Svetovni vlagatelji so ponovno optimistični glede Kitajske, saj se Peking premika k nadzoru škode


Hong Kong
CNN Business

Tržno razpoloženje glede kitajskih delnic dosegel dno le nekaj tednov po tem, ko je predsednik Xi Jinping zagotovil zgodovinski tretji mandat na oblasti in zložil svojo vrhunsko ekipo z lojalisti v čistem zamahu, kakršnega ni bilo od obdobja Mao.

Toda v zadnjem tednu je Peking sprejel vrsto nepričakovanih korakov – Mehek drakonskih nič Covid omejitev se seli v rešiti propadajoči nepremičninski sektor in Xi osebno vračilo na svetovnem prizorišču -— začeli so velik reli.

Hongkong primerjalno merilo Hang Seng

(HSI)
Indeks se je od prejšnjega petka okrepil za 14 %, kar ga postavlja na območje bikovskega trga ali več kot 20 % nad nedavno najnižjo vrednostjo. Ključni indeks kitajskih delnic v New Yorku je v istem obdobju poskočil za 15 %.

Na strogo nadzorovanih celinskih trgih so delnice v Šanghaju in Shenzhenu prav tako napredovale za več kot 2 %.

“Kitajska je še naprej opažala val navzgor usmerjene dejavnosti … saj so ukrepi za ponovno odprtje jasen signal za nakup,” je dejal Stephen Innes, poslovodni partner pri SPI Asset Management. “Smo v velikem premiku, potem ko je nepričakovano prišel naprednejši razvoj kitajske politike.”

Glede na mesečno raziskavo Bank of America med azijskimi upravljavci skladov, objavljeno v sredo, imajo vlagatelji zdaj “taktično konstruktiven” pogled na Kitajsko, potem ko so bili ključni pomisleki odpravljeni z verodostojnimi ukrepi politike.

Nekatere investicijske banke so po spremembah politike celo izboljšale svoje napovedi rasti za Kitajsko. ANZ Research je v sredo zvišal svojo napoved rasti kitajskega BDP na 5,4 % v letu 2023 s prejšnjih 4,2 %.

»Spremembe so odraz namere vodstva stranke, da zaustavi izgube. Želijo popraviti dojemanje trga o gospodarskih obetih Kitajske, ko bo predsednik Xi Jinping komuniciral z svetovnimi voditelji na G20,« so zapisali.

Vlagatelji razprodal kitajske delnice oktobra zaradi bojazni, da bi Xijev močnejši nadzor nad oblastjo vodil do nadaljevanja obstoječih politik, kot sta ničelna politika Covid in kampanja skupne blaginjeki je potegnilo gospodarstvo navzdol in zamajalo finančne trge.

Vodstvena ekipa, zvesta Xiju, je tudi predlagala, da bo Kitajska morda še naprej dajala prednost ideologiji pred vrsto pragmatičnega odločanja, ki je omogočilo hiter gospodarski vzpon države v zadnjih štirih desetletjih.

Toda zadnje spremembe politike, čeprav niso popolno gospodarsko odprtje, so bile dovolj za vznemirjenje vlagateljev in analitikov, ki čakajo na kakršen koli znak, da bo Kitajska omilila svoja pravila.

Od Balija do Bangkoka se je Xi vrnil na svetovni oder po skoraj treh letih odsotnosti. Zlasti so bili spodbudni znaki zgodovinsko srečanje med Xijem in ameriškim predsednikom Joejem Bidnom v ponedeljek, kar je spodbudilo pričakovanja o močnejših gospodarskih povezavah med obema svetovnima silama.

“Pripravljenost ZDA, da dajo ‘tla'” odnosom med ZDA in Kitajsko, verjetno pomeni, da želijo ZDA najti skupni jezik s Kitajsko, da bi preprečile ekstremne izide, so analitiki Jefferiesa povedali v raziskovalnem zapisu v začetku tega tedna.

Kitajska podjetja na Wall Streetu so bila zakovan odprava lanskega tveganja zaradi tlečega spora med državama glede revizij. Decembra so ameriški regulatorji dokončna pravila za prepoved trgovanja z delnicami kitajskih podjetij, če ne morejo dostopati do svojih revizijskih dokumentov, zahtevo je Peking zavrnil zaradi nacionalne varnosti.

“Verjamemo, da bi srečanje Xi-Biden lahko zmanjšalo tveganje umika kitajskih ADR,” so dodali analitiki Jefferiesa.

Avgusta dve državi dosegel dogovor ameriškim uradnikom omogočiti pregled revizijskih dokumentov teh podjetij in s tem narediti prvi korak k rešitvi spora.

Tudi Reuters registriran V sredo so ameriški regulatorji prejeli “dobro oceno” pri pregledu dela pri revidiranju kitajskih podjetij na newyorški borzi med sedemtedenskim pregledom v Hongkongu.

Kljub rasti v tem tednu nekateri analitiki ostajajo previdni. Qi Wang, izvršni direktor MegaTrust Investment v Hongkongu, je dejal, da je okrevanje morda posledica velikega števila nakupov za zapiranje prejšnjih kratkih pozicij in denarja, ki lovi hitre donose.

»Mislim, da se dolgoročni apetit po kitajskih in hongkonških delnicah ne bo vrnil tako hitro. Prav ali narobe, v začetku tega leta je bilo nekaj usodnih udarcev za zaupanje svetovnih vlagateljev,« je dejal Wang.

“V zadnjem času je bilo nekaj dobrih novic, vendar velik institucionalni denar še vedno potrebuje čas za oceno situacije, vključno z gospodarskimi obeti za naslednje leto,” je dodal.

Vključno z nedavnim dvigom je indeks Hang Seng letos še vedno padel za 23 %, zaradi česar je eden najslabše uspešnih indeksov na svetu. Nasdaq Golden China Index, priljubljen indeks, ki sledi kitajskim podjetjem v New Yorku, je do leta 2022 padel za več kot 33 %.

“Ta tedenski dvig je močan odziv na nekoliko pozitivne novice,” je dejal Brock Silvers, glavni investicijski direktor pri Kaiyuan Capital, zasebni kapitalski družbi s sedežem v Hongkongu. “Trg je obupno želel dobre novice, vendar je neumno misliti, da se bomo, ko bo Covid za nami, vrnili v čase visokooktanske rasti.”

Silvers je dodal, da so gospodarski dejavniki in politična tveganja, zaradi katerih je Kitajska “dezinvestirala” pred mesecem dni, še vedno prevladujoči in se bodo verjetno kmalu znova pojavili.

Kitajska se še vedno spopada z izbruhi covida in ostaja trdno zavezana ukrepom, ki jih je večina drugih držav že zdavnaj opustila. Še bolj resna je nepremičninska kriza in tveganja, ki jih predstavlja za bančni sektor, je dejal in dodal, da reševalni načrt v 16 točkah, ki ga je prejšnji petek objavil Peking, ni šel dovolj daleč.

Hao Hong, glavni ekonomist Grow Investment Group, je rast opisal kot razpoloženje in tehnično po naravi, saj je bil trg pred tem preprodan na epske ravni.

A ko pride zima, se bo število primerov Covid povečalo.

“Ali bomo okrevanje zmogli z ustreznimi zdravstvenimi zmogljivostmi in brez panike, bomo še videli,” je dejal in dodal, da ostaja negotovo, kako učinkoviti so novi ukrepi podpore nepremičninam in ali lahko vlagatelji “vstanejo iz pepela”.

Če Kitajska znova zaostri svoje omejitve zaradi Covida ali se napetosti med ZDA in Kitajsko znova razplamtijo, bi lahko razpoloženje na trgu spet padlo, je dejal.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *