Stanovanjski trg: ta metro v Utahu je zabeležil največji padec prodaje v državi

Območje podzemne železnice Salt Lake City je med največjimi nepremičninskimi trgi v ZDA, kjer je zabeležen najbolj dramatičen letni upad prodaje stanovanj in povečanje zalog za prodajo, saj visoke obrestne mere povzročajo davek na nacionalnem trgu.

Je glede na RE/MAX-ovo oktobrsko nacionalno stanovanjsko poročilo, ki je raziskala 53 podzemnih območij po vsej državi. Od teh 53 poročilo kaže, da je skupno število prodaj stanovanj po vsej državi padlo za 13,5 % glede na prejšnji mesec – in za 30,7 % glede na prejšnji oktober.

“Oktober je razkril precej drugačen stanovanjski trg kot pred enim letom, s 30,7 % manj zaprtij, 36,8 % več stanovanj za prodajo in povprečna hiša je po 35 dneh na trgu potrebovala skoraj en teden dlje, da se proda,” navaja poročilo.

Posledično je nacionalna mediana prodajne cene stanovanj padla za 0,3 % na 399.000 $ s 400.000 $ v septembru. Gre za tretji mesec zapored padanja cen.

“Zgodovinska hitrost in obseg zvišanja obrestnih mer sta pripeljala do ponastavitve in mehčanja stanovanjskega okolja, kot je bilo načrtovano,” je v pripravljeni izjavi dejal Nick Bailey, predsednik in izvršni direktor RE/MAX. »Pod temi pogoji bi morali imeti kupci stanovanj možnost, da razmislijo o več nepremičninah, namesto da bi se prepirali za eno. Za mnoge kupce je manj pomembna trenutna realna obrestna mera in bolj dostopnost pologa in mesečnih hipotekarnih plačil ter ali nepremičnina ustreza njihovim potrebam.«

Nepremičninski trg v Salt Lake Cityju: kje je

Od 53 trgov, ki jih je raziskal RE/MAX, Salt Lake City izstopa po več merilih. Največji upad števila sklenjenih poslov je imel v primerjavi z letom prej. Bil je tudi med petimi največjimi trgi z največjim povečanjem števila dni na trgu in mesečne zaloge zalog.

Utah – in druge zahodne države, vključno z Idahom – so bile sredi pandemije stanovanjske mrzlice preplavljene s kupci stanovanj. Osvoboditi se delo na daljavo in privabljeni s kakovostnimi življenjskimi priložnostmi, vključno z bogato rekreacijo na prostem po razmeroma dostopnejših cenah v primerjavi z velikimi mesti, so se mnogi kupci ozrli na Zahod. Za hitro rastoče zvezne države, kot sta Utah in Idaho, je že tako razgret nepremičninski trg postal rdeče vroč.

Toda zdaj, v dneh nizkih posojilnih obrestnih mer – v nekaterih mesecih celo pod 3 % – so konec, medtem ko se Federal Reserve še naprej bori proti rekordni inflaciji z agresivnim povečanjem stopnje. Rezultat je bil dramatičen popravek na stanovanjskem trgu, pri čemer so območja na zahodu upadala hitreje in bolj dramatično kot drugi trgi po državi.

Padec prodaje: Salt Lake City je zabeležil največji padec prodaje stanovanj, in sicer za 48,3 % medletno, poroča RE/MAX. Oktobra so na območju metroja zabeležili 903 transakcije, kar je manj od 1747 pred letom dni, ko je bil stanovanjski trg v Utahu v porastu.

Las Vegas je drugi s 45,3-odstotnim medletnim upadom, s 4005 oktobra 2021 na 1947 oktobra letos. San Diego je bil tretji z 42-odstotnim padcem. Portland je zabeležil 39,8-odstotni padec. Prodaja v Phoenixu je padla za 39,3 %.

RE/MAX ugotavlja, da nobeno metropolitansko območje ni imelo odstotnega povečanja prodaje v primerjavi z letom prej.

Dnevi na trgu: Po podatkih RE/MAX-a je bil Salt Lake City tudi eden izmed petih najboljših metrojev, ki so zabeležili največje medletno povečanje števila dni na trgu. Dnevi na trgu so število dni med dnevom, ko je hiša prvič navedena za prodajo, in dnevom, ko je podpisana kupoprodajna pogodba.

Na nacionalni ravni je bil povprečni dan na trgu za stanovanja, prodana oktobra 2022, 35, en dan več od povprečja septembra 2022 in šest dni več od povprečja oktobra 2021.

Salt Lake City se je uvrstil na 4. mesto z največjim medletnim povečanjem števila dni na trgu, z 41 dnevi v oktobru — s 23 dnevi v oktobru 2021. To je povečanje za skoraj 77 %.

Tampa je bila podzemna železnica z največjo medletno spremembo števila dni na trgu, z 42 dnevi v oktobru v primerjavi z 18 dnevi ob tem času lani, kar je več kot 130-odstotna sprememba. Denver se je uvrstil na 2. mesto z 32 dnevi na trgu v oktobru, v primerjavi s 15 dnevi leta 2021, kar je skoraj 119-odstotno povečanje. Orlando je bil na 3. mestu s skoraj 102-odstotnim porastom. Za Salt Lake Cityjem je bil Las Vegas na 5. mestu s 75,5-odstotnim porastom.

Meseci dobave: Salt Lake City je prav tako zabeležil osupljivo povečanje mesečnih zalog in se uvrstil na 2. mesto v državi po najvišji odstotni spremembi med letom.

Oktobra je imel Salt Lake City zalogo za 3,9 meseca, kar je več kot 0,7 leta 2021. To je skoraj 425 % več kot leto prej.

Samo Raleigh v Severni Karolini je opazil večji skok v odstotkih, z 2,9-mesečnimi zalogami v oktobru, v primerjavi z 0,5 % oktobra 2021, kar je povečanje za več kot 462 %.

Bozeman v Montani se je uvrstil na 3. mesto s 5,9-mesečno ponudbo v oktobru, kar je več kot 1,2 meseca leta 2021, kar je več kot 401-odstotno povečanje. Las Vegas se je uvrstil na 4. mesto s 4,9-mesečnimi zalogami v oktobru, v primerjavi z 1,2-mesečnimi zalogami v letu 2021, kar je skoraj 330-odstotno povečanje. Coeur d’Alene, Idaho, je oktobra zaokrožil pet najboljših poslov v 4,2 meseca, kar je več kot 2021, ko je bil 1,1, kar je več kot 291-odstotno povečanje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *