SVETOVNI TRGI – Dolar se približuje 3-mesečnemu dnu, delnice rastejo po Fedovih testih zavor

Avtor: Marc Jones

LONDON, 24. novembra (Reuters) – Delnice so v četrtek dosegle dvomesečni vrh in dolar je padel na trimesečno dno, potem ko je signalom Federal Reserve o manjših dvigih obrestnih mer od naslednjega meseca sledilo sporočilo iz Frankfurta, da je ECB bi oral naprej.

Ker je Wall Street zaprt za zahvalni dan, je morala Evropa nadaljevati oživljanje tržnega zaupanja, ki se je krepilo več kot mesec dni.

Na začetku se je zdelo malo težavno, saj se londonski FTSE ni hotel premakniti, vendar je bilo čez noč dovolj uspeha v preostali Evropi in Aziji, da so se stvari nadaljevale.

Do kosila je bil indeks svetovnih delnic MSCI za 47 držav na najvišji ravni od sredine septembra, medtem ko so donosi nemških in britanskih državnih obveznic, ki obremenjujejo stroške zadolževanja v Evropi, padli na najnižje ravni po oktobru oziroma septembru.

“Zapisnik Zveznih rezerv je pokazal, da nekateri razumni glasovi poskušajo preglasiti neusmiljeno vzklikanje predsednika Feda Powella o ‘dvig, dvig, dvig,'” je dejal glavni ekonomist UBS Paul Donovan.

“Znatna večina” oblikovalcev politik Feda se je strinjala, da bi bilo “verjetno primerno kmalu” upočasniti tempo dvigovanja obrestnih mer, je razvidno iz zapisnika, objavljenega v sredo, čeprav je Donovan opozoril, da še ni znakov dejanske ustavitve in da različni člani Feda menili so, da bi morale biti stopnje morda “nekoliko višje” od pričakovanih.

Terminski trgi kažejo, da vlagatelji zdaj vidijo, da bodo obrestne mere v ZDA do maja dosegle vrh tik nad 5 %, in ocenjujejo približno 75-odstotno verjetnost, da bo Fed zdaj prešel na dvig za 50 bazičnih točk namesto 75 bazičnih točk, ki jih je uporabljal nedavno.

Enakovreden zapisnik ECB v četrtek je pokazal, da se njeni oblikovalci obrestnih mer bojijo, da bi lahko inflacija zdaj zavladala v območju evra.

“Dosedanji podatki kažejo, da ostajajo možnosti za upočasnitev tempa prilagajanja obrestnih mer omejene, čeprav se približujemo ocenam ‘nevtralne’ stopnje,” je dejala ena najvplivnejših članic izvršnega odbora Isabel Schnabel. ločeno.

Za valutne trge je to pomenilo nadaljevanje 7-tedenske razprodaje dolarja.

Evro se je dvignil na 1,0447 dolarja in se približal nedavnemu štirimesečnemu vrhuncu pri 1,0481 dolarja, medtem ko se je zeleni denar znižal za 0,6 % v primerjavi z japonskim jenom na 138,70 jena in presegel 1,20 dolarja v primerjavi s funtom.

“Dolar bo morda ostal pod pritiskom še malo dlje, vendar je verjetno zdaj ponotranjil veliko negativnosti, povezane s Fedom,” so zapisali analitiki ING.

ZAHVALNA TURČIJA

Fed ni bil edini fokus. Švedska krona je zrasla, ko je njena centralna banka dvignila obrestne mere za tri četrt odstotne točke na 2,5 odstotka in namigovala, da bo naslednje leto še več.

Indeks poslovne klime Ifo, ki ga pozorno spremljajo v Nemčiji, je prav tako zrasel več od pričakovanj, kar temelji na nekaterih optimističnih podatkih iz Francije, medtem ko Turčija ni nikogar presenetila z znižanjem obrestnih mer za nadaljnjih 150 bazičnih točk kljub osupljivo visoki inflaciji, ki je presegla 85 %.

Turška centralna banka je sporočila, da je označila konec svojih rezov, vendar so predsedniške volitve naslednje leto sprožile sum, da je lira oslabljena na novo rekordno nizko vrednost.

Na azijskih trgih so se čez noč japonski Nikkei in južnokorejske delnice podražile za okoli 1 %.

Banka Koreje je hitrost dvigovanja obrestnih mer zmanjšala na 25 bazičnih točk. Na Japonskem so podatki pokazali, da se je proizvodna dejavnost skrčila najhitreje v zadnjih dveh letih.

Delnice kitajskih nepremičnin so se prav tako povečale za skoraj 7 odstotkov, potem ko so tamkajšnje banke obljubile vsaj 38 milijard dolarjev novih kreditnih linij za razvijalce v denarni stiski, čeprav je indeks Shanghai Composite izgubil 0,25 odstotka, ko je število primerov COVID v državi še naprej naraščalo.

Na naftnem trgu so cene drsele proti glavni ravni podpore, ki je bila vzpostavljena septembra. Če ga bodo prekršili, bi lahko nafta padla na ravni, kakršnih še ni bilo pred koncem leta 2021.

Terminske pogodbe za nafto Brent so padle za 0,3 % na 85,13 USD. Terminske pogodbe za ameriško surovo nafto so padle za 0,2 % na 77,74 $ za sod. V sredo so padle za več kot 3 %, saj je skupina sedmih (G7) menila, da je zgornja meja cene ruske nafte nad trenutnimi tržnimi ravnmi.

Strahovi pred recesijo ostajajo močni. Premiki v sredo po Fedu na trgu obveznic v ZDA so povzročili, da so donosi 10-letnih zapisov padli na neverjetnih 79 bazičnih točk manj od dvoletnih donosov.

Takšne inverzije krivulje ni bilo vse od zloma dotcom leta 2000 in je na prvi pogled znak, da vlagatelji v prihodnjih mesecih pričakujejo globok gospodarski upad.

(Dodatno poročanje Stelle Qiu iz Sydneya; montaža Roberta Birsela, Williama Macleana)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *