Svetovno prvenstvo bi se moralo začeti v Katarju

Komentiraj

DOHA, Katar – Od prvega svetovnega nogometnega prvenstva pred 92 leti v Urugvaju se štiriletna bonanca njegovega najljubšega športa na planetu Zemlja še nikoli ni znašla v tako nenavadnem okolju. Tukaj je najbolj nenavadno od 22 dosedanjih svetovnih prvenstev, v državi 18. svetovnega prvenstva (če štejemo eno priložnost, razdeljeno na dve), z vsemi svojimi čudnimi čari in dvomi.

Od pete največje države na svetu (Brazilije) leta 2014 do največje države na svetu (Rusija) Svetovno prvenstvo 2018 se seli v bogati in majceni 164. največji Katar, državo, ki je nekoliko manjša od Connecticuta. Od nedavnih gostiteljic Japonske in Južne Koreje (skupaj 164 milijonov ljudi, ko sta igrali leta 2002), do Nemčije (82 milijonov), do Južne Afrike (51 milijonov), do Brazilije (202 milijona), do Rusije (144 milijonov), svetovno prvenstvo je prispelo v državo s približno 2,9 milijona prebivalci, od katerih je velika večina gostujočih delavcev.

Messijevo verjetno zadnje svetovno prvenstvo daje upanje oblegani Argentini

V to malo državo se bodo vstavili 32 ekip v osmih skupinah, ki bodo v 29 dneh odločale o zmagovalcu, plus pričakovanih 1,2 milijona oboževalcev, vključno s tistimi iz arabskega sveta, ki praznujejo prvo arabsko svetovno prvenstvo, celo tistimi, ki v četrtek zvečer plešejo okoli čudovitega souka v Dohi. Stisnjeni so na osmih stadionih, od katerih nobeden ni tako impozanten kot kateri koli drug, zato je mogoče z avtoceste strmeti navzdol in opaziti dva od njih, ne da bi trenili z očesom.

“To je premajhna država,” je 86-letni Švicar povedal za švicarski časopis v začetku tega meseca. “Nogomet in svetovno prvenstvo sta prevelika za to.” Pripombe so bile čudne ker prihajajo od Seppa Blatterjaki je bil predsednik svetovne nogometne zveze FIFA od leta 1998 do leta 2015, vključno s koncem leta 2010. ko je 22 volivcev Fife izbralo Katar namesto ZDA, Južne Koreje, Japonske in Avstralije.

Poleg tega je november, zaradi česar je to svetovno prvenstvo drastičen odmik. Od svojih začetkov v Južni Ameriki in Evropi do zadnje izdaje v Rusiji pred štirimi leti je bilo svetovno prvenstvo poletna zadeva. Toda od trenutka, ko je Blatter na slovesnosti leta 2010 odprl ovojnico in iz nje izvlekel kartico z oznako “QATAR”, kartico, ki je zdaj shranjena v katarskem nacionalnem muzeju, se je zdelo jasno, da se tako zahteven šport ne more odvijati v soparnem poletnem zraku. Perzijski (ali Arabski) zaliv.

To je pomenilo, da je bilo to svetovno prvenstvo prestavljeno na november pri nas, z dnevnimi temperaturami, ki so običajno okoli 80-ih, ponoči pa svežim in sladkim zrakom. To je pomenilo, da je to svetovno prvenstvo zadalo hud udarec svetovnim nacionalnim ligam, kot je velika evropska peterka Anglija, Španija, Italija, Nemčija in Francija, ki je morala za mesec dni prekiniti igro. To je pomenilo, da so se možnosti za poškodbe ali zmanjšano telesno pripravljenost povečale, pri čemer je večina lig zamujala do prejšnjega vikenda, običajni neaktivni mesec pred svetovnim prvenstvom pa je bil odstranjen.

Športni novinar Washington Posta Steven Goff je pred začetkom turnirja 20. novembra odpotoval v Doho v Katar na svoj osmi svetovni pokal. (Video: Julie Yoon/The Washington Post)

Ta zoženi koledar je imel največjo težavo v začetku tega meseca v Münchnu, ko je težka ligaška igra tako blizu svetovnega prvenstva ujela senegalskega zvezdnika Sadia Manéja, eden najboljših igralcev na svetu. Poškodba noge, ki jo je utrpel tisto noč, je potrebna kirurška ponovna pritrditev tetive na fibulose je njegova prvotna vključitev v senegalsko ekipo zdela neumna, pred kratkim pa je kulminirala z njegovo strašno odstranitvijo iz ekipe.

Izdelava kompletov za svetovno prvenstvo

Čeprav je svetovno prvenstvo prispelo med zvokom muslimanskega klica k molitvi, ki je odmeval po metropolitanskem območju, je sprožilo svetovni spor zaradi kulturnih običajev. En primer se je zgodil v petek, ko je Katar, ki ne streže alkoholnih pijač, razen v nekaterih hotelih, razveljavilo svojo prejšnjo odločitev, da dovoli prodajo piva na stadionihdolgo velja za bistveno nogometno sestavino v mnogih drugih kulturah.

Veliko bolj kontroverzno je, da je bila država deležna kritik zaradi svojih praks na področju človekovih pravic, vključno z obravnavo gostujočih delavcev, zlasti tistih, katerih gradbena dela so zgradila to svetovno prvenstvo, in kriminalizacijo homoseksualnih odnosov. “Smešno je, da je svetovno prvenstvo tam,” je dejal nizozemski trener Louis van Gaal. “FIFA pravi, da želi tam razvijati nogomet. To so biki—. Gre za denar, za komercialne interese.”

Družine delavcev migrantov, ki so umrli v Katarju, čakajo na odgovore

Katar se ni ustrašil odgovora. Zunanji minister šejk Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani je v pogovoru za nemški časopis v začetku tega meseca dejal: »Ironično je, da se ta ton sliši v Evropi v državah, ki se imenujejo liberalne demokracije. Resnično zveni zelo arogantno in zelo rasistično.”

In v neizzvani, kljubovalni in dolgi uvodni izjavi na svoji sobotni tiskovni konferenci tukaj – sama izjava je trajala skoraj eno uro – je predsednik FIFA Gianni Infantino branil svetovno prvenstvo v Katarju. “Mislim, da se moramo za to, kar Evropejci počnemo po svetu zadnjih 3000 let, opravičiti za naslednjih 3000 let, preden začnemo ljudem učiti lekcije.” To je označil za “moralne lekcije, enostranske” in dejal: “To je samo hinavščina.”

Življenjski slog v Katarju se ne bi mogel bolj razlikovati od tistega na primer v Braziliji, katere praznični navijači tvorijo nezgrešljivo ozadje svetovnega prvenstva kot edina država, ki se je kvalificirala vseh 22-krat.

V Bangladešu je nogometno rivalstvo med Argentino in Brazilijo nenavadno.

Ob vsem naštetem se zdi nekaj naključnosti v nogometnem smislu možno. 32 reprezentanc ni imelo običajnega časa za ponovno združevanje, saj se znova srečajo in igrajo v osmih skupinah po štiri, v vsaki s tremi tekmami, pri čemer prvi dve iz vsake skupine napredujeta v izločilni del 16 ekip. Hitenje bi lahko koristilo nekaterim ekipam in oviralo druge.

Ameriška moška reprezentanca svetovnega prvenstva se bo v skupinskem delu svetovnega prvenstva 2022 v Katarju pomerila z Walesom, Iranom in favoritko skupine Anglijo. (Video: Joshua Carroll/The Washington Post)

Zaradi tega je verjetno, da bi bil svet tukaj, da bi končal nedavno evropsko zadušitev svetovnega prvenstva, ki je dalo štiri različne zmagovalce na zadnjih štirih tekmovanjih – Italijo, Španijo, Nemčijo, Francijo – in 13 od 16 polfinalistov v tem obdobju. . Če se ta trend končno umiri, je to lahko posledica Brazilije, favorita turnirja in petkratne zmagovalke, ki poskuša končati sušo, ki jo imajo njihovi izbirčni navijači za strašno: 20 let brez naslova in strašni porazi proti Evropejcem – Franciji (2006). četrtfinale), Nizozemska (četrtfinale 2010), Nemčija (2014 Haunted House polfinale 7-1 v Braziliji) in Belgija (2018 četrtfinale). Brazilija bo prinesla napad z Neymarjem, Richarlisonom, Viniciusom Juniorjem in veščino za prav lepoto.

Francoska akademija, kjer se uresničijo sanje o svetovnem prvenstvu

Če ne Brazilija, bi to lahko bila soseda Brazilije na jugu, Argentina, ki je tako kot Brazilija neporažena na 17 tekmah kvalifikacij za svetovno prvenstvo.

Francija še vedno ima pokal 2018 vendar ima navado slediti vrhuncem z padci, medtem ko ima Anglija veliko upov na podlagi zadnjih let, a v zadnjem času slabe forme, medtem ko Nemčija ni bila Nemčija na zadnjih dveh velikih mednarodnih turnirjih, Španija pa je prešla iz odlične generacije v prezgodnjo.

Ko že govorimo o generacijah, Belgija prinaša svoje najboljše doslej, zadnjič polfinalisti medtem ko je morda še en korak stran od svojega zorenja, saj se Nizozemska leta 2018 vrača po boleči odsotnosti. Enako velja za Združene države, mlada ekipa druga po severnoameriškem šarmu za Kanado, ki se pojavlja kot ena najljubših suš, vključena prvič po 36 letih.

Še en tak dragi, Wales, se prvič pojavi leta 64ko je leta 1958 dobro igral v četrtfinalu, izgubil z 1:0 proti Braziliji in vzhajajočo ikono Peleja, takrat komaj 17. Wales začne v ponedeljek proti Združenim državam, dan po tem, ko gostitelj Katar začne celotno kroglo tekem proti Ekvadorju kot gostuje bolje od pričakovanj ob odprtju kuverte pred 12 leti.

Wales odsoten s svetovnega prvenstva 64 let, vztraja: “Še vedno smo tukaj”

V vsem tem času bosta dva najbolj znana človeka na planetu razmišljala o odstopu: 37-letni Portugalec Cristiano Ronaldo; in Lionel Messi, 35-letni Argentinec in čarovnik za doseganje ciljev, znan po vsem svetu.

Messi ima težaven odnos s štirimi preteklimi svetovnimi prvenstvi, ki so že skriti v njegovem življenjepisu. On in Argentina sta prispela finale v Braziliji leta 2014, ko je z 1:0 izgubil proti Nemčiji, njihov seznam pa presega kakovost. “Imamo zelo lepo skupino, ki je zelo željna, vendar razmišljamo o tem, da bi postopoma nadaljevali,” je Messi povedal CONMEBOL-u, južnoameriškemu nogometnemu vodstvu, v nedavnem intervjuju. Vemo, da skupine na svetovnem prvenstvu niso lahke.«

Če on in oni odjahajo na način, ki je všeč večjemu delu sveta, bi to morda celo zasenčilo izjemno idejo o tem, kje se je vse zgodilo.

Svetovno prvenstvo v Katarju

Vaša vprašanja, odgovor: The Svetovno prvenstvo se začne 20. novembra v Katarju, približno pet mesecev pozneje kot običajno. Tukaj vse, kar morate vedeti o štiriletnem dogodku.

Vodnik skupine: The Ameriška moška nogometna reprezentanca, ki ga vodita trener Greg Berhalter in zvezdnik Kristijan Pulisic, se je uvrstil na svetovno prvenstvo 2022, kar je napredek v primerjavi s katastrofalno in neuspešno kampanjo 2018. Tukaj je posnetek od blizu kako se razporedijo vse ekipe v vsaki skupini.

Današnji pogled na svet: Čeprav je do svetovnega prvenstva še nekaj dni, govorice o bojkotih postajajo vse glasnejše. Protestniki nogometnih navijačev so povedali svoje prezir do avtokratske monarhije Katarjavključno z domnevnimi kršitvami človekovih pravic, zatiranjem nestrinjanja, preganjanjem LGBTQ oseb in slabim ravnanjem z delavci migranti.

Najboljši od najboljših: Več kot 800 igralcev, ki predstavljajo 32 držav in šest celin, se bo zbralo v Katarju na štiritedenskem tekmovanju svetovnega pokala. Ti igralci verjetno obljubljajo prelomni turnir ali imajo ključ do svoje ekipe nad pričakovanji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *