Svetovalni vodnik po trgu ogljika v EU s KraneShares

Evropska energetska kriza se je zaenkrat v veliki meri umirila in v naslednjem mesecu naj bi bila sprejeta odločitev o pobudi RePowerEU, da bi se Evropa odvadila od odvisnosti od ruskih fosilnih goriv. Luke Oliver, generalni direktor, vodja podnebnih naložb in vodja strategije pri KraneShares, je sredi meseca dal smernice na nedavno delo o tem, kaj vse spremembe pomenijo za trg emisij ogljika v EU, kot tudi o nedavni uspešnosti emisij EU.

Sredi novembra so zimske zaloge v EU trenutno približno 95-odstotne, potem ko je Evropa letos uvedla politike, ki so privedle do zmanjšanega sezonskega povpraševanja, diverzifikacije virov oskrbe z energijo in ustvarile standarde za minimalne obveznosti skladiščenja. Cene plina, ki so bile poleti zgodovinsko najvišje, so se kasneje z umirjanjem krize znižale na skoraj dve tretjini svojih poletnih najvišjih vrednosti.

Ruska invazija na Ukrajino na začetku leta in njena trajajoča vojna še naprej dolgoročno vplivata na makrookolje z inflacijskimi pritiski, ki obremenjujejo delnice in sprožajo strah pred recesijo in zmanjšano industrijsko proizvodnjo. Dovoljenja za ogljik so dokaj nepovezana, vendar so bila letos podvržena makro trendom nestanovitnosti in negotovosti svetovnega trga.

»Vendar se delniški indeksi trenutno držijo bolje od pričakovanj, medtem ko bruto domači proizvod (BDP) ostaja večinoma pozitiven. To razpoloženje se odraža na evropskih delniških trgih, kjer je EuroStoxx50 v zadnjih šestih tednih pridobil ~16 %je pojasnil Oliver. »Reforma politike in ukrepi za zaostrovanje trga zagotavljajo tudi močno strukturno podporo za prihodnost [EUA] program in njegovo sposobnost vzdržati mešano makro okolje.«

Učinkovitost trga ogljika v EU in možni vplivi RePowerEU

EU Carbon Permits (EUA) so se večji del leta gibala okoli razpona podpore/odpora 80 € (83 USD), pri čemer so bodisi trčila vanj in se pred kratkim umaknila na sredino 70 € ali pa se gibala nad 80-90 € (83 $ – 93) od aprila do septembra letos.

“Ta vzorec gibanja cen se lahko nadaljuje, dokler se ne vzpostavijo nove pozicije na višjih ravneh, ko trg absorbira nekaj nedavnih pozitivnih signalov in vzpostavi jasen pogled na ključna regulativna vprašanja, o katerih se trenutno razpravlja,” je zapisal Oliver.

Načrt RePowerEU, ki ga je Evropska komisija predstavila v začetku tega leta, si prizadeva zgraditi okvir za odpravo odvisnosti od ruskih fosilnih goriv. Na vrhuncu evropske energetske krize so predlogi vključevali prodajo EUA iz rezerve za stabilnost trga (MSR) za pomoč pri financiranju prehoda, poteza, ki bi lahko spodkopala veljavnost MSR in znižala cene EUA. MSR je bil ustvarjen kot sredstvo za preprečevanje nestanovitnosti cen na trgu emisij s svojo sposobnostjo sproščanja ali zadrževanja emisij.

“DZ bi moral na plenarnem zasedanju ta mesec dokončno oblikovati svoje stališče, ki bo najverjetneje vnaprejšnje uvajanje EUA iz prihodnjih dražb, kar je materialno bolj konstruktivna rešitev kot uporaba MSR.” Medtem je Svet EU predlagal hibridni pristop 25 % iz javnih naročil in 75 % iz Inovacijskega sklada,« je pojasnil Oliver.

Vir slike: CraneShares

Nadgrajeni EUA bi se prenesli z dražb, načrtovanih med letoma 2027–2030, s čimer bi se kratkoročno povečale možnosti financiranja brez nepotrebnega dolgoročnega napihovanja sistema. Odvisno od tega, o kateri resoluciji se glasuje, bi se cene EUA lahko razlikovale do 23 % glede na Bloomberg New Energy Finance.

Naložbene priložnosti na trgu ogljika v EU s KEUA

»Z ogljičnimi analitiki na nedavni konferenci Carbon Forward v Londonu, ki so napovedali povprečno napovedano ceno 80 € (83 $) za EUA do konca leta 2022, in z vračanjem jasnosti glede dinamike ponudbe in povpraševanja, pozorno spremljamo preboj nad to raven, « je rekel Oliver.

The KraneShares European Carbon Allowance ETF (KEUA) ponuja ciljno usmerjeno in aktivno vodeno izpostavljenost ogljičnemu trgu EU.

Merilo sklada je IHS Markit Carbon EUA Index, indeks, ki sledi terminskim pogodbam EUA, s katerimi se največ trguje, najstarejšemu in najbolj likvidnemu trgu za emisije ogljika. Trg trenutno ponuja pokritost za približno 40 % vseh emisij iz EU, vključno s 27 državami članicami ter Norveško, Islandijo in Lihtenštajnom.

KEUA ima stroškovno razmerje 0,78 %.

Za več novic, informacij in strategij obiščite Kanal Climate Insights.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *