Študija ugotavlja, da so fiziološki odzivi na igranje igre Overwatch odvisni od ravni spretnosti

Študija fizioloških odzivov študentske starosti Overwatch igralci so ugotovili, da mnogi izkušeni igralci običajno začnejo igro s povečanimi fiziološkimi odzivi na stres in jih prilagajajo med igro. Nasprotno pa se fiziološki odzivi na stres pri igralcih z nizko spretnostjo povečajo, ko igra napreduje. Študija je bila objavljena v Journal of Strength and Conditioning Research.

Tekmovalno elektronsko igranje ali e-šport postaja vse bolj priznan šport. Vzpon e-športa v več milijard dolarjev vredno industrijo so pripisali pojavu platform za pretakanje ter prihodkom od oglasov in sponzorstvom visoke vrednosti, ki so prišli z njimi. e-šport je eden od 24 tekmovalnih športov, vključenih v azijske igre 2022 v Hangzhouju na Kitajskem.

Po porastu njihove priljubljenosti so se znanstveniki začeli zanimati za preučevanje e-športnikov, da bi razumeli stres, povezan z udeležbo v e-športu, tako v tekmovalnem kot v netekmovalnem okolju. Prve študije so se glede na sedečo naravo e-športa osredotočale na zdravstvene težave in so preučevale predvsem igralce League of Legends (LOL) kot eno najbolj priljubljenih e-športnih iger v tistem času.

Nedavno so se pojavili pozivi, naj se osredotočijo na igralce prvoosebnih strelcev, saj podatki kažejo, da te vrste iger običajno izzovejo večji odziv živčnega sistema kot igre za več igralcev, kot je LOL.

Overwatch je tekmovalna prvoosebna streljačina, ki jo je leta 2016 razvil Blizzard Entertainment. Raziskovalec William J. Kraemer in njegovi kolegi so domnevali, da bi raven igralčeve spretnosti vplivala na biomarkerje stresa med igranjem, zaradi tesnobe in vznemirjenja, povezanih s tekmovalno uspešnostjo.

»Imamo veliko sodelujočo skupino učenjakov in e-športnikov na univerzi Ohio State, vendar je bilo malo znanega o primarni igri, ki jo igrajo naši igralci. Zato smo želeli pridobiti nekaj začetnih podatkov o tej temi,” je pojasnil Kraemer, višji svetovalec za športno uspešnost in športno znanost na oddelku za atletiko univerze.

Raziskovalci so povprašali 32 moških igralcev iger, starih med 18 in 32 let, z vsaj nekaj igralnimi izkušnjami Overwatch, za sodelovanje v študiji. Naključno so bili razdeljeni v ekipe po 6 igralcev, ki so sodelovali v eni enoti Overwatch ekipna tekmovalna igra v laboratoriju. Raziskovalci so opravili meritve sline za oceno ravni kortizola in testosterona tik pred in po tekmi. Srčni utrip so med igro stalno spremljali.

Pred študijem, Overwatch raven spretnosti udeležencev so ocenili tako, da so jih prosili, naj poročajo o svojih Overwatch rang. Diamantno uvrščeni igralci (najboljših 20 % igralcev Overwatcha) so veljali za visoko usposobljene, ostali pa za nizko uvrščene.

Rezultati so pokazali 11,3-odstotno zmanjšanje kortizola v slini in 17,2-odstotno povečanje testosterona v slini po tekmi v primerjavi z ravnmi pred igro. Tudi srčni utrip je bil po tekmi višji kot pred tekmo.

Ko je bila upoštevana raven spretnosti, so rezultati pokazali izrazitejše razlike v ravni testosterona pred tekmo med visoko usposobljenimi igralci kot med nizko usposobljenimi igralci. Medtem ko so se ravni testosterona povečale med igro v skupini z nizkimi spretnostmi, so igralci z visoko spretnostjo ponavadi začeli igro s povišanimi ravnmi testosterona in le variabilnost ravni testosterona med igralci z visoko spretnostjo se je med igro ponavadi nekoliko zmanjšala.

Avtorji poročajo, da “ugotovitev, da lahko visoko usposobljeni igralci povečajo koncentracijo testosterona pred igro, kar ne povzroči sprememb v sami igri, lahko pojasni pomanjkanje pomembnih učinkov pred in po tekmi.”

Ugotovitve kažejo »da Overwatch in druge e-športne igre so fiziološko zahtevne za igralce, ki jih igrajo. In pojavile so se zahteve in prilagoditve, povezane s stresom, ki so povezane z uspehom v igri. Kot tudi stres samih iger,« je Kraemer povedal za PsyPost.

“Na prvi pogled lahko pasivna narava e-športnih iger kaže na malo ali nič fiziološkega stresa,” so v svoji študiji zapisali Kraemer in njegovi sodelavci. “Vendar pa je iz te študije razvidno, da celo univerzitetni igralci med igro občutijo povišanje srčnega utripa in spremembe v hipofiznih in gonadnih funkcijah. Overwatch v tekmovalni obliki.”

“Zelo spremenljivi odzivni vzorci, opaženi za kortizol, kažejo, da se lahko spremembe v simpatičnem odzivu nadaljujejo, ko se izkušnje s tekmovalno igro povečujejo. Poleg tega lahko raven spretnosti vpliva na raven vzburjenosti testosterona, vključno s prilagajanjem igre pri nižje usposobljenih igralcih.«

Vloga testosterona pri fiziološkem vzburjenju je lahko povezana z uspehom v športu zaradi potrebe po psihološki agresiji in fiziološki prilagoditvi za tekmovalno igro. Ta študija meče novo luč na njegovo vlogo v tekmovalnem e-športu. Vendar je treba opozoriti, da je bila raziskava izvedena le med eno igro, da reakcije na igre različnih značilnosti morda niso enake in da je možno, da sta laboratorijska postavitev in prisotnost občinstva med igro nekaj učinka. do rezultatov.

Še vedno ni jasno, ali “priprava na igro in fizična pripravljenost vplivata na sposobnost boljšega tekmovanja s športnimi igrami in izboljšata zdravje e-športnikov, ki tekmujejo v sedečem okolju tako za igre kot za trening,” je opozoril Kraemer. “Šele začenjamo razumeti, kako pripraviti in optimizirati razvoj igralcev za ta poseben šport, in dela bo treba opraviti še več.”

Študij, “Učinki navdušenja/stresa tekmovanja v e-športni igri »Overwatch« pri študentskih igralcih iger“, avtorji William J. Kraemer, Lydia K. Caldwell, Emily M. Post, Matthew K. Beeler, Angela Emerson, Jeff S. Volek, Carl M. Maresh, Jennifer S. Fogt, Nick Fogt, Keijo Hakkinen, Robert U Newton , Peter Lopez, Barbara N. Sanchez in James A. Onate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *