta 2003, tako da imamo le dve desetletji izkušenj v resničnem svetu za obe shemi ponderiranja. Od takrat je ETF enake teže nekoliko presegel SPDR ETF na surovi, neprilagojeni podlagi, vendar je bil slabši na osnovi, prilagojeni tveganju.

Kaj pričakovati

Lawrence Tint, nekdanji ameriški izvršni direktor Barclays Global Investors, organizacije, ki je ustvarila iShares (zdaj del Blackrocka), meni, da je vprašanje, katera shema ponderiranja bo v prihodnjih desetletjih boljša. V intervjuju je Tint dejal, da bodo časi, ko bodo delnice z največjo kapitalizacijo nesorazmerno trpele, kot se je zgodilo letos, in ko se bo to zgodilo, bo različica s kapitalizacijo zaostajala za različico z enako tehtano vrednostjo. Toda, je dodal Tint, bodo drugi časi, ko se bo zgodilo ravno nasprotno.

Tint je dejal, da ne pozna nobenega teoretičnega razloga, zakaj bi morala biti relativna prednost vedno v eno ali drugo smer.

Tintov argument je zgodovinsko podprt z zgornjim grafikonom, ki prikazuje razliko v zadnjih 10-letnih letnih donosih enako uteženih in omejeno uteženih različic S&P 500. Ta razlika je nihala med enako tehtanimi obdobji boljše in slabše uspešnosti. Upoštevajte, da so ti donosi izračunani na podlagi teoretičnih donosov samih indeksov in ne upoštevajo stroškov transakcije in upravljanja. Na podlagi poznejših stroškov in provizij bi se serija podatkov na grafikonu premaknila navzdol.

Eden od pristopov, ki bi ga lahko uporabili pri odločanju med različico indeksa S&P 500 z omejeno vrednostjo in enako tehtano, je vaša toleranca do tveganja, povezanega z nestanovitnostjo. Ker je bila enako ponderirana različica v preteklosti 13 % bolj nestanovitna kot ponderirana različica, bi lahko nanjo gledali kot na funkcionalni ekvivalent nakupu 13 % ponderirane različice.

Mark Hulbert je redni sodelavec MarketWatch. Njegov Hulbert Ratings spremlja investicijska glasila, ki plačajo pavšalno provizijo za pregled. Dobite ga na naslovu mark@hulbertratings.com

več: Črni petek lahko vlagateljem ponudi namige o tem, koliko plina imajo potrošniki v rezervoarju: Tukaj je, na kaj morate biti pozorni

Preberite tudi: Kaj vam razprodaje na črni petek in kibernetski ponedeljek povedo o maloprodajnih zalogah, recesiji in gospodarstvu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *